X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Alkohol a stosunek
Odpowiedz

Alkohol a stosunek

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kochanowski25 Nowa

Wysłany: 2 grudnia 2025, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!

Mam bardzo głupie pytanie, czy współżyjąc w dni bezpłodne (stosując NPR jak np metodę Rotzera) sięgaliscie/sięgałyście okazjonalnie po alkohol? Czy jednak z obawy przed nieplanowaną ciąża rezygnowaliscie całkowicie z alkoholu?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2025, 07:06

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2025, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochanowski25 wrote:
    Witajcie!

Mam bardzo głupie pytanie, czy współżyjąc w dni bezpłodne (stosując NPR jak np metodę Rotzera) sięgaliscie/sięgałyście okazjonalnie po alkohol? Czy jednak z obawy przed nieplanowaną ciąża rezygnowaliscie całkowicie z alkoholu?

alokohol w tym czasie nie ma zadnego wplywu, ja starajac sie o dziecko w drugiej czesci cyklu bez problemu pozwalalam sobie na kieliszek wina. Jak test wyszedl pozytywnie to oczywiscie 0 alkoholu. Ale moje starania trwaly rok czasu wiec nie wyobrazam sobie odmiawiac wszystkiego.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2025, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochanowski25 wrote:
    Witajcie!

Jeżeli stosunek jest w dni niepłodne (dobrze wyznaczone) to nie ma opcji, żeby była ciąża. Alkohol na pewno może namieszać w wykresie, bo zazwyczaj powoduje zawyżenie temperatury i wtedy trudniej wyznaczyć, kiedy nastąpiła faza niepłodna. Jeśli staramy się o dziecko to ja uważam, że obie strony powinny ograniczyć alkohol.

40tc.👼 2xCB👼👼
    10.2024 nowy Naprotechnolog🧑‍⚕️🩺
    maj '25 - rezygnacja ze starań
    listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia (dr Paśnik)
    Kir+HLA✅
    ASA 1:64 ANA 1:100
    Nasienie♂️✅
    CD138 5/10❌

ALLO-MLR+Cross Match🔜?

Metformina+Euthyrox+Acard+Besins💊
    Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
    Acard+Heparyna🤰
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ