Plamienia pomocy pilne
-
Dzień dobry. Występują u mnie plamienia w 21 dniu cyklu. Zbadałam progesteron bo myślałam że to za niski progesteron ale wynik to18.90 więc chyba ok . Co może być przyczyną plamien? Staram się o dziecko już 7cykl i narazie bez skutku . Miałam robione USG w 11 DC i wszystko było ok . Proszę o pomoc .
Ania sz, Pikolo lubią tę wiadomość
Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
09/19 - dwie kreski na teście
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
dr n.med. Dariusz Mercik EkspertNieprawidłowe plamienia w obrębie jamy macicy wymagają konsultacji z lekarzem. Przyczyn plamień międzymiesiączkowych może być wiele m.in. nieprawidłowości w obrębie macicy, polipy, przerosty, zaburzenia hormonalne np. hiperprolaktynemia, czy niedoczynność tarczy etc.
Diagnostykę warto rozpocząć od badania ultrasonograficznego oraz badań hormonalnych: prolaktyny, TSH, AMH. Jeżeli badania hormonalne są w normie, a plamienia nie ustępują, zaleca się wykonanie histeroskopii wraz z oceną błony śluzowej macicy, w celu diagnostyki ewentualnych zmian patologicznych, mogących być przyczyną plamień międzymiesiączkowych.
Ponadto jeśli starania o dziecko trwają dłużej niż rok, para powinna skonsultować się z lekarzem leczenia niepłodności. Poznanie przyczyny plamień i trudności z zajściem w ciążę wymaga szerokiej diagnostyki z uwagi na wiele czynników wpływających na płodność tj. tryb życia, dieta, wykonywana praca, genetyka, gospodarka hormonalna.