X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ciąża na wakacjach
Odpowiedz

Ciąża na wakacjach

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mama_Podróżniczka Nowa

Wysłany: 18 czerwca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    piszę, bo mam mętlik w głowie, mam nadzieję, że pomożecie mi podjąć decyzję. W chwili obecnej biorę jeszcze tabletki anty, żeby uspokoić hormony. Od razu po odstawieniu mamy się starać (wcześniej próbowaliśmy ok roku).
    I teraz mam wątpliwość, bo mogę odstawić tabletki po jedym opakowaniu. Wówczas owulacja powinna być, jak będziemy na wakacjach, co ogólnie chyba sprzyja itp., ale te wakacje będą same w sobie bardzo intensywne i wiążą się z dwoma kilkugodzinnymi lotami samolotem. Gdyby wszystko było książkowo, to w czasie powrotu byłabym 7-10 dpo. Zastanawiam się czy na tak wczesnym etapie lot mógłby zaszkodzić? Jest wiele artykułów o lataniu w ciąży, ale nie znalazłam nic na temat potencjalnego wpływu lotu na zarodek w tak wczesnym okresie.
    Mam obawy, bo jakby miało się udać w tym pierwszym cyklu po odstawieniu, a loty miałyby zaszkodzić, to może warto poczekać jeszcze jeden cykl i wziąć tabletki anty miesiąc dłużej? Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby to cokolwiek miało zmienić, w końcu kobiety robią wiele rzeczy, nie wiedząc jeszcze o ciąży, no i słynne wakacyjne wpadki. Chyba nie można dać się zwariować?

Co byście zrobiły na moim miejscu?

• ams Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,
    Loty w ciazy nie sa zabronione, a juz na pewno nie na tak wczesnym etapie. Sama jestem w prawie 21tc i odbylam juz okolo 6 lotow (jak nie wiecej...), w tym cztery loty w przeciagu poltora tygodnia w poczatkowym stadium ciazy (juz wiedzialam o ciazy, dzieki becie, ale jeszcze nie byla widoczna na usg). Pytalam ginekologa czy moge latac, to ze zdzwieniem zapytala "a dlaczego nie?" :)

Takze planujcie wakacje i bawcie sie jak najlepiej ! :)

Mama_Podróżniczka, golonat, Nona lubią tę wiadomość

Od 22.10.2018 o 2H10 szczesliwa Mamusia malutkiej Charlotte <3
  • krrropka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Podróżniczka, nie ma żadnych artykułów, bo prawdopodobnie nie ma badań na ten temat. No bo jak to sprawdzić? Jeżeli będziesz po locie w tym terminie w ciąży to znaczy że nie miało to wpływu, ale jeżeli nie będziesz, to nie wiadomo czy wcale nie doszło do zapłodnienia, czy lot zakłócił zagnieżdżenie, czy też wystąpiła inna z miliona możliwych przeszkód i po prostu dostałaś @ Niestety te pierwsze tygodnie ciąży są jeszcze bardzo tajemnicze dla naukowców. Dlatego nie ma co wariować, szczególnie na tym etapie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2018, 18:28

thumb.png
    My Ovulation Chart
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lataj na zdrowie ;)

Selina, ams lubią tę wiadomość

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ