X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Badanie sono hsg lipidolem a owulacja
Odpowiedz

Badanie sono hsg lipidolem a owulacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Olala1985 Nowa

Wysłany: 1 listopada 2022, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!

Czy orientujecie się dlaczego badania drożności jajowodow muszą być wykonane przed owolucja?
    Czytałam że chodzi o to żeby mieć pewność że pacjentka nie jest w ciąży.
    Jeżeli będę mieć pewność że nie jestem to czy mogę mieć badanie zrobione np w 11-13 dniu cyklu czy na początku owulacji?

Tak się składa że zapisałam się na to badanie które może wypaść na początku mojej owulacji a z przyczyn niezależnych ode mnie nie koge zmienić terminu.

Jak to u Was wyglądało?
    Dziękuję z góry,
    Ola

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olala1985 wrote:
    Hej Dziewczyny!

Czy orientujecie się dlaczego badania drożności jajowodow muszą być wykonane przed owolucja?
    Jeżeli będę mieć pewność że nie jestem to czy mogę mieć badanie zrobione np w 11-13 dniu cyklu czy na początku owulacji?

Tak się składa że zapisałam się na to badanie które może wypaść na początku mojej owulacji a z przyczyn niezależnych ode mnie nie koge zmienić terminu.

Jak to u Was wyglądało?
    Dziękuję z góry,
    Ola

O ile dobrze pamiętam to głównie chodzi o to, ze przed owulacja nie ma ryzyka, ze komorka sie juz zapłodniła i tym samym utraty szans na ciaze. A druga sprawa, ze po HSG jest spora szansa na ciaze, więc nie traci sie cyklu.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Kluska95 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olala1985 wrote:
    Hej Dziewczyny!

Jak to u Was wyglądało?
    Dziękuję z góry,
    Ola

Hej, dokładnie chodzi o to, żeby nie być w potencjalnej ciąży. 😉 lekarz zakwalifikuje Cię do badania, jak będziesz przed owulacją czy blisko dnia owulacji to nie powinno być problemów. 😉 Ja bym nie przekładała, nie wiesz czy Ci się nie opóźni dzień czy dwa. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2022, 22:12

07.23 Misia 🩷👶
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat mam mieć hsg w sobotę 12 listopada i akurat 2 dni wcześniej ma mi się okres skończyć... Dzisiaj 2dc. Lekarz właśnie mi mówił, że chodzi o to, by badanie było koniecznie przed owulacją z dwóch powodów - takich, jak dziewczyny piszą wyżej: wykluczona ciąża, bo jesteś po okresie, a przed owulacją oraz druga kwestia taka, że podobno (tak czytałam w internecie, nie pytałam jeszcze o prawdziwość tej informacji) po hsg jest duzo wieksza szansa na ciąże, bo kontrast jest wpuszczany pod ciśnieniem i może ewentualnie "przepchać" jakieś "zanieczyszczenia"...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ