X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Budowa plemników
Odpowiedz

Budowa plemników

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Annma Nowa

Wysłany: 12 lutego, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    od października 2023 staramy się o dziecko. Jednak bezowocnie. Zrobiliśmy jakiś czas temu badanie nasienia partnera, bo tak zasugerował mój ginekolog. Wczoraj byłam na kontrolnej wizycie i pokazałam mu wyniki seminogramu. Według wyników partner ma mało plemników o odpowiedniej budowie. Ginekolog zalecił wizytę u androloga. Totalnie mnie to rozwaliło...
    Czy ktoś z Was zmagał się z takim problemem? Czy pomimo tego udało Wam się naturalnie zajść w ciążę?

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, na stronie głównej jest taki dział Męskie Sprawy i tam jest mnóstwo artykułów które dotyczą właśnie tego tematu i też historie dziewczyn, którym udało się zajść mimo słabych wyników. Możesz też wstawić wyniki żeby porównać, może wcale nie jest tak źle. Też możesz poczytać wskazówki jak poprawić wyniki - czasami suplementy potrafią sporo poprawić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 12:53

Izi lubi tę wiadomość

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) podrzuć wyniki nasienia Twojego.
    Rozchodzi się o morfologię?

15. cykl starań o 1. dziecko 👶🏻❤️

🐯 Ona, 28 lat – PCO/PCOS?, AMH 6,94 🤔
    🦁 On, 26 lat – walka o lepsze parametry nasienia trwa (rezultaty 4 miesięcy diety, supli i ruchu):

🔹 Ilość: 25 mln → 73,4 mln 📈
    🔹 Koncentracja: 11 mln/ml → 37,1 mln/ml 🚀
    ⚠️ Ruchliwość: A+B = 6% → 11,5% 🐢
    ⚠️ Morfologia: 2% → 2% (bez zmian) 😕
    ⚠️ Żywotność: 74% → 32% 📉
    ⚠️ Lepkość: było ok → teraz (++) 🤷‍♀️
    ⚠️ HBA: 43%

Dieta, suplementacja i zdrowe nawyki – tego się trzymamy! 🥗💊🏃‍♂️
    Androlog? Rozkłada ręce… 🤦‍♂️
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Annma Nowa

Wysłany: 12 lutego, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Hej :) podrzuć wyniki nasienia Twojego.
    Rozchodzi się o morfologię?

https://zapodaj.net/plik-rVwcKbxkkQ
    https://zapodaj.net/plik-61dM2VoUkm

Tutaj mam wyniki

• Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annma wrote:
    https://zapodaj.net/plik-rVwcKbxkkQ
    https://zapodaj.net/plik-61dM2VoUkm

Tutaj mam wyniki
    Wg norm wszystko jest ok :)
    Mało - bo 4%, ale jak policzysz ile to te 4% że wszystkich plemników, wychodzi całkiem sporo.
    To nie powód braku ciąży

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie bardzo dobre wyniki nasienia! Ilość świetna, ruch świetny! Morfologia też w granicach :)

Jak dla mnie wyniki w porządku, jak chcecie możecie się umówić do andro, pewnie wykona USG i skonsultuje ze względu na współczynnik TZI, bo rzeczywiście jest powyżej normy, ale generalnie nie wygląda to źle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 18:05

Pfry lubi tę wiadomość

🦁 On, 26 lat – walka o lepsze parametry nasienia trwa (rezultaty 4 miesięcy diety, supli i ruchu):

__
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Martinasek Debiutantka

Wysłany: 12 lutego, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pH jest podwyższone i wg mnie powinno wykonać się posiew nasienia na bakterie i grzyby bo może być jakaś bakteria do przeleczenia

• Annma Nowa

Wysłany: 12 lutego, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do andro się umówimy, żeby mieć 200% pewności, że wszystko jest okej. Chyba muszę poszukać jeszcze innego ginekologa i przebadać dokładnie siebie. Chociaż na wczorajszym usg lekarz widział pęcherzyk i według niego u mnie wszystko jest okej. Nie mam jakiś dziwnych dolegliwości, okres zazwyczaj mam po 28-30 dniach. Za to mam dużo stresu związanego z pracą, może to mnie blokuje.

Chochlik12 lubi tę wiadomość

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annma wrote:
    Do andro się umówimy, żeby mieć 200% pewności, że wszystko jest okej. Chyba muszę poszukać jeszcze innego ginekologa i przebadać dokładnie siebie. Chociaż na wczorajszym usg lekarz widział pęcherzyk i według niego u mnie wszystko jest okej. Nie mam jakiś dziwnych dolegliwości, okres zazwyczaj mam po 28-30 dniach. Za to mam dużo stresu związanego z pracą, może to mnie blokuje.

Pewnie :) konsultacja z lekarzem to zawsze dobry krok. 🙌🏻 długo się już staracie?

__

• Annma Nowa

Wysłany: 13 lutego, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Pewnie :) konsultacja z lekarzem to zawsze dobry krok. 🙌🏻 długo się już staracie?

Od października 2023. Wiem, że w porównaniu do innych, to wcale nie długo, ale boli zapewne podobnie, gdy kolejny cykl kończy się okresem. 🙄

• Nefretam Koleżanka

Wysłany: 13 lutego, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ty jesteś przebadana wzdłuż i wszerz?
    Masz uzupełnione wszystkie niedobory witamin etc, odpowiedni poziom hormonów tarczycy, płciowych,.niska prolaktynę, potwierdzona owulację ?

Można iść jeszcze dalej w posiew nasienia oraz fragmentację DNA.

AMH 0,24
    👩34 🧔38 🐱
    3dc
    FSH 11.9
    LH 6.2
    estradiol 60

20dc (7dpo)
    Progesteron 18,6
    Estradiol 121

TSH 3,5 ->Letrox 25mg -> 1,8

Starania od 02.2025
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ