Forum Starając się - ogólne badania hormonalne, interpretacja
Odpowiedz

badania hormonalne, interpretacja

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • patus1992 Przyjaciółka
    Postów: 105 35

    Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    prolaktyna ; 20,77
    faza owulacyjna; 4,7 , 21,5mIU/mi
    faza lutealna ; 1,7 - 7,7 menopauza ; 25,8 - 134,8
    co o tym myslicie?

  • Myszka-Minnie Autorytet
    Postów: 681 222

    Wysłany: 3 czerwca 2014, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na to pytanie to juz dostalas odpowiedz kilka dni temu.

    f2wl9vvj16detq98.png

    w57vlbetiy8u8flo.png
  • joapaw Koleżanka
    Postów: 42 33

    Wysłany: 29 czerwca 2014, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mogę prosić o interpretację?

    Co miesiąc robie badania w 20 dc:
    Estradiol 941,90 pg/ml (faza lutealna 43,8-211, ciąża I trymestr 215-4300)- biorę CLO
    Progesteron 7,26 ng/ml (faza luealna 1,7-27)- biore duphaston
    Prolaktyna 21,85 ng/ml (norma 4,79-23,30)
    Androstendion 4,89 ng/ml (brak norm) biorę metformax 850 i 500

    dla porównania poprzednie badania:
    Estradiol 2160,42 pg/ml (faza lutealna 43-214)
    Progesteron 3,46 ng/ml (faza lutealna 1,5-20)
    Prolatyna 17,33 ng/ml (5-35)
    Androstendion 5,37 ng/ml (norma 0,4-4,1)

    Od połowy cyklu jestem na diecie niskowęglowodanowej, co ma pomóc obniżyć androstedion. Dziś mam 31 dc a zwykle moje cykle mają 28dni, więc okres się spóźnia a testy negatywne...
    Byłabym Wam dziewczyny bardzo wdzięczne za słowa otuchy :) od roku się leczę i już nie mam sił.
    Z góry dzięki i pozdrawiam
    Asia

  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1891 1357

    Wysłany: 19 stycznia 2017, 18:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, moglybyscie zinterpretowac wyniki?
    4dc
    Prolaktyna 26,03 (norma 1,2 - 29,93)

    Estriadol 27 pg/ml (tu nie mam norm ale znalazłam ze to odpowiada 99,17 pmol/l a norma wynosi 0-587) mam bardzo bardzo slabe miesiaczki

    LH 9,47

    FSH 5,13

    stosunek Lh/FSH=1,85

    Testosteron 36,16 (10,83 - 56,94)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 06:14

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    qtch43r81ageahrl.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • wombi Autorytet
    Postów: 3979 2629

    Wysłany: 19 stycznia 2017, 18:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    prolaktyna zdecydowanie za wysoka, dla starających się powinna być ok 10, stosunek lh/fsh też taki sobie, najlepiej jakby był w okolicach 1
    który to dc?

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza - POKONANE, nowotwór piersi, co jeszcze ?!?!?!?!??!??!? %#^%&^@%^
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1891 1357

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 06:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. 4dc. Od pól roku nie mogę zajść w ciążę a ostatnio prawie nie mam miesiaczek. Tsh tez nie chce spaść mimo większej dawki. To wina prolaktyny?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 06:15

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    qtch43r81ageahrl.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1076 576

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:24

  • wombi Autorytet
    Postów: 3979 2629

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie masz tsh?

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza - POKONANE, nowotwór piersi, co jeszcze ?!?!?!?!??!??!? %#^%&^@%^
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://endoendo.pl/download/hormony.pdf
    polecam, do przeczytania i wszystko bedzie wiadomo:)

  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1891 1357

    Wysłany: 21 stycznia 2017, 08:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi mam tsh 2,238, lecze sie na Hashimoto, wiem ze nie jest zle ale chcialam osiagnac wartosc w okolicach 1,5- moja endo twierdzi ze nie trzeba nic zbijac. Kiedys mialam ponad 9, w maju 16 udało m się miec 1,5 (eutyrox 50) od tamtej pory zaczelo rosnac nie wiadomo czemu. Sama w listopadzie zwiekszylam dawke, co drugi dzien 75 ale ani drgnęło troszeczke nawet sie podnioslo...

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    qtch43r81ageahrl.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1891 1357

    Wysłany: 21 stycznia 2017, 09:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Marlena24, to znaczy że pewnie będę musiała zbić PRL.

    W tamtym cyklu miałam owulacje potwierdzoną montoringiem. Zawsze mam skok temp, wiec nie wiem czemu stosunek lh/fsh wskazuje na PCO. Fakt ze lecze się juz 2 miesiące Ovarinem, pije siemię lniane 3 miesiące, biorę wit. b. Kwas foliowy biore prawie rok (to on skrócił mi cykle z 32 do 30, lecz teraz jak zanika miesiaczka znowu sie wydłużają). Mam też bardzo cienkie endometrium 5mm przed po owulacji. To wina estrogenów? W tekscie piszą ze estrogeny podnoszą PRL. A mi se wydaje ze mam mało estrogenów. W lab nie podali norm, tu takie znalazlam: http://www.fertilityplus.com/faq/hormonelevels.htmlA. 3dc wiec 25-75 norma, a u mnie 27. Nie za nisko?

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    qtch43r81ageahrl.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • TuHa Debiutantka
    Postów: 11 9

    Wysłany: 26 stycznia 2017, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH - 2,705 ulU/mL
    FSH - 4,370 mlU/mL
    LH - 3,090 mlU/ml
    FT3 - 4,51 pmol/L
    FT4 - 15,00 pmol/L
    Prolaktyna - 12,490 ng/mL
    Przeciwciała TPO - 445,80 U/mL

    Co o tym sądzicie?

    6dc

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 13:00

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania i rozwój

W OvuFriend mocno wierzymy, że moc danych może zrewolucjonizować kwestie związane z płodnością i wesprzeć wiele kobiet w poznaniu swojej płodności, szybszym zajściu w ciążę lub wykryciu na wczesnym etapie potencjalnych problemów ze zdrowiem hormonalnym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego