Badanie sono hsg lipidolem a owulacja
-
Hej Dziewczyny!
Czy orientujecie się dlaczego badania drożności jajowodow muszą być wykonane przed owolucja?
Czytałam że chodzi o to żeby mieć pewność że pacjentka nie jest w ciąży.
Jeżeli będę mieć pewność że nie jestem to czy mogę mieć badanie zrobione np w 11-13 dniu cyklu czy na początku owulacji?
Tak się składa że zapisałam się na to badanie które może wypaść na początku mojej owulacji a z przyczyn niezależnych ode mnie nie koge zmienić terminu.
Jak to u Was wyglądało?
Dziękuję z góry,
Ola
-
Olala1985 wrote:Hej Dziewczyny!
Czy orientujecie się dlaczego badania drożności jajowodow muszą być wykonane przed owolucja?
Jeżeli będę mieć pewność że nie jestem to czy mogę mieć badanie zrobione np w 11-13 dniu cyklu czy na początku owulacji?
Tak się składa że zapisałam się na to badanie które może wypaść na początku mojej owulacji a z przyczyn niezależnych ode mnie nie koge zmienić terminu.
Jak to u Was wyglądało?
Dziękuję z góry,
Ola
O ile dobrze pamiętam to głównie chodzi o to, ze przed owulacja nie ma ryzyka, ze komorka sie juz zapłodniła i tym samym utraty szans na ciaze. A druga sprawa, ze po HSG jest spora szansa na ciaze, więc nie traci sie cyklu.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Olala1985 wrote:Hej Dziewczyny!
Jak to u Was wyglądało?
Dziękuję z góry,
Ola
Hej, dokładnie chodzi o to, żeby nie być w potencjalnej ciąży. 😉 lekarz zakwalifikuje Cię do badania, jak będziesz przed owulacją czy blisko dnia owulacji to nie powinno być problemów. 😉 Ja bym nie przekładała, nie wiesz czy Ci się nie opóźni dzień czy dwa. 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2022, 22:12
07.23 Misia 🩷👶 -
nick nieaktualnyJa akurat mam mieć hsg w sobotę 12 listopada i akurat 2 dni wcześniej ma mi się okres skończyć... Dzisiaj 2dc. Lekarz właśnie mi mówił, że chodzi o to, by badanie było koniecznie przed owulacją z dwóch powodów - takich, jak dziewczyny piszą wyżej: wykluczona ciąża, bo jesteś po okresie, a przed owulacją oraz druga kwestia taka, że podobno (tak czytałam w internecie, nie pytałam jeszcze o prawdziwość tej informacji) po hsg jest duzo wieksza szansa na ciąże, bo kontrast jest wpuszczany pod ciśnieniem i może ewentualnie "przepchać" jakieś "zanieczyszczenia"...
-