badanie cytohormonalne?
-
od kilku miesięcy staramy się o dzidziusia. zawsze miałam bardzo regularne cykle (zanim brałam tabsy cykl był 21/23 dni, potem po pierwszym odstawieniu zegarkowe 28 dni) ale ostatnio moje cykle są albo 25 dni albo 31,a ostatni miał aż 38 dni. poszłam do gin a ona zleciła mi badania cytohormonalne. tyle ze one są dość drogie i zastanawiam się czy są konieczne. bo z tego co mi wiadomo mają one tylko sprawdzić czy występuje owulacja ( a ja po skokach temperatur widzę ze mam owu) i czy hormony są w porządku ( a do tego chyba są inne badania krwi które można zrobić na NFZ....) co wy na to czy miałyście takie badanie? co macie do powiedzenia na ten temat?
-
no właśnie też uważam że predzej takie badanie a ono jest chyba niepładne. bo nie wiem czy po prostu jest sens wydawać tyle kasy skoro mogą zrobić inne badania na NFZ.... i czy mi coś w ogóle da to badanie... skoro wiem że owulacja raczej występuje... predzej sie badanie czy poziom hormonów jest ok...
-
w tej klinice gdzie dostałam namiar pierwsze badanie kosztuje 65 zł a następne po 15. a badań jest ok 4. może to nie strasznie dużo ale po prostu zastanawiam sie czy tego efektu nie mozna uzyskac innymi badaniami na NFZ i czy czasem lekarz mnie nie naciaga na dodatkowe koszta bo ma jakąś umowe z tą kliniką....
-