X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta Plamienia pomocy pilne

Plamienia pomocy pilne

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Monisia 1992 Koleżanka

Wysłany: 28 lipca 2019, 11:53

/  Zgłoś
    Dzień dobry. Występują u mnie plamienia w 21 dniu cyklu. Zbadałam progesteron bo myślałam że to za niski progesteron ale wynik to18.90 więc chyba ok . Co może być przyczyną plamien? Staram się o dziecko już 7cykl i narazie bez skutku . Miałam robione USG w 11 DC i wszystko było ok . Proszę o pomoc .

Ania sz, Pikolo lubią tę wiadomość

Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
    09/19 - dwie kreski na teście
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
  • dr n.med. Dariusz Mercik Ekspert

Wysłany: 12 września 2019, 11:00

/  Zgłoś
    Nieprawidłowe plamienia w obrębie jamy macicy wymagają konsultacji z lekarzem. Przyczyn plamień międzymiesiączkowych może być wiele m.in. nieprawidłowości w obrębie macicy, polipy, przerosty, zaburzenia hormonalne np. hiperprolaktynemia, czy niedoczynność tarczy etc.

Diagnostykę warto rozpocząć od badania ultrasonograficznego oraz badań hormonalnych: prolaktyny, TSH, AMH. Jeżeli badania hormonalne są w normie, a plamienia nie ustępują, zaleca się wykonanie histeroskopii wraz z oceną błony śluzowej macicy, w celu diagnostyki ewentualnych zmian patologicznych, mogących być przyczyną plamień międzymiesiączkowych.

Ponadto jeśli starania o dziecko trwają dłużej niż rok, para powinna skonsultować się z lekarzem leczenia niepłodności. Poznanie przyczyny plamień i trudności z zajściem w ciążę wymaga szerokiej diagnostyki z uwagi na wiele czynników wpływających na płodność tj. tryb życia, dieta, wykonywana praca, genetyka, gospodarka hormonalna.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ