Forum Starając się - ogólne Boję się, że to PCOS...
Odpowiedz

Boję się, że to PCOS...

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • czekoladowa543 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 25 października 2017, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

    Mam 25 lat i jestem w trakcie diagnostyki. Pierwszą połowę roku miałam kurację luteiną z powodu nieregularnych miesiączek i plamień. Po odstawieniu znowu jest nieregularnie, więc ginekolog robi mi teraz badania hormonalne.

    Boję się bardzo, że potwierdzi się jej podejrzenie, że mam PCOs :(

    w usg prawy jajnik wychodzi powiększony i z tego co pamiętam, to jest 16 pęcherzyków, więc za dużo niż powinno być. Lewy jest ok. Ale powiedziała, że muszą potwierdzić to badania krwi.
    Na razie miałam pierwszą turę badań - fsh,lh i tsh.

    miałam je zrobić między 6-10 dzień cyklu. Zrobiłam 7dc.

    TSH w normie

    FSH 6,0 (norma lab. faza pęcherzykowa 3,5-12,5 bo chyba taka to faza jest w 7 dniu?)
    LH 8,8 (norma 2,4-12,6)


    Stosunek wychodzi 1,4(6) i to mnie martwi :( chociaż czytałam, że niby PCOS jest dopiero powyżej 1,5 albo nawet 2.
    A samo FSH i LH mam jako takie w normie, więc mimo tego mogę mieć PCOS?

    Jak uważacie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 października 2017, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PCOS to zespół objawów + pęcherzyki w jajnikach. PCO to pęcherzyki w jajnikach.

    Więc teraz pytanie: jakie masz AMH? Czy obserwujesz u siebie: trądzik, wzrost wagi, wypadanie włosów, obniżone libido, hirsutyzm?

    Ile wynosi tsh, ft3 i ft4, testosteron?

    To,że coś jest w normie, nie oznacza, że jest na właściwym poziomie. Nie ma co się martwić na zapas. Dlaczego tak bardzo się obawiasz PCOS?

  • czekoladowa543 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 25 października 2017, 16:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam badania AMH, ale chyba z tych badań co mam teraz zrobione też wynika, że mam dobrą rezerwę jajnikową? W sensie nie za niską.

    Ft3 i FT4, testosteron miałam robione na początku tego roku i wyszło w normie.
    Dlaczego tak się obawiam? Bo wiem, że leczenie jest długotrwałe, trudniej jest zajść w ciążę. Poza tym lekarze wtedy chcą dawać tabletki anty na siłę, a ja je źle toleruję, nawet plastry evra. Wolałabym jak już się leczyć to tak jak brałam luteinę, ileś dni w cyklu. Lekarka mówiła, że jest opcja takiego leczenia pcos, tylko że to wtedy nie poprawia cery, ani owłosienia.

    Mam niestety trądzik mimo swojego wieku i wcześniejszego leczenia dermatologicznego. Wzrostu wagi raczej nie, dobry mam metabolizm. Libido mam wysokie w zasadzie cały czas, albo normalne. Wypadanie włosów niestety mam, okresowo, np teraz od czerwca non stop mi włosy lecą :( i to w większej ilości. Mam też problem z nadmiernym owłosieniem, ale lekarka mi mówi, ze taka może być też moja ''uroda''. Skoro testosteron mam w normie.

    I właśnie mam w normie FSH i LH, to czemu mają one być na niewłaściwym poziomie? Jaki to poziom jest niewłaściwy?

    Mam jeszcze prawie tydzień do wizyty, więc pytam się Was.


    Aktualne TSH wynosi 1,86. Od paru lat co jakiś czas je badam i zawsze było w normie. Wyników ft3, ft4 i testosteronu nie mam pod ręką, ale niedawno przeglądając je były w normie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2017, 16:11

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 października 2017, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli masz objawy PCOS. Nadmierne owłosienie to nie jest Twoja uroda, ja mam to samo, hirsutyzm przy przyzwoitych poziomach testosteronu oraz androstendionu.

    Wyniki z początku roku już są nieaktualne. TSH powinnaś zbadać z FT3 i FT4 by upewnić się, że nie ma hashimoto. TSH masz ładne, choć mogłoby być ciut niższe.

    AMH powinnaś zbadać pomiędzy 1-3 dniem cyklu. Jego wynik też wskazuje czy PCOS jest czy nie, bo hormony mogą wskazywać, że wszystko jest OK.

    O normach mówię ogólnie, bo np TSH o wartości 2,5 jest w normie, ale dla młodej osoby a szczególnie dla kobiety planującej ciążę jest za wysoki. Część lekarzy przyjmuje, że nie powinno przekraczać 2, inni, że 1,8 a jeszcze inni, że 1,5.
    Jeśli chodzi o FSH może być w normie, ale jeśli jest bliżej dolnego poziomu już może wskazywać na wyczerpywanie rezerwy jajnikowej.

    PCOS się nie leczy, bo medycyna nie zna dokładnego powodu jego powstawania. Można zaleczyć. Jak lekarz proponuje Ci wyciszenie za pomocą antykoncepcji albo evry to uciekaj od niego w siną dal. Te tabletki leczą tylko dziurę w budżecie lekarza, który wypisuje receptę.

    Poczytaj sobie blog towsrodku.pl, gdzie Ania (autorka) jasno wskazuje jak można o siebie zadbać. Przede wszystkim zmień dietę: produkty pełnoziarniste oraz o niskim indeksie glikemicznym, wyeliminuj cukier i jemu podobne - czytaj etykiety. Do tego umiarkowany ruch, bez zamęczania się ciężkimi, długimi, wyczerpującymi treningami.

    Proponuję także abyś sprawdziła jak u Ciebie z cukrem i insuliną. Badanie krzywych cukrowych (glukoza + insulina) po obciążeniu 75 g glukozą. Krzywe trzy punktowe: na czczo, po 1h od wypicia glukozy, po 2h od wypicia glukozy.

    Lekiem, który pomaga w regulacji cyklów i owulacji jest metformina (metformax, glucophage, siofor). Tylko zanim go weźmiesz warto byłoby zrobić monitoring cyklu.
    Dalej warto byłoby zbadać prolaktynę na czczo i 1h po obciążeniu metoklopramidem. Zbyt duży wyrzut po tej tabletce może blokować owulację.

    Tymczasem na własną rękę możesz brać preparaty z myoinozytolem: miovarian, ovarin, inofolic, inofem, fertilova. Inozytol poprawia pracę jajników. Oczywiście możesz też skonsultować to ze swoim lekarzem.

    Ale jeśli Twoja ginka nie ogarnia innych metod leczenia niż tabsy, to powinnaś poszukać kogoś, kto ma trochę większe pojęcie o leczeniu.


    Marudaruda lubi tę wiadomość

  • HopeandFaith Przyjaciółka
    Postów: 152 20

    Wysłany: 25 października 2017, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi Ka dlaczego jej wmawiasz PCOS przy jednym objawie jaki ma ( czyli nadmiernym owłosieniu)?
    Co do postępowania przy PCOS się zgadzam ( podążasz masę bardzo przydatnych informacji), ale niech lekarz ocen8 cz6 ona ma PCOS czy nie.

    18cs
    Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
    Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
    Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 października 2017, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wmawiam. Ale się zgadzam, że ma objawy. Dlatego dobrze byłoby zrobić AMH, da odpowiedź jednoznaczną.

  • czekoladowa543 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 26 października 2017, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi. Chciałam jedynie wiedzieć czy na postawie moich obecnych wyników FSH i LH coś może wskazywać na PCOS.

  • anusia24 Autorytet
    Postów: 875 544

    Wysłany: 26 października 2017, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moje oko stosunek tych hormonow nie jest jeszcze jakis strasznie zly. Ale ogolnie co raz rzadziej stosuje sie go w diagnostyce PCOS... Mysle ze lepszym sposobem jest zbadanie AMH i krzywej cukrowej,insulinowej. Z PCOS bardzo czesto powiazana jest insulinoopornosc (jako przyczyna), a tą da sie w miare szybko ogarnac metformina (+odpowiednim stylem zycia rzecz jasna). W razie jakby byly problemy z jajeczkowaniem mozna zastosowac CLO. Generalnie tez to co wspomnialy dziewczyny (moze jako jeden z najwazniejszych czynnikow)- trzeba znalezc dobrego lekarza! Mysle ze nie powinnas sie denerwowac (nawet gdyby okazalo sie ze to to, a tak naprawde na razie dowodow nie masz :D )- jezeli problemem jest tylko (lub az?) PCOS to sa na to sposoby!

    p19uskjoxacp4928.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego