SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Adenomioza / początki endometriozy a starania
Odpowiedz

Adenomioza / początki endometriozy a starania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • sandrac_94 Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2025, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Staramy się z mężem od nieco ponad 2 lat o dziecko. Po roku czasu zaczęliśmy diagnostykę i do tej pory lekarze dopatrywali przyczyny niepowodzeń w obniżonej jakości nasienia (ruch A+B 20%, morfologia 0 lub 1%). Ja po swojej stronie robiłam dużo badań - USG, badania hormonów i witamin z krwi, HyFoSy i wszystko wychodziło wręcz książkowo. Na początku listopada udałam się do lekarza specjalizującego się w endometriozie i dostałam diagnozę - łagodna adenomioza z początkiem endometriozy.
    Jestem obecnie na Ryeqo na wyciszenie przez 3 miesiące i wcześniej (przed moją diagnozą) dawaliśmy sobie z mężem czas na naturalne starania do wiosny, ale teraz zastanawiam się co robić - czy dawać sobie szanse na naturalne starania czy odrazu próbować z invitro.
    Czy są tutaj dziewczyny, które również chorują na adenomiozę? Czy komuś udało się zajść w ciążę naturalnie?

👩👨31 lat + 🐶 2 lata

- starania od 09.2023 🍼
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2025, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, moja szalona historia w stopce. Jest dużo kobiet, które z łagodną endometriozą i adenomiozą zachodzą bez problemu w ciążę (a około 80% endokobiet ma również adenomiozę). U nas te choroby nie były przyczyną niepłodności, nikt nie znalazł bezpośredniej przyczyny niepowodzeń. Tylko Endo III i IV stopnia jest bezpośrednią przyczyną niepłodności.
    Miałaś robioną histeroskopię? Warto rozważyć, oczywiście w porozumieniu z prowadzącym. Dodatkowo sprawdzenie stanu zapalnego endometrium.
    Kilka razy leczyłam przewlekły stan zapalny endometrium (a on lubi występować przy adeno), ostatnią histeroskopię miałam 15.11.2024 u dr. Janowca w Barska Clinic w Nowym Sączu - myślę, że ten zabieg znacząco przyczynił się do zajścia w ciążę w czerwcu br. Ponadto przy endo i adeno warto wdrożyć dietę przeciwzapalną.

Warto odwiedzić dobrego immunologa, czasami problem jest właśnie tam ukryty. To dobry moment dla Was chyba na tego specjalistę.

Ja mocno wierzyłam w naturalne poczęcie, ale już po ponad 4 latach nie miałam sił i podeszliśmy do procedury, bo to też czasami część diagnostyki. Transfer miał się odbyć w czerwcu, ale został odwołany przez zapalenie cewki moczowej - 2 tygodnie później ⏸️🫣

👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020

09.2019 polip w jamie macicy
    21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
    31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
    11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
    Powrót do starań od 12.2022
    02.03.2023 HyCoSy ✅
    14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
    27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
    Endometrioza II i adenomioza ❌
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅
    Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
    29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨🩷
    preg.png
  • sandrac_94 Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2025, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Pfry, dziękuję bardzo za odpowiedź i przede wszystkim gratulacje 🥳🥰 rośnijcie zdrowo!

Ogólnie od początku starań trzymam w miarę zdrową dietę, ale faktycznie teraz zaczęłam stosować przeciwzapalną i staram się więcej ruszać. Nie powiem, bo ten rok też był dla mnie bardzo stresujący 🫣 a to wszystko wpływa na stany zapalne.

Nie, nie miałam robionej histeroskopii a jeżeli chodzi o opiekę medyczną to tu też jest trochę skomplikowane, bo ja mieszkam w Berlinie i niestety diagnostyka nie wygląda tu za dobrze. Ginekolog jak zobaczył wyniki powiedział, że pozostaje trzymać kciuki i wysłał do kliniki niepłodności. Tam z kolei bez większej diagnostyki kierują na ICSI - ogólnie bierzemy to pod uwagę, ale chciałam jednak poczekać i znaleźć przyczynę. Niestety trochę na własną rękę próbuję łączyć kropki i tak trafiłam do specjalisty od Endo. Może faktycznie to dobry moment, żeby pójść do immunologa - chociaż wiem, że ciężko się dostać do dobrego specjalisty. Wiesz może, które badania warto wykonać idąc na pierwszą wizytę ?

👩👨31 lat + 🐶 2 lata

- starania od 09.2023 🍼
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2025, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej nie celować na ślepo - zazwyczaj lekarze zalecają konkretne badania dopiero na wizycie, w zależności od wywiadu plus na pierwszą konsultacje też zlecają jakieś podstawy różne (zależy od lekarza).
    Ogólnie od razu zaznaczę, że słyszałam, że ponoć na zachodzie nie wierzą w immunologię 🫣, że to taki polski wymysł. 😅

Na pewno u nas lekarz immunolog wykluczał początkowo celiakię, zespół antyfosfolipidowy. Później przeszliśmy do KIRów - czyli badanie określające geny odpowiedzialne za implantację, a później profil cytokin, ALLO-MLR, cross-match... Jest tego sporo 😅😅 lepiej aby specjalista pokierował w jakim kierunku iść.

sandrac_94 lubi tę wiadomość

02.03.2023 HyCoSy ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅

preg.png
  • sandrac_94 Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2025, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u jakiego lekarza byliście ? I długo czekałaś na wizytę ? Na wizytę u specjalisty od Endo czekałam 8 miesięcy 🫣 i teraz mam problem znaleźć termin na wizytę kontrolną

👩👨31 lat + 🐶 2 lata

- starania od 09.2023 🍼
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2025, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm... Trzeba kombinować 😅 jeśli chodzi o specjalistów od Endo to u nich tylko miałam USG w protokole dla endometriozy i histeroskopię w zeszłym roku - ale obydwa z zalecenia mojej doktor prowadzącej, więc udało się szybko z terminami (USG pewnie do 1-2 cyklów, a histeroskopię to termin wstępny miałam do tygodnia 😅 ale miałam jeszcze okres to ostatecznie zabieg był do 2 tygodni od telefonu). Zresztą histeroskopia często szybko jest do ogarnięcia, bo dziewczyny z dnia na dzień odwołują, przez to że są w nieodpowiednim dniu cyklu, albo z badań wyszło im, że muszą przeleczyć jakieś infekcje. Ja miałam badania wszystkie aktualne więc szybko mnie wrzucili w lukę ☺️

Jeśli chodzi o immunologa, to jesteśmy pod opieką dr Sydora. Mąż zrobił śledztwo gdzie przyjmuje, w jakich godzinach i dniach i dzień wcześniej dzwonił pytać o terminy wizyt - często udawało się dostać w ten sposób na konsultację, ponieważ ludzie odwołują wizyty z dnia na dzień. W ciąży pan doktor konsultował nas telefonicznie ☺️
    Z tego co wiem to jeszcze dr Paśnik jest polecana z immunologów.

02.03.2023 HyCoSy ✅
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ