AMH- czy wszystko w porządku?
-
Cześć,
Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że wysłałam już wynik AMH do lekarza.
Bardzo stresowałam się wynikiem tego badania. Dzisiaj przyszedł wynik, moje AMH wynosi 7,29.
Może któraś z koleżanek na tym forum troszkę się orientuje i podpowie mi czy ten wynik jest w porządku? -
Takie amh zazwyczaj świadczy o PCOS
KasiaKP lubi tę wiadomość
-
Ja mam AMH 12 i wykluczone PCOS niby. Idź do ginekologa, zbadaj wskazane rzeczy. W każdym wyniku mogą być jakieś normy czy odchylenia, które pomimo wszystko nie wskażą na PCOS.🙎🏼♀️1991 🙎🏼♂️1992
👰🏼🤵🏼2024
Starania od: 1.2024
AMH: 12,8 (nie mam PCOS) ❌
D3: 44,5 ✅
Monitoring ✅
Cykle owulacyjne ✅
Wyniki nasienia sierpień -> grudzień:
Koncentracja 6 mln/ml -> 5,5mln/ml ❌
Morfologia 1% -> 0% ❌
Żywe plemniki +14% ✅
Ruchliwe plemniki +15% ✅
Stres oksydacyjny ✅
FSH, LH, Estradiol, Prolaktyna, DHEA, Testosteron ✅
Test fragmentacji DNA ✅
Kwalifikacja pod In Vitro (na podstawie wyników badań).
Suplementacja obydwoje ✅ (ona - od 6.2024, on - od 8.2024)
06.2024 ciąża biochemiczna ❌ -
Ważne tez jest czy masz inne objawy zwiastujące na PCOS poza wysokim AMH. Ja mam AMH ponad 11 a innych oznak wskazujących na PCOS brak. Lekarz powiedział mi, ze być może tak po prostu mam i ze wcale nie musi utrudniać to zajścia w ciąże. Wiele kobiet nie bada nawet poziomu AMH- a lepiej w te stronę - wyższe niż niższe.
Sama jednak obawiam się i ten wynik i będę go powtarzać mimo konsultacji już z trzema lekarzami👧 29 👨31
•podejrzenie PCOS
•macica dwurożna
Wyniki:
•TSH 2,3
•Ferrytyna 28,3
•Prolaktyna 15,6
•żelazo 121
•kwas foliowy 7,37
Zalecenia: prenatal primo -
Dziewczyny, uczulam was na kwestie pcos, bo ja jeszcze tydzień temu byłam przekonana że go nie mam, podczas gdy miałam wlasnie wysokie amh ok 6, dodatkowo problemy z cerą. Zbadałam androgeny które wyszły za wysoko i zaczęłam mieć podejrzenia że mogę mieć pcos.
Poszłam do lekarki i powiedziałam jej że niby inny lekarz sugerował sprawdzić i ostatecznie potwierdzić lub wykluczyć. No i jakoś od razu mi powiedziała że widzi policystyczne jajniki.
Byłam mega zła, bo chodzę do ginekologów regularnie i nikt nawet się nie zająknął że mogę to mieć lub że to widzi w obrazie USG. Gdyby nie moje grzebanie w wynikach i łączenie kropek to też byłabym przekonana że nie mam pcos.
Przy wysokim amh sugerowałabym sprawdzić właśnie androgeny i jeszcze raz wybrać się do ginekologa z konkretnym pytaniem co widzi w obrazie USG. Dopiero wykluczając te dwa czynniki cieszyłabym się z wysokiego amh. -