Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Plamienia pomocy pilne

Plamienia pomocy pilne

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Monisia 1992 Koleżanka

Wysłany: 28 lipca 2019, 11:53

/  Zgłoś
    Dzień dobry. Występują u mnie plamienia w 21 dniu cyklu. Zbadałam progesteron bo myślałam że to za niski progesteron ale wynik to18.90 więc chyba ok . Co może być przyczyną plamien? Staram się o dziecko już 7cykl i narazie bez skutku . Miałam robione USG w 11 DC i wszystko było ok . Proszę o pomoc .

Ania sz, Pikolo lubią tę wiadomość

Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
    09/19 - dwie kreski na teście
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
  • dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:00

/  Zgłoś
    Nieprawidłowe plamienia w obrębie jamy macicy wymagają konsultacji z lekarzem. Przyczyn plamień międzymiesiączkowych może być wiele m.in. nieprawidłowości w obrębie macicy, polipy, przerosty, zaburzenia hormonalne np. hiperprolaktynemia, czy niedoczynność tarczy etc.

Diagnostykę warto rozpocząć od badania ultrasonograficznego oraz badań hormonalnych: prolaktyny, TSH, AMH. Jeżeli badania hormonalne są w normie, a plamienia nie ustępują, zaleca się wykonanie histeroskopii wraz z oceną błony śluzowej macicy, w celu diagnostyki ewentualnych zmian patologicznych, mogących być przyczyną plamień międzymiesiączkowych.

Ponadto jeśli starania o dziecko trwają dłużej niż rok, para powinna skonsultować się z lekarzem leczenia niepłodności. Poznanie przyczyny plamień i trudności z zajściem w ciążę wymaga szerokiej diagnostyki z uwagi na wiele czynników wpływających na płodność tj. tryb życia, dieta, wykonywana praca, genetyka, gospodarka hormonalna.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ