Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
-
WIADOMOŚĆ
-
Gusia_ wrote:Hahaha Nins tak samo się czułam w ciąży tylko jeszcze ciagle wisialam nad toaleta. Mój się śmiał ze ciąża nie choroba a się o mnie martwi. Minęło na chwile w 18 tygodniu ale pod koniec niestety wróciło plus ciężko się było ruszać. Ale dla tego uśmiechu, który widzę co rano to warto!
U mnie dziś owulak pozytywny. 13dc, podzialane wczoraj i wcześniej tez było sporo serduszek. Mysle, ze jeszcze kilka przed nami, całkiem miły ten maj Haha
No pewnie, że warto Wszystko zniosę, czasem ponarzekam, ale nie zamieniłabym tego na nic w świecie
A tak dla żartu... przypomniał mi się tik tok, którego wczoraj widziałam. Zdjęcia słodkiego niemowlaka i mamusia mówi: Porzygiwałam dla niej codziennie przez parę miesięcy, a teraz codziennie rano budzi mnie taki widok (i tu filmik bobasa stojącego w łóżeczku z pytaniem: Gdzie tatuś? i potem dzidzia rzuca się zrozpaczona na poduszki, że tatuś rano nie przyszedł). hahahahah
Kciuki za owocne zabawy z mężulkiemWiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 13:11
Starania od 03.2021
💔 10.11.2021 - 5 tc.
🩺 21.12.2021 - histeroskopia / usunięcie mięśniaka (1,5 cm; 40% pod śluzówką. Histopatologia i biopsja OK
21.03.2022 - Owulacja stym. letrozolem po raz 2. Glucophage 750 - 2x1 i Norprolac 75 - 0.5x1. Ovitrelle.
🍀⏸ 14.04 - Beta 72 (Prog. 36,43 ng/mL)
🍀⏸ 16.04 - Beta 200 (Śr. 2dniowy przyrost 166.7%)
🍀⏸ 19.04 - Beta 1197 (Prog. 36,28 ng/mL; Śr. 2dniowy przyrost 214.5%)
🍀❤️ 28.04 Zarodek 2,6 mm z ♥
🍀❤️ 19.05 CRL 20 mm. Słyszałam ♥
🍀❤️ 24.05 CRL 28 mm. 160u♥
🍀❤️ 10.06 CRL 54 mm, badania prenatalne i genetyczne - zdrowy chłopczyk
👶❤️ 27.12.2022 g. 12:05 Nareszcie razem po tej stronie brzuszka 🥰
✔️AMH; ANA; TSH; ATg; ATPO; Białko C i S
💉 Czynnik V (R2) - heparyna od potwierdzenia ciąży w USG
-
hannah_92 wrote:Clausix mam taka samą sytuację. Pytałam lekarza o stymulację, powiedział że w moim przypadku nie ma to sensu. Stymulacja i ovitrelle jest dla kobiet mających problemów z owulacją czy niepękającymi pęcherzykami. Powiem wam, że już kilka razy spotkałam się z takim tez podejściem u lekarzy ginekologów z IG, którzy też zajmują się niepłodnością, jak od dietetyków klinicznych zajmujących sie tematyką hormonalną. Tego się trzymam i nie naciskam:) Stymulacja owulacji nie jest bez wpływu na organizm, a skoro owulacja jest to, ta stymulacja nie zwiększa szans. Taka jest prawda. Dlatego Clausix nie szłabym na twoim miejscu w stymulację, tylko szukała przyczyn gdzie indziej.
No właśnie te lekarki z mojej kliniki nie mają za bardzo pomysłu poza IUI, co wg mnie też jest lekko bez sensu przy dobrych parametrach nasienia i dwóch ciążach w przeszłości. Pytałam ostatnio na monicie czy mam coś jeszcze zbadać - nie. No i bądź tu człowieku mądry...
Poronień nawracających też nie mam, żeby iść w immunologię.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 13:37
32 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Izaja wrote:Clausix, czy Twój partner przy badaniu nasienia miał robione HBA?
Nie pamiętam szczerze mówiąc ale chyba nie. Ponieważ M ma już dwójkę dzieci, plus dwa razy doszło do zapłodnienia, a wyniki po suplementacji 3 miesięcznej fertilmanem (połowa dawki) mocno się poprawiły, zrezygnowali z jego dalszego badania.32 lata, starania od 10.2019
💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Clausix wrote:No właśnie te lekarki z mojej kliniki nie mają za bardzo pomysłu poza IUI, co wg mnie też jest lekko bez sensu przy dobrych parametrach nasienia i dwóch ciążach w przeszłości. Pytałam ostatnio na monicie czy mam coś jeszcze zbadać - nie. No i bądź tu człowieku mądry...
Poronień nawracających też nie mam, żeby iść w immunologię.
Immunologia to nie tylko przy poronieniach, niestety;(
Ja jestem po badaniu KIR, wyszedł brak dwóch KIRow implanatacyjnych, lekarz zlecił accofil. Też chyba za bardzo pomysłu na mnie nie ma. Widać, że chce iść w immunologię. Może jednak warto też to rozważyć? Może jeszcze facet zrobić HBA, defragmentację DNA, bo pomimo dobrych parametrów nasienia też może to utrudniać zajście w ciążę. Mój mąż ma HBA 70% (przy dobrych wynikach nasienia) co utrudnia naturalną ciążę.
Znam ten ból, staramy się ponad 3 lata i nigdy nie była w ciąży 😔😔 ja już powoli się poddaje. Przyczyna nie znana, ale tak naprawdę problem może być złożony, jest tak wiele badan, tyle rzeczy musi zatrybic żeby była ciąża. Ja już jestem wykończona."Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Nins nie wiem czy jest coś więcej, bo ja troszkę inaczej miałam przedstawiony zakres badania (na zasadzie: przebadamy 3 geny na trisomie i monosomie albo 3 geny na trisomie, monosomie i dodatkowo mikrodelekcje albo lecimy wszystkie 22 geny i mikrodelekcje. Plus chromosomy płci)
ale z tego co widzę to naprawdę dużo możliwości daje to badanie które pokazałaś, więc wydaje mi się być naprawdę dobrymWiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 19:12
Nins lubi tę wiadomość
06.2017 - synuś ♥️
Starania o drugie Maleństwo od 12.2019
01.2020 - poronienie zatrzymane
02.2021- ciąża biochemiczna
03.2021 - ciąża biochemiczna
16.12.21 - ⏸
20.12.21 beta: 1546
22.12.21 beta: 4090❗️ 🙏🏻🤞🏻
13.01.22 - mamy serduszko ♥️ ‼️
10.02.22- wyniki badań genetycznych: wszystkie geny prawidłowe
Chłopiec 💙
Diagnostyka od 03.2021:
Podstawowe badani krwi: 👍
ANA 👍
anty-DsDNA 👍
Przeciwciała p/beta-2-glikoproteinie IgM i IgG👍
Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgM i IgG 👍
Kariotyp 👍
Sono hsg i hsg- Jajowody drożne 👍
Mała endometrioza - niewielkie cysty na obu jajnikach❌
Mutacja MTHFR - heterozygota❌
-
No właśnie, to jest trudne, bo powodów może być wieeele. Ciężko znaleźć w ogóle kierunek, w którym pójść.
Mój mąż rok temu miał badania nasienia w normie. Jego odpuściliśmy, u mnie znaleźliśmy niedrożne jajowody. Teraz podczas badan w klinice niepłodności, poza rozszerzonymi badaniami, zrobili HBA. Niedawno miał jakiegoś wirusa, ciężko przeszedł, ale słabe HBA ponoć wcale nie musi być tego konsekwencja. Podsumowując, nikt tego nie podejrzewał, a jednak
Hannah, czytałam na innym temacie, ze niektórym facetom udało się naprawić ten parametr. Inni twierdzą, ze HBA jest niezmienne…
U Was jaki plan działania?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 19:22
35 lat
Starania 09/2020
30.09.2021- histeroskopia, usunięcie polipa
Dwurożna macicy 😞 wykluczone
Niedoczynnosc tarczycy- hormony uregulowane
11.12.2021- niedrożne jajowody -
Ja też mam swoją owulacje ale ze względu na wiek oraz to, że mam je [owulacje] późne zdecydowano się na stymulacje. Teraz biorę 2x1 i zobaczymy co z tego będzie👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
👨🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌
AMH -1,01 ->1,59
Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
11.2023 II podejście do ivf
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka -
Izaja wrote:No właśnie, to jest trudne, bo powodów może być wieeele. Ciężko znaleźć w ogóle kierunek, w którym pójść.
Mój mąż rok temu miał badania nasienia w normie. Jego odpuściliśmy, u mnie znaleźliśmy niedrożne jajowody. Teraz podczas badan w klinice niepłodności, poza rozszerzonymi badaniami, zrobili HBA. Niedawno miał jakiegoś wirusa, ciężko przeszedł, ale słabe HBA ponoć wcale nie musi być tego konsekwencja. Podsumowując, nikt tego nie podejrzewał, a jednak
Hannah, czytałam na innym temacie, ze niektórym facetom udało się naprawić ten parametr. Inni twierdzą, ze HBA jest niezmienne…
U Was jaki plan działania?
A jaki u Was wynik HBA? Mój mąż ma 70% a norma wynosi min 80%. Lekarz nie widzi problemu. Ja dawałam suple mężowi, fertilman, witaminę C, D, A, resweratrol, cynk i selen ale teraz już odpuściłam i bierze tylko witaminę D w sumie. Badania już nie powtarzaliśmy bo jest drogie, może powtórzymy za jakiś czas... Ja robiłam przerwy w chodzeniu do gina. Powolutku robiłam sobie zlecone badania, zajęło mi to 5 miesięcy. Już te starania tak mnie męczą że czasem brzydko mówiąc mam wszystko w dupie 😋 Poki co dostałam jakieś nowe zalecenia i mam się zastanowić. Jestem beznadziejnym przypadkiem 🤷"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
hannah_92 wrote:A jaki u Was wynik HBA? Mój mąż ma 70% a norma wynosi min 80%. Lekarz nie widzi problemu. Ja dawałam suple mężowi, fertilman, witaminę C, D, A, resweratrol, cynk i selen ale teraz już odpuściłam i bierze tylko witaminę D w sumie. Badania już nie powtarzaliśmy bo jest drogie, może powtórzymy za jakiś czas... Ja robiłam przerwy w chodzeniu do gina. Powolutku robiłam sobie zlecone badania, zajęło mi to 5 miesięcy. Już te starania tak mnie męczą że czasem brzydko mówiąc mam wszystko w dupie 😋 Poki co dostałam jakieś nowe zalecenia i mam się zastanowić. Jestem beznadziejnym przypadkiem 🤷
U nas 26%… bardzo słabiutko. Jesteśmy w procedurze in vitro, więc nie był to przynajmniej kopniak, że teraz się dowiadujemy, ze procedura jest potrzebna. Jednak wolelibysmy mieć lepsze wyniki, żeby zwiększyć szansę 😞
Wasz wynik nie jest zły , podobno naturalnie się da przy takim. A pojawiał się u Was pomysł inseminacji?
Ja męża szprycuję suplami dla starających się i mam mieszane uczucia, bo z jednej strony, ja, laik widzę, że razem podany jest cynk i selen, co jest bez sensu. Poza tym słyszałam, ze zle dobrane suplementy mogą wręcz zaszkodzić…
Czy jesteś może na grupie na fb „obudź w sobie życie”? Polecam, dziewczyny podpowiadają sobie nawzajem lekarzy, pomysły na badania itd
Ja mam w sobie trochę buntu, bo wiem, że rozmnażanie jednak nie jest takie proste, na każdym etapie coś może nie grac. Jednocześnie dbamy o siebie: lekarze, badania, witaminy, sport itd. Z drugiej strony ktoś inny, pijacy, palący i nie dbajacy o siebie „nie chcący” zostaje rodzicem. Nie mogę uwierzyć, ze można tak łatwo począć życie 😁
35 lat
Starania 09/2020
Izaja wrote:U nas 26%… bardzo słabiutko. Jesteśmy w procedurze in vitro, więc nie był to przynajmniej kopniak, że teraz się dowiadujemy, ze procedura jest potrzebna. Jednak wolelibysmy mieć lepsze wyniki, żeby zwiększyć szansę 😞
Wasz wynik nie jest zły , podobno naturalnie się da przy takim. A pojawiał się u Was pomysł inseminacji?
Ja męża szprycuję suplami dla starających się i mam mieszane uczucia, bo z jednej strony, ja, laik widzę, że razem podany jest cynk i selen, co jest bez sensu. Poza tym słyszałam, ze zle dobrane suplementy mogą wręcz zaszkodzić…
Czy jesteś może na grupie na fb „obudź w sobie życie”? Polecam, dziewczyny podpowiadają sobie nawzajem lekarzy, pomysły na badania itd
Ja mam w sobie trochę buntu, bo wiem, że rozmnażanie jednak nie jest takie proste, na każdym etapie coś może nie grac. Jednocześnie dbamy o siebie: lekarze, badania, witaminy, sport itd. Z drugiej strony ktoś inny, pijacy, palący i nie dbajacy o siebie „nie chcący” zostaje rodzicem. Nie mogę uwierzyć, ze można tak łatwo począć życie 😁
Mam takie same przemyślenia. Innym przychodzi to tak łatwo, a inni zdrowy tryb życia, miłość i wsparcie w związku, leki, suple itd i dziecka brać. Jest to bardzo dobijające.
Nie jestem w tej grupie, może się przyłącze, aczkolwiek im więcej czytam o staraniach tym więcej mam w sobie niepokoju i muszę się odcinać od tego.
Faktycznie słabiutkie to HBA;(( mam nadzieję, że jest szansa na poprawę tego wyniku poprzez suple. Ja jednak też podchodzę ostrożnie do nich, co za dużo to nie zdrowo, a już takie łączone suple to już w ogóle. Cynku nie powinno się brać z selenem, żelaza z cynkiem też nie itd więc jestem sceptycznie nastawiona na suple. I też słyszałam historię że coś się pogorszyło. Na HBA ponoć właśnie świetnie działa resweratrol, witamina C i L-karnityna."Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
hannah_92 wrote:Mam takie same przemyślenia. Innym przychodzi to tak łatwo, a inni zdrowy tryb życia, miłość i wsparcie w związku, leki, suple itd i dziecka brać. Jest to bardzo dobijające.
Nie jestem w tej grupie, może się przyłącze, aczkolwiek im więcej czytam o staraniach tym więcej mam w sobie niepokoju i muszę się odcinać od tego.
Rozumiem. Czasami od nadmiaru informacji, wiedzy pojawia się więcej niepokoju.
Faktycznie słabiutkie to HBA;(( mam nadzieję, że jest szansa na poprawę tego wyniku poprzez suple. Ja jednak też podchodzę ostrożnie do nich, co za dużo to nie zdrowo, a już takie łączone suple to już w ogóle. Cynku nie powinno się brać z selenem, żelaza z cynkiem też nie itd więc jestem sceptycznie nastawiona na suple. I też słyszałam historię że coś się pogorszyło. Na HBA ponoć właśnie świetnie działa resweratrol, witamina C i L-karnityna.
Muszę o tym poczytać, dziękuję. Ostatnio trafiłam na jakaś wzmiankę wladnie o L katnirynie. Opisywano w w samych pozytywach. Muszę się bardziej tym zainteresować
35 lat
Starania 09/2020
Ja mojego faszerowalam l karnityna. Efekty były04.11.2021 ⏸️🍀
28.06.2022 Blanka 🥰 Julia 🥰
👼11.2020r. 11tc💔
👱♀️ 29 lat
3dc:
AMH- 5,53
Tsh-1.55-->2,1 -->1,73-->2,02
Lh-7.78-->6,84✔️
Fsh-7.48-->8,57✔️
Estradiol-59.54--> <20 ❌
Prolaktyna-11.45--> 7,17✔️
Testosteron-0.27✔️
👱♂️29 lat
morfologia 4 %--->5%✔️
Koncentracja 58.70 mln/ml --->88.61mln/ml✔️
“Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie” -
Dziewczyny myślicie że dziś już mogę ze spokojem wziasc dupka ?? Czy poczekać do jutra ??
Ovu wyznacza mi na 13dc owu a FertilityFriend na 11dc . Ostatnie ❤️ w 12dc ...mam nadzieję że wystarczy bo później już nie było Ochoty 😑😑👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌ -
Achna, efekt w HBA czy ogólnie w wynikach nasienia? Jakąś konkretna L karnityne polecasz?
Jak się czujesz?35 lat
Starania 09/2020
Izaja wrote:Achna, efekt w HBA czy ogólnie w wynikach nasienia? Jakąś konkretna L karnityne polecasz?
Jak się czujesz?
Ogólnie w wynikach.
L karnitynę miał w płynie niestety nie wiem jaka bo już dawno wyrzuciłam opakowanie a kupował gdzieś stacjonarnie sam.
Czuję się ogólnie Dobrze jak na 32 tc. Chociaż po dłuższym chłodzeniu bolą mnie nogi 🤭 ciężar jest do noszenia. Przytyłam już 12 kg i wszystko poszło w brzuch. Małe dają czadu skopana jestem na maxa.
W poniedziałek jedziemy już na wizytę do szpitala w którym będę rodzić żeby zapisać się na cc które ma być pod koniec czerwca. W sumie zostało mi ok 40 dni do porodu. 😬😱😬😱😬😱Oliwia23, Izaja, MayMasza, hannah_92, Clausix, Dominika96, Nins lubią tę wiadomość
04.11.2021 ⏸️🍀
28.06.2022 Blanka 🥰 Julia 🥰
👼11.2020r. 11tc💔
👱♀️ 29 lat
3dc:
AMH- 5,53
Tsh-1.55-->2,1 -->1,73-->2,02
Lh-7.78-->6,84✔️
Fsh-7.48-->8,57✔️
Estradiol-59.54--> <20 ❌
Prolaktyna-11.45--> 7,17✔️
Testosteron-0.27✔️
👱♂️29 lat
morfologia 4 %--->5%✔️
Koncentracja 58.70 mln/ml --->88.61mln/ml✔️
“Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie” -
Achna wrote:Ogólnie w wynikach.
L karnitynę miał w płynie niestety nie wiem jaka bo już dawno wyrzuciłam opakowanie a kupował gdzieś stacjonarnie sam.
Czuję się ogólnie Dobrze jak na 32 tc. Chociaż po dłuższym chłodzeniu bolą mnie nogi 🤭 ciężar jest do noszenia. Przytyłam już 12 kg i wszystko poszło w brzuch. Małe dają czadu skopana jestem na maxa.
W poniedziałek jedziemy już na wizytę do szpitala w którym będę rodzić żeby zapisać się na cc które ma być pod koniec czerwca. W sumie zostało mi ok 40 dni do porodu. 😬😱😬😱😬😱
Dzielna jesteś dziewczyna 🤗 Fajnie, ze dajesz radę być aktywna.
Bardzo szybko zleciała Twoja ciąża z punktu widzenia obserwatorki Pamietam jak o ciąży się dowiedziałaś, a tu za chwilkę będziesz tulić maleństwa 😍
35 lat
Starania 09/2020
Mama8latka wrote:Dziewczyny myślicie że dziś już mogę ze spokojem wziasc dupka ?? Czy poczekać do jutra ??
Ovu wyznacza mi na 13dc owu a FertilityFriend na 11dc . Ostatnie ❤️ w 12dc ...mam nadzieję że wystarczy bo później już nie było Ochoty 😑😑
Raczej już po owu, też obstawiam 13dc. Więc spokojnie można wziąć
Zapisałam się na monit na poniedziałek, nie wiem w sumie po cholere, ale idę.32 lata, starania od 10.2019
💊 M - Fertilman Plus 2x1
Clausix wrote:Raczej już po owu, też obstawiam 13dc. Więc spokojnie można wziąć
Zapisałam się na monit na poniedziałek, nie wiem w sumie po cholere, ale idę.
Ja wzięłam dupka 👍 myślę że co się miało wydarzyć to już się wydarzyło a teraz czekanie .Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2022, 20:54
👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌ -
Mama8latka wrote:Może będziesz już po owu 🤔🤔 ale nie bo to u ciebie za szybko by bylo.. To zobaczysz czy jest ładne ciałko żółte czy ładny pęcherzyk, będziesz mieć spokojniejsza głowę 👍dobrze że się zapisałas . a wykres masz tak płaski teraz jak ja wtedy co rosły mi 3 pęcherzyki ☺️ mam nadzieję że niedługo pieeeeekny skok ☺️
Ja wzięłam dupka 👍 myślę że co się miało wydarzyć to już się wydarzyło a teraz czekanie .
U mnie zwykle owu 14-15dc, więc liczę, że 13dc rano będzie dorodny pęcherzyk najlepiej by było 12dc, ale akurat niedziela wypada. A co do tempki, to aż sprawdzałam czy się termometr nie popsuł hahaha32 lata, starania od 10.2019
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."