X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne 8 tc brak zarodka
Odpowiedz

8 tc brak zarodka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Cocoanna Debiutantka

Wysłany: 20 kwietnia, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie istniejące i przyszłe.

Ja mam pytanie zapobiegawcze i wybiegające w przyszłość.

Cała moja (druga) ciąża jest jakaś spóźniona. Pęcherzyk ciążowy pojawił się na USG dopiero w 6+3. Nie było wtedy widać nic więcej, prócz pęcherzyka.

Po USG w 8+0 pęcherzyk urósł do 15 mm, zarodka nie widać, ale jakaś struktura z przypominająca pęcherzyk żółtkowy zaczęła się wykształcać. Na razie zarodka nadal brak. Objawy ciążowe : bolesne piersi. Nie boli boli mnie brzuch, nie plamie. Wszystko ok.

Pogodziłam się z tym, że zarodek może się nie wykształcić już… Ale mam większą zagwozdkę.

Czy znacie sytuacje, w których zarodek pojawił się dopiero tak późno , a mimo to był zdrowy , ciąża rozwijała się zdrowo i dziecko urodziło się zdrowe?

Mam schizy, że nawet jeśli coś się pojawi, to będzie to nie do końca w porządku i zdrowa ciąża :(

Dodam, że bhcg w 6+3 wynosiła 1900 i to jedyna jaka badałam, nie chce się nakręcać , a lekarz nie widzi na razie potrzeby, bo mówi że ważniejsze na tym etapie jest zawsze USG.

Pozdrawiam i liczę za odzew

• Karola1995 Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie 7+4 prcherzyk 23 mm na drugi dzien 24 mm niestety pusty nic sie nie wykrztałcilo tez czekalam od 6 tygodnia liczylam ze uslysze serduszko a dostalam skierowanie do szpitala na indukcje poronienia . U ciebie moze byc zupelnie inaczej pojawialy sie na forum dziewczyny ktore juz ze skierowaniem udawaly sie do szpitala a tam na USG serduszko .
    Trzymam kciuki zeby jednak pojawil siw zarodek z serduszkiem. 😊

👧30
    🧔34

27.12.24 ⏸️
    7.01.25 mamy pecherzyk ❤️
    22.01.25 pusty pecherzyk 💔💔
    23.01.25 szpital 7+4 💔

23.04.25 ⏸️
    24.04.25 beta 130 ❤️❤️
    26.04.25 beta 387❤️❤️
    30.04.25 beta 1847❤️❤️
    8.05.25 mamy dzidziusia 2,7mm z pikajacym serduszkiem ❤️❤️❤️

Walczymy dalej o ciebie słoneczko❤️

,, Kiedyś ktoś taki sam jak my opowiedział mi ze wszystko jest możliwe ,,

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cocoanna wrote:

Cała moja (druga) ciąża jest jakaś spóźniona. Pęcherzyk ciążowy pojawił się na USG dopiero w 6+3. Nie było wtedy widać nic więcej, prócz pęcherzyka.

Po USG w 8+0 pęcherzyk urósł do 15 mm, zarodka nie widać, ale jakaś struktura z przypominająca pęcherzyk żółtkowy zaczęła się wykształcać. Na razie zarodka nadal brak. Objawy ciążowe : bolesne piersi. Nie boli boli mnie brzuch, nie plamie. Wszystko ok.

Pogodziłam się z tym, że zarodek może się nie wykształcić już… Ale mam większą zagwozdkę.

Czy znacie sytuacje, w których zarodek pojawił się dopiero tak późno , a mimo to był zdrowy , ciąża rozwijała się zdrowo i dziecko urodziło się zdrowe?

Mam schizy, że nawet jeśli coś się pojawi, to będzie to nie do końca w porządku i zdrowa ciąża :(

Dodam, że bhcg w 6+3 wynosiła 1900 i to jedyna jaka badałam, nie chce się nakręcać , a lekarz nie widzi na razie potrzeby, bo mówi że ważniejsze na tym etapie jest zawsze USG.

A jesteś 100% pewna że owulacja nie była jakoś bardzo późno? Może termin z owulacji nie pokrywa się z terminem z OM i nie jesteś w 8 tygodniu, tylko np dopiero w 6, bo zapłodnienie bylo 2 tygodnie pozniej niz by to wynikalo z miesiaczki?
    Ja sama mam slabe doświadczenia z takim opóźnianiem się pojawienia kolejnych struktur na USG. Z tego co wiem do tego 10 tc zarodki rozwijają się bardzo rowno, dlatego też takie wczesne USG najlepiej określa termin porodu - tylko klucz to świadomość kiedy doszło do zaplodnienia.

• Cocoanna Debiutantka

Wysłany: 20 kwietnia, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż, ciężko powiedzieć kiedy u mnie wypada owulacja, bo nie dość że mam nieregularne cykle to poprzednia ciąża i ta teraz musiała przydarzyć się bardziej w okolicach miesiączki niż owulacji wynikającej z kalendarzyka.
    No i cóż, dodatkowo chyba do zaplodnienia doszło jakoś wcześniej niż później w cyklu. Także chyba szansa stracona

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na 6+3 beta 1800 to bardzo nisko, nie rokuje to dobrze, chyba ze owulacja była dużo później i ciąża wcale nie miała wtedy tylu tygodni.
    Dla porównania moja beta w 4 tc była 1900.

Adenomioza podsluzówkowa
    Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%
    Przewlekle zapalenie endometrium 5/10

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)

🔜 sztuczna menopauza
  • Cocoanna Debiutantka

Wysłany: 20 kwietnia, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie wiem kiedy była owulacja, ani też nie bardzo zapisywałam kiedy mogło być poczęcie. To raczej ciąża bez starań.

• KarolinaJ0702 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cocoanna wrote:

Żeby stwierdzić "puste jajo" pęcherzyk musi mieć 25mm więc jeszcze masz czas kochana, musisz być cierpliwa, trzymam kciuki że bedzie wszystko dobrze 😊

👩2001
    🧔‍♂️1993
    8 cs
    12.01.2024 ⏸️
    24.01.2024 mamy pęcherzyk ciążowy
    07.02.2024 następna wizyta pusty pęcherzyk
    Poronienie chybione 6/8 tydz. ciąży
  • Cocoanna Debiutantka

Wysłany: 21 kwietnia, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To podbudowujące

• S_va_88 Autorytet

Wysłany: 1 maja, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cocoanna wrote:
    To podbudowujące
    Hej, przeczytałam dziś ten wątek. Mam nadzieję, że wszytko jest dobrze.

20.08.2024 OM
    21.09.2024 ⏸️
    09.10.2024 💚na USG
    14.11.2024 🖤👼
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ