8 tc brak zarodka
-
Cześć mamusie istniejące i przyszłe.
Ja mam pytanie zapobiegawcze i wybiegające w przyszłość.
Cała moja (druga) ciąża jest jakaś spóźniona. Pęcherzyk ciążowy pojawił się na USG dopiero w 6+3. Nie było wtedy widać nic więcej, prócz pęcherzyka.
Po USG w 8+0 pęcherzyk urósł do 15 mm, zarodka nie widać, ale jakaś struktura z przypominająca pęcherzyk żółtkowy zaczęła się wykształcać. Na razie zarodka nadal brak. Objawy ciążowe : bolesne piersi. Nie boli boli mnie brzuch, nie plamie. Wszystko ok.
Pogodziłam się z tym, że zarodek może się nie wykształcić już… Ale mam większą zagwozdkę.
Czy znacie sytuacje, w których zarodek pojawił się dopiero tak późno , a mimo to był zdrowy , ciąża rozwijała się zdrowo i dziecko urodziło się zdrowe?
Mam schizy, że nawet jeśli coś się pojawi, to będzie to nie do końca w porządku i zdrowa ciąża
Dodam, że bhcg w 6+3 wynosiła 1900 i to jedyna jaka badałam, nie chce się nakręcać , a lekarz nie widzi na razie potrzeby, bo mówi że ważniejsze na tym etapie jest zawsze USG.
Pozdrawiam i liczę za odzew -
Hej u mnie 7+4 prcherzyk 23 mm na drugi dzien 24 mm niestety pusty nic sie nie wykrztałcilo tez czekalam od 6 tygodnia liczylam ze uslysze serduszko a dostalam skierowanie do szpitala na indukcje poronienia . U ciebie moze byc zupelnie inaczej pojawialy sie na forum dziewczyny ktore juz ze skierowaniem udawaly sie do szpitala a tam na USG serduszko .
Trzymam kciuki zeby jednak pojawil siw zarodek z serduszkiem. 😊👧30
🧔34
27.12.24 ⏸️
7.01.25 mamy pecherzyk ❤️
22.01.25 pusty pecherzyk 💔💔
23.01.25 szpital 7+4 💔
23.04.25 ⏸️
24.04.25 beta 130 ❤️❤️
26.04.25 beta 387❤️❤️
30.04.25 beta 1847❤️❤️
8.05.25 mamy dzidziusia 2,7mm z pikajacym serduszkiem ❤️❤️❤️
Walczymy dalej o ciebie słoneczko❤️
,, Kiedyś ktoś taki sam jak my opowiedział mi ze wszystko jest możliwe ,,
-
Cocoanna wrote:Cześć mamusie istniejące i przyszłe.
Cała moja (druga) ciąża jest jakaś spóźniona. Pęcherzyk ciążowy pojawił się na USG dopiero w 6+3. Nie było wtedy widać nic więcej, prócz pęcherzyka.
Po USG w 8+0 pęcherzyk urósł do 15 mm, zarodka nie widać, ale jakaś struktura z przypominająca pęcherzyk żółtkowy zaczęła się wykształcać. Na razie zarodka nadal brak. Objawy ciążowe : bolesne piersi. Nie boli boli mnie brzuch, nie plamie. Wszystko ok.
Pogodziłam się z tym, że zarodek może się nie wykształcić już… Ale mam większą zagwozdkę.
Czy znacie sytuacje, w których zarodek pojawił się dopiero tak późno , a mimo to był zdrowy , ciąża rozwijała się zdrowo i dziecko urodziło się zdrowe?
Mam schizy, że nawet jeśli coś się pojawi, to będzie to nie do końca w porządku i zdrowa ciąża
Dodam, że bhcg w 6+3 wynosiła 1900 i to jedyna jaka badałam, nie chce się nakręcać , a lekarz nie widzi na razie potrzeby, bo mówi że ważniejsze na tym etapie jest zawsze USG.
Pozdrawiam i liczę za odzew
A jesteś 100% pewna że owulacja nie była jakoś bardzo późno? Może termin z owulacji nie pokrywa się z terminem z OM i nie jesteś w 8 tygodniu, tylko np dopiero w 6, bo zapłodnienie bylo 2 tygodnie pozniej niz by to wynikalo z miesiaczki?
Ja sama mam slabe doświadczenia z takim opóźnianiem się pojawienia kolejnych struktur na USG. Z tego co wiem do tego 10 tc zarodki rozwijają się bardzo rowno, dlatego też takie wczesne USG najlepiej określa termin porodu - tylko klucz to świadomość kiedy doszło do zaplodnienia. -
No cóż, ciężko powiedzieć kiedy u mnie wypada owulacja, bo nie dość że mam nieregularne cykle to poprzednia ciąża i ta teraz musiała przydarzyć się bardziej w okolicach miesiączki niż owulacji wynikającej z kalendarzyka.
No i cóż, dodatkowo chyba do zaplodnienia doszło jakoś wcześniej niż później w cyklu. Także chyba szansa stracona -
Jak na 6+3 beta 1800 to bardzo nisko, nie rokuje to dobrze, chyba ze owulacja była dużo później i ciąża wcale nie miała wtedy tylu tygodni.
Dla porównania moja beta w 4 tc była 1900.
Adenomioza podsluzówkowa
Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Przewlekle zapalenie endometrium 5/10
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
🔜 sztuczna menopauza -
Cocoanna wrote:Cześć mamusie istniejące i przyszłe.
Pozdrawiam i liczę za odzew👩2001
🧔♂️1993
8 cs
12.01.2024 ⏸️
24.01.2024 mamy pęcherzyk ciążowy
07.02.2024 następna wizyta pusty pęcherzyk
Poronienie chybione 6/8 tydz. ciąży -