X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bardzo mała macica
Odpowiedz

Bardzo mała macica

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • prematureovarianfailure Nowa

Wysłany: 28 października 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kobietki!
    To mój pierwszy raz na tym forum :) Tak jak wynika z nicka - cierpię na przedwczesne wygasanie czynności jajników. W czerwcu skończyłam 37 lat, nadal nie mam partnera i postanowiłam, że moją drogą do macierzyństwa będzie dość kontrowersyjne w Polsce samotne macierzyństwo. Na co dzień mieszkam w Hiszpanii i jest to tu w pełni legalne. Oczywiście będę korzystała ze spermy dawcy i adoptowanej komórki (własnych mam już na tyle mało, że nie chcę tracić pieniędzy). Ale do rzeczy - od 2 miesięcy jestem pacjentką jednej z największych i najbardziej renomowanych klinik invitro w Europie. Miałam już wykonane 3 USG - przez 2 różnych lekarzy, jeden z nich to znany profesor. Generalnie wszystko było "w porządku" tj. według lekarzy na tyle w porządku, aby szykować się do transferu zarodka. Pech (?) chciał, że pokazałam jednej z koleżanek, która również walczy z niepłodnością opis mojego USG. Zostałam przez nią "poinformowana" o posiadaniu nierozwiniętej macicy, tzw. "hypoplastycznej". Początkowo zdenerwowałam się, jednocześnie się śmiejąc, jednak po rozeznaniu w internecie doszłam do wniosku, że... Jej diagnoza jest prawdobodobna. Według USG moja macica ma 2.85 cm, co według Google oznacza, że jest hypoplastyczna, zupełnie nierozwinięta i oznacza trwałą bezpłodność. Nie ukrywam, że jestem zszokowana i zastanawiam się, dlaczego żaden z lekarzy mnie o tym nie poinformował. Jeśli ktokolwiek był w podobnej sytuacji, będę bardzo wdzięczna, jeżeli zechce podzielić się swoim doświadeczniem. Na kolejną wizytę idę dopiero za 2 tyg. i wydaje mi się, że do tego czasu zwariuję...

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę. Przyznam szczerze, pierwszy raz spotkałam się tu z czymś takim, ale podbiję Ci swoją wiadomością wątek, żeby poszedł do góry.
    Z tego co wyczytałam na Google teraz, macica hypoplastyczna nie jest przeciwskazaniem do in vitro. Wszystko też zależy od tego, jak bardzo jest mała.

03.2023💔 6tc
    03.2025 💔 7tc (ET 5.1.2)
    07.2025 💔 6tc (FET 3.1.1)

Allo mlr 29% | Crossmatch 42,9%

Mamy ❄️ (3.1.2)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ