Badanie HSG vs Hycose
-
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny Dostałam skierowanie od gina na badanie HSG. W sumie to już się zapisałam, ale szperając w necie wyczytałam że HSG to jakaś stara metoda i na czasie jest teraz Hycose. Mało o tym w necie, a zwłaszcza info gdzie w Warszawie i za ile można to wykonać... Podrzućcie pls wiecej info na ten temat i może jakieś tanie namiary w Wa-wie
-
nick nieaktualny
-
Z tego co ja wiem to jest to badanie HYFOSY robia za pomoca soli fizjologicznej w postaci pianki ponoc mniej bolesne, bardziej wiarygodne. Mialam sie badac ta metoda ale niestety wynik posiewu na to nie pozwolil dlatego jeszcze musze poczekac. Wiem ze robia to chyba tylko w Krakowie w klinice Ludwin&Ludwin jak pisalam do nich to badanie kosztuje ok 900zl
-
Stare metody, a raczej sprawdzone nie są złe. Stawiam na sprawdzoną diagnostykę. Niestety standardowe HSG po prostu boli. Można załatwić sobie znieczulenie czy uśpionko na tę okoliczność. To drugie badanie ma być mniej bolesne, lub nawet nie odczuwalne. Kwestia nie tylko kontrastu ale urządzeń za których pomocą wprowadza się je w drogi rodne
Badanie i tak trzeba zrobić. Jak poboli to poboli i chwilę później zapomnisz:)Macierzanka:) lubi tę wiadomość
-
Ja mam wiedzę tylko na temat HSG, ponoć to stara metoda, ale nadal stosowana i ze skierowaniem robi się to bezpłatnie.
Wszystko zależy od lekarza i miejsca, gdzie się je wykonuje.
W jednych szpitalach ponoć dają narkozę, w innych znieczulenie dożylnie, a jeszcze w innych domięśniowo.
W niektórych szpitalach odbywa się to w gabinecie ginekologicznym z przenośnym sprzętem RTG, a w innych w pracowni RTG.
Ja zostałam przyjęta na oddział rano, badanie było kilka godzin później (przez biurokrację oczywiście), następnie po kolejnych 3h poszłam do domu
Znieczulenie dostałam domięśniowo 0,5h przed badaniem. Samo badanie jakieś 10 minut trwa. Nie powiem, że nie bolało, bo bym skłamała, ale czego się nie robi dla dobra sprawy:) -
nick nieaktualnyDzieki Dziewczyny za wasze opinie. Ja chodzę rownolegle do dwoch pań gin i jedna z nich mnie skierowala, a druga (ta wg mnie lepsza) powiedziala ze HSG jest badaniem bardzo inwazyjnym i zleci mi je w ostateczności Posłucham jej chyba i faktycznie jak w tym cyklu nic nie wyjdzie to kolejnym etapem bedzie bezbolesne badanie nasienia mojego niemęża Jeśli wyjdzie ok to zaczynam stymulacje... Z HSG się wstrzymam do czasu aż wszystko zawiedzie
-
aleksa, to ja tak podobnie. Też chodziłam równolegle do dwóch.
Jeden już od dłuższego czasu namawiał na HSG, a drugi powiedział, że jeśli już to laparoskopowo.
Miałam być stymulowana, ale przy niedrożnych jajowodach to bez sensu było. No i się zdecydowałam. Bo to badanie ma sprawdzić drożność jajowodów, a tak naprawdę jeśli są niedrożne to je udrożnia za pomocą podanego pod ciśnieniem kontrastu.
No i miałam bardzo niedrożne, kontrast nie chciał w ogóle przepłynąć, coś tam puściło, ale niewiele W związku z tym chyba mnie czeka i to drugie. Dwa dni po badaniu byłam do kontroli i wszystko było w porządku. -
nick nieaktualnyMacierzanka:) wrote:aleksa, to ja tak podobnie. Też chodziłam równolegle do dwóch.
Jeden już od dłuższego czasu namawiał na HSG, a drugi powiedział, że jeśli już to laparoskopowo.
Miałam być stymulowana, ale przy niedrożnych jajowodach to bez sensu było. No i się zdecydowałam. Bo to badanie ma sprawdzić drożność jajowodów, a tak naprawdę jeśli są niedrożne to je udrożnia za pomocą podanego pod ciśnieniem kontrastu.
No i miałam bardzo niedrożne, kontrast nie chciał w ogóle przepłynąć, coś tam puściło, ale niewiele W związku z tym chyba mnie czeka i to drugie. Dwa dni po badaniu byłam do kontroli i wszystko było w porządku.
a w którym dniu cyklu robilas? mi kazali przyjsc max do 12 dc,ale jak na zlosc dziś dostalam @ i moj termin badania wypadnie na 13 dc
Tez chcialam w tym cyklu stymulowac, ale najpierw musimy zrobic badanie nasienia potem HSG no i jesli wszystko wyjdzie ok to dopiero stymulacja... -
aleksa.wawa wrote:a w którym dniu cyklu robilas? mi kazali przyjsc max do 12 dc,ale jak na zlosc dziś dostalam @ i moj termin badania wypadnie na 13 dc
Tez chcialam w tym cyklu stymulowac, ale najpierw musimy zrobic badanie nasienia potem HSG no i jesli wszystko wyjdzie ok to dopiero stymulacja...
Aleksa, To dokładnie tak jak u nas.
A badanie powinno się odbyć najlepiej na początku cyklu po @ i przed owulacją. Po prostu chodzi o to żeby wykluczyć, że kobieta jest w ciąży,
bo i kontrast i rentgen mogłyby zaszkodzić, no a po owulacji teoretycznie ciąża może być.
A ja oczywiście miałam badanie w 21 dc, z przyczyn technicznych. A żeby wykluczyć ewentualną ciążę stosowałam... wstrzemięźliwość. Masakra
-