X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Acard i Clexane w ciąży, a zdrowie urodzonego dzieciaczka
Odpowiedz

Acard i Clexane w ciąży, a zdrowie urodzonego dzieciaczka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • pistacja Debiutantka

Wysłany: 13 listopada, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

To mój pierwszy post tutaj. Mam za sobą utratę ciąży w 25 tygodniu. Obecnie jestem w 6 tygodniu drugiej ciąży. Od razu profilaktycznie zalecono mi Acard 150mg i Neoparin 40mg.

I tu mam pytanie do tych z was,które zażywały te leki w ciąży od początku,a następnie urodziły i doczekały się swoich pociech - czy leki okazały się rzeczywiście bezpieczne? Czy z waszymi maluszkami wszystko w porządku?

Jestem przerażona tym, co jest napisane na ulotce Acardu, jednocześnie wiem, że jest to powszechna praktyka lekarzy obecnie i przepisuje się te leki. Mimo wszystko mało znalazłam informacji od dziewczyn, które urodziły już dzieciaczki.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Dziękuję <3

• pistacja Debiutantka

Wysłany: 13 listopada, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podzielicie się swoimi doświadczeniami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada, 12:26

• Morgo Autorytet

Wysłany: 13 listopada, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pistacja wrote:
    Cześć dziewczyny!

To mój pierwszy post tutaj. Mam za sobą utratę ciąży w 25 tygodniu. Obecnie jestem w 6 tygodniu drugiej ciąży. Od razu profilaktycznie zalecono mi Acard 150mg i Neoparin 40mg.

I tu mam pytanie do tych z was,które zażywały te leki w ciąży od początku,a następnie urodziły i doczekały się swoich pociech - czy leki okazały się rzeczywiście bezpieczne? Czy z waszymi maluszkami wszystko w porządku?

Jestem przerażona tym, co jest napisane na ulotce Acardu, jednocześnie wiem, że jest to powszechna praktyka lekarzy obecnie i przepisuje się te leki. Mimo wszystko mało znalazłam informacji od dziewczyn, które urodziły już dzieciaczki.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Dziękuję <3

Te leki są po coś. Nikt nie naraża kobiet w ciąży na podawanie substancji, z których nie ma żadnych korzyści. Myślę że lekarz ocenił że w Twoim przypadku lepiej dla Ciebie i ciąży będzie je przyjmować niż pozostawić Cię bez leków. Ulotki nie są aktualizowane, więc mogą zawierać stare dane oparte na małej liczbie osób w badaniach klinicznych. Część zdarzeń niepożądanych przy większej próbie badawczej nie potwierdza się - okazuje się że była to koincydencja.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    TSH 1,2
    AMH - 3,14
    ferrytyna 33 (do poprawy)
    💊 folian, Wit D3, omega 3
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊

pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌

11 cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • pistacja Debiutantka

Wysłany: 14 listopada, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź Morgo.

Wiem, że te leki mają mi pomóc i są po coś. Zastanawia mnie tylko doświadczenie dziewczyn, które już urodziły i je przyjmowały w czasie ciąży.
    Kieruje mną zapewne lęk, dlatego szukam potwierdzenia, że przyjmowanie tych substancji jest bezpieczne. Boję się, staram się myśleć właśnie w ten sposób, że leki mają mi pomóc.

Morgo lubi tę wiadomość

• Mallory Debiutantka

Wysłany: 14 listopada, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Pistacja, no brałam Accard w pierwszej ciąży, ale nie od początku. Chyba w okolicach 8 tc miałam plamienia, wtedy lekarz zalecił mi duphaston i accaard własnie i córcia zdrowa <3

pistacja lubi tę wiadomość

Ja - 38 l, mąż 42 l
    IX.2023 - córeczka <3
    IX.2025 - aniołek :-(
    teraz - kolejne starania
  • pistacja Debiutantka

Wysłany: 14 listopada, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Mallory. <3

A pamiętasz może od kiedy brałaś Acard i jaka dawkę?
    Ja w zasadzie też nie od początku biorę, od 5 tygodnia.

Gratuluję córci <3

• Mallory Debiutantka

Wysłany: 14 listopada, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :-) wiesz co Pistacja, nie pamiętam, ale może mi się uda przeszperać stare wiadomości i to wykopać. Jak mi się uda, to się odezwę, jak nie, to znaczy, że nie udało mi się tego odnaleźć. Trzymaj się!

Ja - 38 l, mąż 42 l
    IX.2023 - córeczka <3
    IX.2025 - aniołek :-(
    teraz - kolejne starania
  • Magdanka Autorytet

Wysłany: 14 listopada, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Pistacja, ja brałam acard i clexane przez całą ciążę i dodatkowe jeszcze inne leki. Urodziłam zdrową córeczkę, rozwija się bardzo dobrze i nie widzę aby te leki miały negatywny wpływ. Jestem przekonana, że bez nich miałabym na koncie kolejne poronienie.
    Nie bój się tych leków, wiele kobiet tylko dzięki nim ma zdrowe dzieci. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie ❤️

08.2022 7tc 💔
    09.2023 10tc 💔

07.09.24 ⏸️🤞

💉💊Euthyrox, acard, encorton, clexane, accofil, cyclogest

age.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 14 listopada, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyjmuje clexane ze względu na trombofilię, aktualnie jestem w 25 tc. Czy u Ciebie wyszły jakies problemy z krzepliwością krwi, że lekarz zalecił leki na rozrzedzenie krwi ? Wiadomo jaka była przyczyna utraty poprzedniej ciąży ? Ogromnie mi przykro z powodu Twojej straty, mam nadzieję że tym razem wszystko pójdzie dobrze. Wiele kobiet przyjmuje w ciąży acard ze względu na ryzyko wystąpienia rzucawki w ciąży i rodzą zdrowe dzieci, więc nie zamartwiałabym się tym aż tak na Twoim miejscu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada, 22:01

Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
    12+5 prenatalne i NIPT prawidłowe, CRL 6,9 cm 🐥
    19+6 połówkowe prawidłowe 342 g💕
    27+0 1180 g 🐻

preg.png
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 14 listopada, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja, brałam acard razem z heparyną w pierwszym trymestrze, teraz biorę sama heparynę na zlecenie immunologa z powodu wyników na krzepliwość itd. Jest to standardowy lek używany w ciąży w celu profilaktyki. Do tego biorę lek na serce beto zk 50, ma w ulotce jest ten sam zapisek - o stosowaniu gdy korzyści przewyższają ryzyko, a jest w pełni bezpieczny i potwierdzało mi to 4 kardiologów i 1 ginekolog. Po prostu muszą tak napisać w ulotce, bo badania na kobietach w ciąży i wpływie leku na płód są mało etyczne, plus zostawiają sobie "dupochron".

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

💙🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
    łożysko częściowo przodujące
    preg.png
  • pistacja Debiutantka

Wysłany: 16 listopada, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanka wrote:
    Hej Pistacja, ja brałam acard i clexane przez całą ciążę i dodatkowe jeszcze inne leki. Urodziłam zdrową córeczkę, rozwija się bardzo dobrze i nie widzę aby te leki miały negatywny wpływ. Jestem przekonana, że bez nich miałabym na koncie kolejne poronienie.
    Nie bój się tych leków, wiele kobiet tylko dzięki nim ma zdrowe dzieci. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie ❤️

Dziękuję Magdanka. Cudownie to słyszeć, cieszę się, że u Twojej córeczki wszystko super. i gratuluję.

Konsultowałam się z dwoma ginekologami i zapewniali mnie, że leki są bezpieczne, jednak dobrze jest słyszeć od tych z was, które mają już maluszki przy sobie, że wszystko jest w porządku.

Leki oczywiście biorę. Teraz zastanawiam się nawet czy nie zwlekałam z braniem Acardu zbyt długo, bo kilka dni się z tym ociągałam. Mam nadzieję, że tym razem się uda i będzie wszystko dobrze.

Wszystkiego najlepszego dla Was <3

• pistacja Debiutantka

Wysłany: 16 listopada, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Ja przyjmuje clexane ze względu na trombofilię, aktualnie jestem w 25 tc. Czy u Ciebie wyszły jakies problemy z krzepliwością krwi, że lekarz zalecił leki na rozrzedzenie krwi ? Wiadomo jaka była przyczyna utraty poprzedniej ciąży ? Ogromnie mi przykro z powodu Twojej straty, mam nadzieję że tym razem wszystko pójdzie dobrze. Wiele kobiet przyjmuje w ciąży acard ze względu na ryzyko wystąpienia rzucawki w ciąży i rodzą zdrowe dzieci, więc nie zamartwiałabym się tym aż tak na Twoim miejscu.

Hej jo_ana :)
    Mam mutację PAI-1 w homozygocie i MTHFR w homozygocie. Prawdopodobną przyczyną utraty ciąży było zadzierzgnięcie pępowiny. Nie był to węzeł, tylko takie zaciśnięcie tuż przy przyczepie. Lekarz prowadzący mówi, że mógł tam się utworzyć skrzep, ale tego nie wiemy. Badanie histopatologiczne łożyska i pępowiny nie wykazało nieprawidłowości. Na sekcję się nie zdecydowaliśmy, bo zapewniano nas, że to przez pepowinę. Nie wiadomo czy to skrzep, równie dobrze mógł to być nieszczęśliwy wypadek. Tego już się nie doweim. Zrobiliśmy badania genetyczne córeczki (była zdrowa) i moje w kierunku trombofilii. Wyszedł PAI-1 i MTHFR, stąd zalecenia ginekologów.

Boję się od samego początku tej ciąży i bardzo bym chciała, żeby wszystko było dobrze. Wiem,że od 12 tygodnia ciąży zaleca się Acard w przypadku wysokiego ryzyka preaklampsji, ale zastanawia mnie czy branie go wcześniej jest bezpieczne.

Jestem typem zamartwiającym się, ciężko toleruję niepewność.

Dziękuję za odpowiedź. <3

• pistacja Debiutantka

Wysłany: 16 listopada, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Pistacja, brałam acard razem z heparyną w pierwszym trymestrze, teraz biorę sama heparynę na zlecenie immunologa z powodu wyników na krzepliwość itd. Jest to standardowy lek używany w ciąży w celu profilaktyki. Do tego biorę lek na serce beto zk 50, ma w ulotce jest ten sam zapisek - o stosowaniu gdy korzyści przewyższają ryzyko, a jest w pełni bezpieczny i potwierdzało mi to 4 kardiologów i 1 ginekolog. Po prostu muszą tak napisać w ulotce, bo badania na kobietach w ciąży i wpływie leku na płód są mało etyczne, plus zostawiają sobie "dupochron".

Dzięki za odpowedź siesiepy.

Niby to wiem, ale mój zalękniony umysł szaleje. Staram się jednak myśleć pozytywnie. Na pewno historie kobiet, które są w podobnej sytuacji pomagają nieco wyluzować. A bardzo chciałabym teraz nieco odpuścić i cieszyć się tą ciążą, tak samo, jak cieszyłam się poprzednią. <3

• pistacja Debiutantka

Wysłany: 16 listopada, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanka wrote:

A pamiętasz może jaką dawkę Acard brałaś?

• Bratek3738 Znajoma

Wysłany: 16 listopada, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży brałam od owulacji do 12 tyg ciąży , przy mutacji MTHFR , dawka 75 , takie były zalecenia docenta Paśnika , dzidzia zdrowa

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja rowniez w pierwszej ciazy bralam od poczatku acard i clexane. Urodzilam calkowicie zdrowa coreczke. Teraz jestem we wczesnej drugiej ciazy i rowniez ten sam zestaw.

• Magdanka Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pistacja wrote:
    A pamiętasz może jaką dawkę Acard brałaś?
    W ciąży brałam 150mg do 35tygodnia

08.2022 7tc 💔
    09.2023 10tc 💔

07.09.24 ⏸️🤞

💉💊Euthyrox, acard, encorton, clexane, accofil, cyclogest

age.png
  • pistacja Debiutantka

Wysłany: 18 listopada, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanka wrote:
    W ciąży brałam 150mg do 35tygodnia

Dziękuję. <3

• Sunday92 Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży brałam acard 150 i neoparin 0.4. Obecnie zdrowy, szalony 2.5latek.

👶06.2023 G. 💙
    👶08.2025 F. 💙
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ