Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bardzo mała macica
Odpowiedz

Bardzo mała macica

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • prematureovarianfailure Nowa

Wysłany: 28 października 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kobietki!
    To mój pierwszy raz na tym forum :) Tak jak wynika z nicka - cierpię na przedwczesne wygasanie czynności jajników. W czerwcu skończyłam 37 lat, nadal nie mam partnera i postanowiłam, że moją drogą do macierzyństwa będzie dość kontrowersyjne w Polsce samotne macierzyństwo. Na co dzień mieszkam w Hiszpanii i jest to tu w pełni legalne. Oczywiście będę korzystała ze spermy dawcy i adoptowanej komórki (własnych mam już na tyle mało, że nie chcę tracić pieniędzy). Ale do rzeczy - od 2 miesięcy jestem pacjentką jednej z największych i najbardziej renomowanych klinik invitro w Europie. Miałam już wykonane 3 USG - przez 2 różnych lekarzy, jeden z nich to znany profesor. Generalnie wszystko było "w porządku" tj. według lekarzy na tyle w porządku, aby szykować się do transferu zarodka. Pech (?) chciał, że pokazałam jednej z koleżanek, która również walczy z niepłodnością opis mojego USG. Zostałam przez nią "poinformowana" o posiadaniu nierozwiniętej macicy, tzw. "hypoplastycznej". Początkowo zdenerwowałam się, jednocześnie się śmiejąc, jednak po rozeznaniu w internecie doszłam do wniosku, że... Jej diagnoza jest prawdobodobna. Według USG moja macica ma 2.85 cm, co według Google oznacza, że jest hypoplastyczna, zupełnie nierozwinięta i oznacza trwałą bezpłodność. Nie ukrywam, że jestem zszokowana i zastanawiam się, dlaczego żaden z lekarzy mnie o tym nie poinformował. Jeśli ktokolwiek był w podobnej sytuacji, będę bardzo wdzięczna, jeżeli zechce podzielić się swoim doświadeczniem. Na kolejną wizytę idę dopiero za 2 tyg. i wydaje mi się, że do tego czasu zwariuję...

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę. Przyznam szczerze, pierwszy raz spotkałam się tu z czymś takim, ale podbiję Ci swoją wiadomością wątek, żeby poszedł do góry.
    Z tego co wyczytałam na Google teraz, macica hypoplastyczna nie jest przeciwskazaniem do in vitro. Wszystko też zależy od tego, jak bardzo jest mała.

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ