Alkohol a stosunek
-
Witajcie!
Mam bardzo głupie pytanie, czy współżyjąc w dni bezpłodne (stosując NPR jak np metodę Rotzera) sięgaliscie/sięgałyście okazjonalnie po alkohol? Czy jednak z obawy przed nieplanowaną ciąża rezygnowaliscie całkowicie z alkoholu?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia, 07:06
-
Kochanowski25 wrote:Witajcie!
Mam bardzo głupie pytanie, czy współżyjąc w dni bezpłodne (stosując NPR jak np metodę Rotzera) sięgaliscie/sięgałyście okazjonalnie po alkohol? Czy jednak z obawy przed nieplanowaną ciąża rezygnowaliscie całkowicie z alkoholu?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)
alokohol w tym czasie nie ma zadnego wplywu, ja starajac sie o dziecko w drugiej czesci cyklu bez problemu pozwalalam sobie na kieliszek wina. Jak test wyszedl pozytywnie to oczywiscie 0 alkoholu. Ale moje starania trwaly rok czasu wiec nie wyobrazam sobie odmiawiac wszystkiego.✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Jeżeli stosunek jest w dni niepłodne (dobrze wyznaczone) to nie ma opcji, żeby była ciąża. Alkohol na pewno może namieszać w wykresie, bo zazwyczaj powoduje zawyżenie temperatury i wtedy trudniej wyznaczyć, kiedy nastąpiła faza niepłodna. Jeśli staramy się o dziecko to ja uważam, że obie strony powinny ograniczyć alkohol.Kochanowski25 wrote:Witajcie!
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)👼👼👼
maj '25 - rezygnacja ze starań
listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych
10.2024 nowy Naprotechnolog🧑⚕️🩺
🔸PCOS
🔸trombofilia wrodzona
🔸immunologia⏳
Kir+HLA✅
ASA❌
🔜Histero+biopsja?
🔜dr Paśnik
Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan+Encortolon💊