Forum Starając się - ogólne Badania hormonalne i tarczycowe
Odpowiedz

Badania hormonalne i tarczycowe

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 2 lutego 2018, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie !
    Dziewczyny pomóżcie proszę w interpretacji wyników, które dziś odebrałam. Badania robione w 3 dniu cyklu.

    ANT TPO 10 IU/ml norma 0 - 35

    (anty-hTG) <10.00IU/ml norma 0 - 40

    FT3 2.85 pg/ml norma: 2,00 - 5,00

    FT4 17.71pmol/l norma: 12,00 - 22,00

    TSH 2.470


    FSH 7.06 IU/l
    Norma:
    faza pęcherzykowa: 3,5 - 12,5
    - faza owulacji: 4,7 - 21,5
    - faza lutealna: 1,7 - 7,7

    LH 11.60 IU/l
    Norma
    faza pęcherzykowa: 2,4 - 12,6
    - faza owulacji: 14 - 95,6
    - faza lutealna: 1,0 - 11,4

    Estradiol 31.27 pg/ml
    faza pęcherzykowa: 12,4 - 233
    - faza owulacji: 41,0 - 398
    - faza lutealna: 22,3 - 341

    Glukoza 77 mg/dl norma: 60 - 100

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lutego 2018, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stosunek LH/FSH masz zawyżony, powinien być mniej więcej 1:1. Tarczyca niby ok, chociaż ft3 mogłoby być wyższe, a TSH trochę niższe (optymalnie 1-1,5).

  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 2 lutego 2018, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Stosunek LH/FSH masz zawyżony, powinien być mniej więcej 1:1. Tarczyca niby ok, chociaż ft3 mogłoby być wyższe, a TSH trochę niższe (optymalnie 1-1,5).

    Dziękuję! Tzn ze pewnie gin w poniedziałek mi cos przepisze. Staram sie juz rok o maleństwo, czy w tych wynikach hormonalnych mozna sie dopatrywać przyczyny trudności w zajsciu? Mąż ma dobre wyniki. Co do TSH mam teraz zwiększoną dawkę eutyroxu a za miesiąc badanie wiec mam nadzieje, ze trochę spadnie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lutego 2018, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liv wrote:
    Dziękuję! Tzn ze pewnie gin w poniedziałek mi cos przepisze. Staram sie juz rok o maleństwo, czy w tych wynikach hormonalnych mozna sie dopatrywać przyczyny trudności w zajsciu? Mąż ma dobre wyniki. Co do TSH mam teraz zwiększoną dawkę eutyroxu a za miesiąc badanie wiec mam nadzieje, ze trochę spadnie.

    W zespole policystycznych jajników stosunek LH/FSH jest zawyżony, ale to tylko jedno z kryteriów rozpoznania. Byłaś diagnozowana pod tym kątem?

  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 2 lutego 2018, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zasadzie nie. Nawet nigdy o tym moja gin. nie wspominała...

  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 2 lutego 2018, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie badania powinnam jeszcze zrobic?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lutego 2018, 17:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liv wrote:
    A jakie badania powinnam jeszcze zrobic?

    Testosteron, prolaktyna, USG jajników.

  • Liv Koleżanka
    Postów: 83 4

    Wysłany: 2 lutego 2018, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Testosteron, prolaktyna, USG jajników.

    Badałam...
    USG ok.

    Prolaktyna 25.1 ng/ml norma 4.8-23.3 (2 dn. po owulacji)

    Progesteron 4.54 ng/ml (2 dn. po ow.),a po 7 dn. od owu. 16.16.

    S-DHEA 324.2 ug/dl norma 98.8 - 340,0

    Androstendion 4.95 ng/ml norma 0,30 - 3.30

    Testosteron 1.46 nmol/l norma 0,29 - 1,67

    Jak oceniłabyś te wyniki?

  • domii.s Koleżanka
    Postów: 33 3

    Wysłany: 9 lutego 2018, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki, dziewczyny co myślicie? badania w 24 dc a jak się okazała po usg owulacje miałam
    około 32 dc


    TSH 2,306 µIU/ml 0,350 4,940 N

    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 0,01-2,32 uIU/ml
    II trymestr: 0,1-2,35 uIU/ml
    III trymestr: 0,1-2,65 uIU/ml


    FT3 2,90 pg/ml 1,71 3,71 N
    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 2,41-4,30 pg/ml
    II trymestr: 2,29-3,83 pg/ml
    III trymestr: 2,00-3,52 pg/ml


    FT4 0,86 ng/dl 0,70 1,48 N
    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 0,90-1,62 ng/dl
    II trymestr: 0,82-1,40 ng/dl
    III trymestr: 0,71-1,23 ng/dl


    Progesteron 0,40 ng/ml
    - faza folikularna poniżej 0,1 - 0,3 ng/ml
    - faza lutealna 1,2 - 15,9 ng/ml
    - po menopauzie 0,1 - 0,2 ng/ml

    Prolaktyna test czynnościowy 8,85 ng/ml 5,18 26,53 N

    Prolaktyna po MCP 231,39 ng/ml



    I tak prolaktyna po obciążeniu za wysoka więc na uregulowanie dostałam Bromergon ale tylko po pół tabletki na noc i to już na razie cały czas, a dodatkowo luteinę od następnego cyklu od 15 dnia przez 10 dni po jednej tabletce. I tu pytanie czy ta jedna tabletka przez 10 dni przed owulacją nie zablokuje mi owulacji?????

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2018, 09:17

    Tomaszek 02/07/2012 r. godz. 20:15 3850g 61cm - Słodki Łobuz
    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]

    7155782bbcbbb35062af68c960b96f09.png
  • Joanna_blondi Ekspertka
    Postów: 248 95

    Wysłany: 9 lutego 2018, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    domii.s wydaję mi się, że lepiej Luteine brać już po owulacji.

    Poza tym czy hormon TSH = 1,9 nie jest zbyt wysoki?

    Mam też wyniki hormonów z 3dc
    FSH 8,74
    LH 7,85

    Czy te wyniki są ok? Niby stosunek LH/FSH jest ok, bo wynosi 0,9, ale czy FSH nie jest trochę z byt wysokie?

    Laura 6.11.2018
    km5suay3vjvn9wdg.png

    Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane)
  • kłot Autorytet
    Postów: 799 910

    Wysłany: 12 lutego 2018, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam swoje wyniki z listopada, powiedzcie proszę czy jest ok: progesteron 17,58 ng.ml (po owulacji-21 dc), prolaktyna 14 ng/ml (21 dc po owu), estradiol 234,58 pg/ml (badanie robione tuż przed owulacją-tak myślę).

    W czerwcu 2017 miałam robione TSH: 1,62, FSH 5,20, LH 3,06.. I wtedy wyszła mi prolaktyna 34,40...

    cb7w9jcgx8lte4p1.png
    29l.
    Wyniki męża- ok
    HSG- jajowody drożne
    Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
    Po ponad 2 latach starań
    16.01 BetaHCG - 195,10 <3
    20.01 Beta 896,40 <3 <3
    24.01 Beta 2646 <3 <3 <3
    Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r.
  • Lola_M Autorytet
    Postów: 661 217

    Wysłany: 12 lutego 2018, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kłot wrote:
    Znalazłam swoje wyniki z listopada, powiedzcie proszę czy jest ok: progesteron 17,58 ng.ml (po owulacji-21 dc), prolaktyna 14 ng/ml (21 dc po owu), estradiol 234,58 pg/ml (badanie robione tuż przed owulacją-tak myślę).

    W czerwcu 2017 miałam robione TSH: 1,62, FSH 5,20, LH 3,06.. I wtedy wyszła mi prolaktyna 34,40...


    Hej dołączam do was :)


    A masz coś na ta prolaktyne

    Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • Lola_M Autorytet
    Postów: 661 217

    Wysłany: 12 lutego 2018, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    domii.s wrote:
    Moje wyniki, dziewczyny co myślicie? badania w 24 dc a jak się okazała po usg owulacje miałam
    około 32 dc


    TSH 2,306 µIU/ml 0,350 4,940 N

    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 0,01-2,32 uIU/ml
    II trymestr: 0,1-2,35 uIU/ml
    III trymestr: 0,1-2,65 uIU/ml


    FT3 2,90 pg/ml 1,71 3,71 N
    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 2,41-4,30 pg/ml
    II trymestr: 2,29-3,83 pg/ml
    III trymestr: 2,00-3,52 pg/ml


    FT4 0,86 ng/dl 0,70 1,48 N
    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 0,90-1,62 ng/dl
    II trymestr: 0,82-1,40 ng/dl
    III trymestr: 0,71-1,23 ng/dl


    Progesteron 0,40 ng/ml
    - faza folikularna poniżej 0,1 - 0,3 ng/ml
    - faza lutealna 1,2 - 15,9 ng/ml
    - po menopauzie 0,1 - 0,2 ng/ml

    Prolaktyna test czynnościowy 8,85 ng/ml 5,18 26,53 N

    Prolaktyna po MCP 231,39 ng/ml



    I tak prolaktyna po obciążeniu za wysoka więc na uregulowanie dostałam Bromergon ale tylko po pół tabletki na noc i to już na razie cały czas, a dodatkowo luteinę od następnego cyklu od 15 dnia przez 10 dni po jednej tabletce. I tu pytanie czy ta jedna tabletka przez 10 dni przed owulacją nie zablokuje mi owulacji?????

    Hej. Jesli mialas tak późno owu to dupka dostalas zebyr miec bardziej regularne cykle a on niena hamuje jajeczkowania przeczytaj

    http://medycyna.anauk.net/1-0-755-DUPHASTON.Encyklopedia.Lekow.html

    Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • MP25 Koleżanka
    Postów: 39 39

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    jutro mam 7 dpo i chce przy okazji oczekiwań skoczyć na krew rano i zbadać Progesteron. Powiedzcie mi proszę co przy okazji mogę zbadać? Bo słyszałam, ze różne badania w różnych dniach cyklu.
    Myślę między innymi o: FSH, LH, AMH, PRL, T, E?
    Chyba, że powinnam pomyśleć jeszcze o czymś?
    Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedz!:)

    Beta: 14 dpo - 189, 16 dpo - 382, 20 dpo - 1830, 24 dpo - 7300
    thgfvfxmzd0gw75d.png
    65vqxzdvkp09l05u.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MP25 wrote:
    Hej dziewczyny!
    jutro mam 7 dpo i chce przy okazji oczekiwań skoczyć na krew rano i zbadać Progesteron. Powiedzcie mi proszę co przy okazji mogę zbadać? Bo słyszałam, ze różne badania w różnych dniach cyklu.
    Myślę między innymi o: FSH, LH, AMH, PRL, T, E?
    Chyba, że powinnam pomyśleć jeszcze o czymś?
    Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedz!:)

    Wszystko to co wypisałaś najlepiej za jednym razem zrobić w 2-3 dc. Progesteron jak najbardziej 7dpo ;)

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • kłot Autorytet
    Postów: 799 910

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola_M wrote:
    Hej dołączam do was :)


    A masz coś na ta prolaktyne

    Hej Lola :) Nie, nic dr mi nie przepisał, wtedy jeszcze się nie staraliśmy...myślałam, że nie jest taka wysoka, zreszta po tych wynikach nie pojawiłam się u dr. Dopiero jak zaczęliśmy się od sierpnia starać i nic nie wychodziło to powtórzyłam w listopadzie badania no i jak widać prolaktyna spadła. Teraz zażywam niepokalanka który też normuje podobno poziom prolaktyny

    cb7w9jcgx8lte4p1.png
    29l.
    Wyniki męża- ok
    HSG- jajowody drożne
    Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
    Po ponad 2 latach starań
    16.01 BetaHCG - 195,10 <3
    20.01 Beta 896,40 <3 <3
    24.01 Beta 2646 <3 <3 <3
    Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r.
  • Lola_M Autorytet
    Postów: 661 217

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kłot wrote:
    Hej Lola :) Nie, nic dr mi nie przepisał, wtedy jeszcze się nie staraliśmy...myślałam, że nie jest taka wysoka, zreszta po tych wynikach nie pojawiłam się u dr. Dopiero jak zaczęliśmy się od sierpnia starać i nic nie wychodziło to powtórzyłam w listopadzie badania no i jak widać prolaktyna spadła. Teraz zażywam niepokalanka który też normuje podobno poziom prolaktyny


    Ja robilam prolaktyne jakies 3 mies temu byla w gornej granicy a 2 tyg temu powtórzyłam badanie i prolaktyna przekroczyła 42 wiec yteraz dostałam bromka

    Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 lutego 2018, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liv wrote:
    Badałam...
    USG ok.

    Prolaktyna 25.1 ng/ml norma 4.8-23.3 (2 dn. po owulacji)

    Progesteron 4.54 ng/ml (2 dn. po ow.),a po 7 dn. od owu. 16.16.

    S-DHEA 324.2 ug/dl norma 98.8 - 340,0

    Androstendion 4.95 ng/ml norma 0,30 - 3.30

    Testosteron 1.46 nmol/l norma 0,29 - 1,67

    Jak oceniłabyś te wyniki?

    Ja przy takiej prolaktynie dostałam bromergon, ale u Ciebie owulacja jest ok o czym świadczy piękny progesteron, więc nie ma się co czepiać. Androgeny mogłoby być ciut niższe.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 marca 2018, 11:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    domii.s wrote:
    Moje wyniki, dziewczyny co myślicie? badania w 24 dc a jak się okazała po usg owulacje miałam
    około 32 dc


    TSH 2,306 µIU/ml 0,350 4,940 N

    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 0,01-2,32 uIU/ml
    II trymestr: 0,1-2,35 uIU/ml
    III trymestr: 0,1-2,65 uIU/ml


    FT3 2,90 pg/ml 1,71 3,71 N
    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 2,41-4,30 pg/ml
    II trymestr: 2,29-3,83 pg/ml
    III trymestr: 2,00-3,52 pg/ml


    FT4 0,86 ng/dl 0,70 1,48 N
    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 0,90-1,62 ng/dl
    II trymestr: 0,82-1,40 ng/dl
    III trymestr: 0,71-1,23 ng/dl


    Progesteron 0,40 ng/ml
    - faza folikularna poniżej 0,1 - 0,3 ng/ml
    - faza lutealna 1,2 - 15,9 ng/ml
    - po menopauzie 0,1 - 0,2 ng/ml

    Prolaktyna test czynnościowy 8,85 ng/ml 5,18 26,53 N

    Prolaktyna po MCP 231,39 ng/ml



    I tak prolaktyna po obciążeniu za wysoka więc na uregulowanie dostałam Bromergon ale tylko po pół tabletki na noc i to już na razie cały czas, a dodatkowo luteinę od następnego cyklu od 15 dnia przez 10 dni po jednej tabletce. I tu pytanie czy ta jedna tabletka przez 10 dni przed owulacją nie zablokuje mi owulacji?????
    Len na prolaktynę jest ok tylko nie wiem czy nie za mała dawka ( ty masz 26 razy wyższa po obciążeniu i bierzesz 0,5 Tabletki ja mam 16 razy wyższa po obciążeniu i biorę 1 tabletkę) luteina pewnie ma wyregulowac cykle i je skrócić niestety nie wiem czy blokuje owulacją

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego