X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Antykoagulant toczniowy- raz obecny, raz nie - jaka diagnoza?
Odpowiedz

Antykoagulant toczniowy- raz obecny, raz nie - jaka diagnoza?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KAMA Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, w związku z nawracającymi promieniami przechodzimy szereg badań. Jednym z nich była diagnosty w kierunku zespołu antyfosfolipidowego. Przy pierwszym pobraniu- antykoagulant toczniowy- obecny. Wg ginekolog aby postawić pełna diagnozę należy pobrać ponownie badanie po 12 tyg. Tak zrobiłam. Drugie pobranie - antykoagulant toczniowy-nieobecny. Wg lekarki to wynik prawidłowy, i nic dalej z tym nie robimy. Mam pozostać na Acardzie 150mg. Jednak nie do końca to rozumiem, dlaczego pierwsze badanie wyszło dodatnie? Czy któraś z Was miała taką sytuację? Badania pobierane w tym samym laboratorium.

Starania o pierwsze 👶od 12.2020
    Marzec 2021- puste jajo 💔
    Listopad 2021- ciąża biochemiczna
    💔
    Mutacja MTHFR heterozygota

06.12.2022 tęczowa córeczka 💜

09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia

02.2025 ciąża pozamaciczna jajowodowa
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 1 września, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy w momencie kiedy robiłaś badanie beta HCG mogła być jeszcze we krwi ? (bo widzę że masz historie poronień)

✨️29.08.25 II wizyta ivf - jest torbiel :(✨️14cs

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • KAMA Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    A czy w momencie kiedy robiłaś badanie beta HCG mogła być jeszcze we krwi ? (bo widzę że masz historie poronień)

Nie. Badanie robiłam 3 miesiące i pół roku po ostatniej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 11:49

Starania o pierwsze 👶od 12.2020
    Marzec 2021- puste jajo 💔
    Listopad 2021- ciąża biochemiczna
    💔
    Mutacja MTHFR heterozygota

06.12.2022 tęczowa córeczka 💜

09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia

02.2025 ciąża pozamaciczna jajowodowa
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 1 września, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAMA wrote:
    Cześć, w związku z nawracającymi promieniami przechodzimy szereg badań. Jednym z nich była diagnosty w kierunku zespołu antyfosfolipidowego. Przy pierwszym pobraniu- antykoagulant toczniowy- obecny. Wg ginekolog aby postawić pełna diagnozę należy pobrać ponownie badanie po 12 tyg. Tak zrobiłam. Drugie pobranie - antykoagulant toczniowy-nieobecny. Wg lekarki to wynik prawidłowy, i nic dalej z tym nie robimy. Mam pozostać na Acardzie 150mg. Jednak nie do końca to rozumiem, dlaczego pierwsze badanie wyszło dodatnie? Czy któraś z Was miała taką sytuację? Badania pobierane w tym samym laboratorium.
    Cześć, a w tym pierwszym badaniu masz test potwierdzenia wykonany? Przejdź się może do hematologa rozszerzy badania. Kryteria zespołu antyfolipidowego ostatnio się zmieniły. Myślę, że hematolog mimo wszystko będzie dobrym wyborem. Wynik może być też fałszywie ujemny, nie zawsze musi być takie samo stężenie we krwi.
    Strat masz trochę na koncie, także warto sprawdzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 21:20

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 1 września, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czasie @ lub choroby może wyjść dodatni. Ja miałam lekka grypę i czekałam 3 tygodnie żeby zrobić badanie to samo co ty, żeby uniknąć fałszywie pozytywnego wyniku

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!

💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
    💊

• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
    • 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
    • ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Sprawdzone:
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Helicobacter & pasożyty – brak
    MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
    🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
    🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
    🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
    📅 3. dzień cyklu:
    Estradiol 40 pg/mL 💧
    FSH 6 mIU/mL 🌱
    LH 6 mIU/mL 🔁
  • agatkaagatka Ekspertka

Wysłany: 1 września, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAMA wrote:

Część antykoagulant tocznia bardzo często wychodzi fałszywie dodatni specyficzny test od siebie radzę aby zrobić w pracowni hemostazy wynik będzie najbardziej wiarygodny .

Starania od 2018 roku .Poronienie 10 tc 💔,poronienie 18 tc 💔( zator i zawał łożyska) ,ciąża pozamaciczna -brak jajowodu ,wodniak - brak kolejnego jajowodu.
    2 x ivf
    FET❄️5.1.1.
    🌈 Urodziła się Zosia w 36 tc z wagą 2850 g .
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ