X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Budowa plemników
Odpowiedz

Budowa plemników

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Annma Nowa

Wysłany: 12 lutego, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    od października 2023 staramy się o dziecko. Jednak bezowocnie. Zrobiliśmy jakiś czas temu badanie nasienia partnera, bo tak zasugerował mój ginekolog. Wczoraj byłam na kontrolnej wizycie i pokazałam mu wyniki seminogramu. Według wyników partner ma mało plemników o odpowiedniej budowie. Ginekolog zalecił wizytę u androloga. Totalnie mnie to rozwaliło...
    Czy ktoś z Was zmagał się z takim problemem? Czy pomimo tego udało Wam się naturalnie zajść w ciążę?

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, na stronie głównej jest taki dział Męskie Sprawy i tam jest mnóstwo artykułów które dotyczą właśnie tego tematu i też historie dziewczyn, którym udało się zajść mimo słabych wyników. Możesz też wstawić wyniki żeby porównać, może wcale nie jest tak źle. Też możesz poczytać wskazówki jak poprawić wyniki - czasami suplementy potrafią sporo poprawić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 12:53

Izi lubi tę wiadomość

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) podrzuć wyniki nasienia Twojego.
    Rozchodzi się o morfologię?

14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴

Nasza rzeczywistość:
    💃🏻 28, PCO/PCOS? AMH 6,94 🤔

🕺🏻 26, walczymy o poprawę jakości nasienia:
    ✅ Ilość:
    było 25 mln ➡️ jest 73.4mln 💪🏻
    ✅Koncentracja:
    było 11 mln/ml ➡️ jest 37.1 mln/ml
    ✖️Ruchliwość:
    było A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17% ➡️ jest 0=0,3% 😭😭😭 A+B=11,5%, A+B+C=24,7%
    ✖️Morfologia: 2% (bez zmian 😢)
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭
    ✖️Lepkość (++), poprzednio było git 😒
    ✖️HBA: 43%

Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Annma Nowa

Wysłany: 12 lutego, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Hej :) podrzuć wyniki nasienia Twojego.
    Rozchodzi się o morfologię?

https://zapodaj.net/plik-rVwcKbxkkQ
    https://zapodaj.net/plik-61dM2VoUkm

Tutaj mam wyniki

• Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annma wrote:
    https://zapodaj.net/plik-rVwcKbxkkQ
    https://zapodaj.net/plik-61dM2VoUkm

Tutaj mam wyniki
    Wg norm wszystko jest ok :)
    Mało - bo 4%, ale jak policzysz ile to te 4% że wszystkich plemników, wychodzi całkiem sporo.
    To nie powód braku ciąży

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie bardzo dobre wyniki nasienia! Ilość świetna, ruch świetny! Morfologia też w granicach :)

Jak dla mnie wyniki w porządku, jak chcecie możecie się umówić do andro, pewnie wykona USG i skonsultuje ze względu na współczynnik TZI, bo rzeczywiście jest powyżej normy, ale generalnie nie wygląda to źle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 18:05

Pfry lubi tę wiadomość

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Martinasek Debiutantka

Wysłany: 12 lutego, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pH jest podwyższone i wg mnie powinno wykonać się posiew nasienia na bakterie i grzyby bo może być jakaś bakteria do przeleczenia

• Annma Nowa

Wysłany: 12 lutego, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do andro się umówimy, żeby mieć 200% pewności, że wszystko jest okej. Chyba muszę poszukać jeszcze innego ginekologa i przebadać dokładnie siebie. Chociaż na wczorajszym usg lekarz widział pęcherzyk i według niego u mnie wszystko jest okej. Nie mam jakiś dziwnych dolegliwości, okres zazwyczaj mam po 28-30 dniach. Za to mam dużo stresu związanego z pracą, może to mnie blokuje.

Chochlik12 lubi tę wiadomość

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annma wrote:
    Do andro się umówimy, żeby mieć 200% pewności, że wszystko jest okej. Chyba muszę poszukać jeszcze innego ginekologa i przebadać dokładnie siebie. Chociaż na wczorajszym usg lekarz widział pęcherzyk i według niego u mnie wszystko jest okej. Nie mam jakiś dziwnych dolegliwości, okres zazwyczaj mam po 28-30 dniach. Za to mam dużo stresu związanego z pracą, może to mnie blokuje.

Pewnie :) konsultacja z lekarzem to zawsze dobry krok. 🙌🏻 długo się już staracie?

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

__

• Annma Nowa

Wysłany: 13 lutego, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Pewnie :) konsultacja z lekarzem to zawsze dobry krok. 🙌🏻 długo się już staracie?

Od października 2023. Wiem, że w porównaniu do innych, to wcale nie długo, ale boli zapewne podobnie, gdy kolejny cykl kończy się okresem. 🙄

• Nefretam Znajoma

Wysłany: 13 lutego, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ty jesteś przebadana wzdłuż i wszerz?
    Masz uzupełnione wszystkie niedobory witamin etc, odpowiedni poziom hormonów tarczycy, płciowych,.niska prolaktynę, potwierdzona owulację ?

Można iść jeszcze dalej w posiew nasienia oraz fragmentację DNA.

AMH 0,24
    👩34 🧔38 🐱
    3dc
    FSH 11.9
    LH 6.2
    estradiol 60

TSH 3,5 ->Letrox 25mg
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ