X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
Odpowiedz

Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩

Oceń ten wątek:
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!:* Jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję za całego serca za wsparcie i miłe słowa:)

Głowa mnie troszkę boli po wczorajszym płaczu, ale samopoczucie już lepiej, dobrze że jest weekend, zrobię coś dla siebie dobrego.

Któraś z Was pisała, że aplikacja szaleje. Mi to samo, też miałam dwa dni temu informację, że za mało wartości temperatur mam, a mierzę regularnie o stałej porze. Dziś rano zauważyłam, że zmieniło mi dzień owulacji na wykresie. Już sama nie wiem kiedy była... Niby wykres pokazuje, że 2 dpo jestem, a mnie się wydaje że 3.
    Czy owulacja jest w dniu szczytu śluzu czy po szczycie? Czy jak tempka w dole jest czy jak w górze? Już mi się wszystko myli:(

Dziś rano bolało mnie podbrzusze i prawy jajnik plus zauważyłam kilka kropelek krwi na papierze, ale dosłownie 4-5 i koniec, już teraz nic nie ma. Dziwne to, uznałam, że to nie wynik pękniętego pęcherzyka, od 3 dni nie czułam uczucia śliskości i rozciągliwego śluzu, ostatni taki widziałam we wtorek i też mi się wydaje że w tedy była owulacja, bo mega kłucie w prawym jajniku miałam, a dzień później już go nie było. Przyjęłam, że te drobne kropelki krwi pojawiły się przez pobranie wymazu wczoraj. Miałyście kiedyś tak?

MayMasza lubi tę wiadomość

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Hejeczka, ja Wam powiem, że też tak mam, że jak widzę na fb/insta rodziny z 2 dzieci to zazdroszczę.., to chyba silniejsze od nas, zatem chyba normalne skoro wiele z nas o tym szczerze mowi :(
    Ja mam problem ten, że moj maz niby chce 2 dziecko, ale nie jakos szczegolnie, i np skonczylam wczoraj okres, wieczorem po prostu chcialam go pocalowac a ten juz z tekstami " no już widze polujesz, bo dni plodne" takze tak troche slabo.. mojemu mezowi jest teraz dobrze, robi sie juz za dobrze i chyba te drugie to tylko chce bo ja mowie ze chce ;p zobaczymy jak bedzie z seksem w tym cyklu, bo plodne są w tygodniu, a to czas intensywnej pracy, mniejszych chęci.. ale poki co jestem nastawiona na ten pazdziernik baaardzo <3

Clausix - jakos tak czuje, że ten miesiac moze byc u Was przelomowy, obym miala dobre przeczucie :) Ja zazdroszcze, ze budzisz starego a on gotowy do roboty :D haha u nas to nie do przejscia kuzwaaaaaaa

Mam z moim to samo, chce bo ja chce, ale jemu w sumie więcej nie potrzeba 😜 jednak zawsze staje na wysokości zadania, rano, w dzień, w nocy 😂 może to będzie szczęśliwy 13 cykl :D

33 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅

💊 M - Fertilman Plus 2x1

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • krolik Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shanny zuravit jest bezpieczny z takich aptecznych suplementów.

A mi apka wyznaczyła owu na 3 dni temu 😅 u mnie to bym się nie spodziewała jakiś rewelacji z wykresu, ale więcej wskaźników jednak na owu 1,5tyg temu bylo 🤪

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Mi apka dzisiaj napisała, że niestety ilość wprowadzonych temperatur może być za mała... K*rwa dodaje codziennie 😂 coś im szaleje po zmianach ☹️
    O to to to to! to samo miałam wczoraj rano! i przez to wszystko mi zniknęło! mimo, że są widoczne, to na tym kółku jest czerwono. Tylko na wykresie są tempki ale linia owu zniknęła..

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:
    Cześć dziewczyny!:* Jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję za całego serca za wsparcie i miłe słowa:)

Głowa mnie troszkę boli po wczorajszym płaczu, ale samopoczucie już lepiej, dobrze że jest weekend, zrobię coś dla siebie dobrego.

Któraś z Was pisała, że aplikacja szaleje. Mi to samo, też miałam dwa dni temu informację, że za mało wartości temperatur mam, a mierzę regularnie o stałej porze. Dziś rano zauważyłam, że zmieniło mi dzień owulacji na wykresie. Już sama nie wiem kiedy była... Niby wykres pokazuje, że 2 dpo jestem, a mnie się wydaje że 3.
    Czy owulacja jest w dniu szczytu śluzu czy po szczycie? Czy jak tempka w dole jest czy jak w górze? Już mi się wszystko myli:(

Dziś rano bolało mnie podbrzusze i prawy jajnik plus zauważyłam kilka kropelek krwi na papierze, ale dosłownie 4-5 i koniec, już teraz nic nie ma. Dziwne to, uznałam, że to nie wynik pękniętego pęcherzyka, od 3 dni nie czułam uczucia śliskości i rozciągliwego śluzu, ostatni taki widziałam we wtorek i też mi się wydaje że w tedy była owulacja, bo mega kłucie w prawym jajniku miałam, a dzień później już go nie było. Przyjęłam, że te drobne kropelki krwi pojawiły się przez pobranie wymazu wczoraj. Miałyście kiedyś tak?
    Tak, apka wariuje! Zdecydowanie. Myślałam, że dzisiaj wróci do normalnego stanu rzeczy ale nie zapowiada się na to więc olewam temat i będę wpisywać sobie ot tak :D

hannah_92 lubi tę wiadomość

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • krolik Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannah super, że już lepiej :) Tak jak piszesz, zrób przez weekend coś dla siebie :*

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo :)

Shanny ja bym się nie zastanawiała i brała, dopóki nie masz testu pozytywnego to czym się przejmować? Ja czytałam post mamyginekolog o "hipotetycznej Hani", w poczatkowym okresie raczej nic nie może zaszkodzić.

U mnie wczoraj po metforminie mniejsze rewolucje, ale wzdęcia mam straszne i lekka biegunka była. Mam nadzieję, że dziś jeszcze lepiej będzie.

Ja po porannym treningu już.

U mnie w pracy kolejny przypadek covid, w dodatku u mnie w dziale.

Mggg, MayMasza lubią tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • redka Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe oznacza życie wrote:
    Dziewczyny u mnie też były takie uczucia nawet zanim zaczęliśmy starać się o dziecko. Jak męża siostra zaszła w trzecią ciąże to pojawiły się u mnie myśli: „ a ta k***a niech się za robotę weźmie a nie tylko pierd**** się jak króliki”. Ma 33 lata i staż pracy 2 lata, w tym staż pół roku. I wiem że chwile poczeka (w marcu tego roku urodziła) i wezmą się za 4, bo po co pracować jak można mieć emeryturę przy 4 dzieci. Jeszcze mnie wnerwia bo nie radzi sobie z natłokiem obowiązków. Maz jej nie pomaga. Dzieci robią co chcą, nie ma u niej granic, dzieci nie radzą sobie z trudnymi emocjami. Ostatnio najstarszy powiedział do niej „urodziłaś mnie po to żeby mnie bić.”
    Średni bije wszystkich i niszczy wszystko. Potrafi podbiec do najmłodszego śpiącego w wózku, machać wózkiem aż ten niemal nie wypadnie i uciec dalej. Tu potrzebny psycholog dziecięcy i to już dla obu chłopców. Ale jej lepiej wydać pieniądze na telewizory do pokoi dzieci i pierdoły z aliexpress niż iść po fachową pomoc. Szkoda dzieciaków ze tak się męczą.
    Mi też szkoda takich dzieci. W moim bloku mieszka w kawalerce rodzina z 4 dziećmi, chlopiec 5 letni do mamy : " chuj cie to obchodzi" po tym gdy go o coś zapytala. Dramat...

Równo 2 lata starań.
    12.03 Laparoskopia - niedrożne jajowody
    01.04 ⏸️ beta 272, prog 45💚 ➡️ 06.04 beta 2135 prog 43.9💛 ➡️ 12.04 beta 16254 🧡 ➡️ 16.04 3mm człowieka z bijącym serduszkiem ❤️➡️ 07.05 2cm 3mm 💜 ➡️ 28.05 5cm 7mm ➡️22.07 350g chłopca 👣 04.09 1000g 15.10 2000g🐰 19.11 3000g 10.12.2021 👨‍👩‍👦 3240g 8:40
    gg64qtkfpvxcwhqx.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też strasznie denerwuje to jak ktoś gada, że on to chce dziewczynkę, bo dziewczynka to i tamto. Serio czy płeć jest najważniejsza? Wg mnie najważniejsze jest to by matka i dziecko były zdrowe a nie takie gadanie o płci. :O

krolik lubi tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Alisek93 Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    Mnie też strasznie denerwuje to jak ktoś gada, że on to chce dziewczynkę, bo dziewczynka to i tamto. Serio czy płeć jest najważniejsza? Wg mnie najważniejsze jest to by matka i dziecko były zdrowe a nie takie gadanie o płci. :O
    Przyjaciółka jest w 6 msc i ostatnio opowiadała jak szwagierka pytała ją, czy już znają płeć. Przyjaciółka zgodnie z prawdą odpowiedziała, że będzie chłopczyk, na co ta szwagierka " aha.. no nic, ważne żeby było zdrowe" 🤦
    Dla mnie jakaś masakra 😆

💁‍♀️28
    🙋‍♂️31

starania o pierwsze dziecko od 01.2020

owulacje potwierdzone monitoringiem, jajeczka rosną/ dosyć późna owulacja i krótka f.lutealna
    badania nasienia - 09.2020
    morfologia 6%✔️
    ruchliwe 80%✔️
    bezwzględna ilość prawidłowych 22,8mln✔️

30.11- laparoskopia z histeroskopią, udrożniony lewy jajowód, brak endometriozy
    17.05- sono hsg, lewy jajowód drożny, prawy przepuścił kontrast z lekkim opóźnieniem.

21.07 ⏸️ 13dpo beta 80,2❣️
    23.07 15dpo beta 278,1 ❣️
    26.07 18dpo beta 2246 <3
    2fwas65gpmhv53wd.png
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisek93 wrote:
    Przyjaciółka jest w 6 msc i ostatnio opowiadała jak szwagierka pytała ją, czy już znają płeć. Przyjaciółka zgodnie z prawdą odpowiedziała, że będzie chłopczyk, na co ta szwagierka " aha.. no nic, ważne żeby było zdrowe" 🤦
    Dla mnie jakaś masakra 😆

brak słów!!!

Ja ostatnio słyszałam przezywanie, że dziecko ma troszkę odstające uszy i inny kolor oczu niż niebieski. Aż się we mnie gotowało. Zamiast cieszyć się, że mają zdrową i śliczną dziewczynkę, to przeżywanie że dziecko nie ma takiego koloru oczu jaki by chcieli i przezywanie że dziecko podobne do taty a nie do mamy. WTF???

Ja marze o zdrowym dzieciątku i nie ma znaczenia dla mnie kolor włosów, oczu oraz to czy będzie podobne do mnie czy męża. Chciałabym je najpierw mieć + oczywiście zdrowe, a inni takie rzeczy mówią, że przykro się robi, ale i złość bierze. mam ochotę wtedy wykrzyczeć co ja o tym myślę!!!

• krolik Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, staram się nie oceniać innych matek odnośnie oczekiwań jaka ma być płeć, wygląd czy rodząc się ma już znać dwa języki, savoir vivre itd. ale też strasznie mnie to wkurza i nie rozumiem. Może jest tak, bo nie rozumieją czym jest strata, długie starania i najczystsza chęć posiadania dziecka, nie wiem. Ja wiem jedno, tak bardzo zabolała mnie strata i tak bardzo chciałam później mieć dziecko, że nic poza zdrowiem mnie nie obchodzi. Czasem z dzieckiem jest ciężko, ale dla mnie zdrowe dziecko jest największym darem jaki mogłam dostać. Pragnę drugiego z całego serca żeby i jemu dać ciepło i miłość. Nie obchodzi mnie czy to będzie chłopak, dziewczynka, czy będzie miało krzywy zgryz czy odstające uszy, pragnę tylko jego zdrowia i szczęścia.

• krolik Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Która od jutra, ale tak już naprawdę od jutra robi ze mną STOP CUKIER ? :D Trcohę popłynęłam, a szło mi tak dobrze :P Takie tygodniowe przygotowanie było, ale od jutra to już tak z pompą do świąt :P

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Która od jutra, ale tak już naprawdę od jutra robi ze mną STOP CUKIER ? :D Trcohę popłynęłam, a szło mi tak dobrze :P Takie tygodniowe przygotowanie było, ale od jutra to już tak z pompą do świąt :P
    Ej ej ej daj od poniedziałku a nie weekend :D

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • krolik Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza haha ok, to takie oficjalne od poniedziałku :D Ja od jutra, bo mnie mąż będzie pilnował i nie da grzeszyć :D Zrobię sobie tabelkę i powieszę na lodówce, będę zaznaczać dni, może to mnie zmotywuje :P

Clausix lubi tę wiadomość

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    MayMasza haha ok, to takie oficjalne od poniedziałku :D Ja od jutra, bo mnie mąż będzie pilnował i nie da grzeszyć :D Zrobię sobie tabelkę i powieszę na lodówce, będę zaznaczać dni, może to mnie zmotywuje :P

Ja kiedyś robiłam takie tabelki, fajna sprawa:) ja się też pisze na poniedziałek, ale u mnie jest taki problem, że mąż nie potrafi mnie w tym wspierać. On jest takim łasuchem!!😂

Krolik napisałaś w punkt👌 mnie chyba za łatwo przychodzi ocenianie innych, ale naprawdę mi przykro jak słyszę takie rzeczy:( tym bardziej, że nawet nie ma powodów do tego.

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ratunku..;p Siedze przy biurku w pracy i kręci mi się w głowie na siedząco..to chyba po tym luttagenie. Jeszcze jajnicor mnie boleć zaczyna. Wjeżdża mi takie PMS,że masakra. Mam ochotę wszystkich powybijać, łącznie z moim M, który jest dziś uparty jak osiołex! Kocham go niezmiernie ale jęczałą jest dziś okrutną! :D

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • krolik Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannah mój na szczęście ma mega silną wolę i on mnie potrafi lepiej w ryzach trzymać haha :D

Właśnie pisałam mężowi litania, płacząc haha pms pełną parą :D Odnośnie oczywiście zdrowej diety i tego jak mi się znowu cykl wydłuża i że musi mnie lepiej pilnować :D Znowu mi twarz wysypało okrutnie także @ przyłaź już, bo mam dość :P

• Juliet Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Ale nasmarowałyście od samego rana 😅
    Misiaczeka wrote:
    Hannah_92 dziewczyny napisały chyba wszystko więc się tylko mogę pod tym podpisać trzymaj się kochana❤️❤️😘

Kochane oficjalnie zawieszamy starania na okres pół roku albo rok 😒 niestety przymusowe zawieszenie starań no cóż bywa i tak ;) kiedyś się uda ale mam nadzieję że do tego czasu będę się cieszyć waszymi dwiema kreseczkami 😘

A co się stało? Dlaczego? 😔

Niektórzy myślą, że ciąża to jak automat, albo simsy, że można sobie dziecko pod siebie zrobić, oczy, usta, kolor skóry, płeć itd. I co my możemy? 🤷‍♀️ mi skrycie na pierwszy rzut marzy się chłopak, ale największym szczęściem będzie sama ZDROWA i PRAWIDŁOWA ciąża, a czy się urodzi jedno czy drugie, będę tak samo szczęśliwa. Najważniejsze żeby było zdrowe i pełne sił 🥰

Clausix myślę, że owulka jeszcze przyjdzie, tak jak dziewczyny piszą.

U mnie temperatura w końcu wzrosła! Oł je 😎😎 mogę teraz spokojnie czekać 😇 M wczoraj przytulał się do brzucha i pytał kiedy robię test i czy coś jest już w środku haha 😅

Ech... Od jutra znowu do pracy 😟 a było tak miło 😣

Clausix lubi tę wiadomość

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • unify Autorytet

Wysłany: 9 października 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tematu płci....myśle,ze to logiczne ze zdrowie jest najwazniejsze, nie ma nad czym debatowac. Ale kazdy gdzies tam po cichu marzy o dziewczynce czy chlopcu i ma jakies preferencje :) I to jest zupełnie normalne. Ja od zawsze pragnęłam mieć córke, to moje najskrytsze marzenie. Ale gdy bedzie chlopiec to bede przeszczesliwa i bedzie on moją najwiekszą miłością :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2020, 12:09

MayMasza lubi tę wiadomość

atdc2n0a92hantdh.png
‹‹ 195 196 197 198 199 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ