X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bardzo mała macica
Odpowiedz

Bardzo mała macica

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • prematureovarianfailure Nowa

Wysłany: 28 października 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kobietki!
    To mój pierwszy raz na tym forum :) Tak jak wynika z nicka - cierpię na przedwczesne wygasanie czynności jajników. W czerwcu skończyłam 37 lat, nadal nie mam partnera i postanowiłam, że moją drogą do macierzyństwa będzie dość kontrowersyjne w Polsce samotne macierzyństwo. Na co dzień mieszkam w Hiszpanii i jest to tu w pełni legalne. Oczywiście będę korzystała ze spermy dawcy i adoptowanej komórki (własnych mam już na tyle mało, że nie chcę tracić pieniędzy). Ale do rzeczy - od 2 miesięcy jestem pacjentką jednej z największych i najbardziej renomowanych klinik invitro w Europie. Miałam już wykonane 3 USG - przez 2 różnych lekarzy, jeden z nich to znany profesor. Generalnie wszystko było "w porządku" tj. według lekarzy na tyle w porządku, aby szykować się do transferu zarodka. Pech (?) chciał, że pokazałam jednej z koleżanek, która również walczy z niepłodnością opis mojego USG. Zostałam przez nią "poinformowana" o posiadaniu nierozwiniętej macicy, tzw. "hypoplastycznej". Początkowo zdenerwowałam się, jednocześnie się śmiejąc, jednak po rozeznaniu w internecie doszłam do wniosku, że... Jej diagnoza jest prawdobodobna. Według USG moja macica ma 2.85 cm, co według Google oznacza, że jest hypoplastyczna, zupełnie nierozwinięta i oznacza trwałą bezpłodność. Nie ukrywam, że jestem zszokowana i zastanawiam się, dlaczego żaden z lekarzy mnie o tym nie poinformował. Jeśli ktokolwiek był w podobnej sytuacji, będę bardzo wdzięczna, jeżeli zechce podzielić się swoim doświadeczniem. Na kolejną wizytę idę dopiero za 2 tyg. i wydaje mi się, że do tego czasu zwariuję...

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę. Przyznam szczerze, pierwszy raz spotkałam się tu z czymś takim, ale podbiję Ci swoją wiadomością wątek, żeby poszedł do góry.
    Z tego co wyczytałam na Google teraz, macica hypoplastyczna nie jest przeciwskazaniem do in vitro. Wszystko też zależy od tego, jak bardzo jest mała.

03.2023💔 8tc 👼

01/25- IVF
    08.01- 💉 start stymulacji
    20.01- punkcja —> pobrano 7🥚—> zapłodnionych 5🥚
    25.01 ET 5.1.2 (+EG)
    7dpt 22,87 🥹| 8dpt 31,9 prog 118 ng/ml| 10dpt 66,5
    Walcz maluszku 🙏🍀
    💊 encorton, acard, utrogestan, clexane
    Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2)

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ