X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Badanie drożności jajowodów - RTG kontra HyCoSy
Odpowiedz

Badanie drożności jajowodów - RTG kontra HyCoSy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,

Po wielu miesiącach nieudanych prób w końcu udałam się do kolejnego ginekologa, który wyraźnie powiedział, że muszę zrobić badanie drożności jajowodów. Wiem, że wiele osób ma to już za sobą, ja jednak zwlekałam, bo mam zastrzeżenia co do mojej owulacji, a czasami nawet jej braku. Jednak lekarz powiedział, że nie możemy przejść do stymulacji ani podawania zastrzyku, dopóki nie zrobię tego badania.

Teraz mam taką wątpliwość - czy zdecydować się na tradycyjne badanie RTG z kontrastem jodowym, które jest nieco tańsze, czy na nowoczesne HyCoSy, z pianką?

Tradycyjne badanie jest tańsze i wydaje mi się, że z tego, co czytałam, jest w stanie bardziej niejako udrożnić jajowody (ponieważ kontrast jest podawany pod większym ciśnieniem), jednak jest bardziej bolesne, a organizm może się dłużej oczyszczać z tego kontrastu, który w pewnym sensie jest trochę toksyczny.

HyCoSy jest szybsze, trochę droższe i dużo mniej bolesne, ale nie wiem, czy w przypadku jakichś drobnych nieprawidłowości jest w stanie udrożnić jajowody.

Poprawcie mnie, jeśli coś źle zrozumiałam, i proszę o wasze doświadczenia.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹

preg.png
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mieszkam w Brazylii, tutaj ten nowocześniejszy zabieg kosztuje około tysiąca złotych, a ten tradycyjny 700 zł - oczywiście prywatnie. różnica nie jest aż taka duża

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ