Cienkie endometrium-czy ktoś obecnie zmaga sie z tym problemem?
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej. Na ovu są dwa wątki ale "przestarzałe". Czy któraś z was obecnie zmaga sie z cienkim endometrium i przez to brakiem ciazy? Jakie pomysly na leczenie mają wasi ginekolodzy? Czy naturalne sposoby (winko,migdaly itd) na was troche dzialaja? Szukam wsparciaSzymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej.
Ja mialam cienkie.
Przeszlam histeroskopie i okazalo sie ze mam polipowata blone slyzowa macicy...na usg nic nie bylo widac...nawet polipow ktore były w szyjce...
Teraz czekam na @ po lyzeczkowaniu tego i ciejawa jestem czy będzie normalbie przyrastac -
Daria 8mm to chyba nie tragedia.ciekawe czemu po estrofemie nie roslo.
Koniczynka skad te polipy i zrosty? :o
Ja jestem dopiero w trakcie diagnostyki. 6miesiecy staran o drugie dziecko, zrobilam na wlasna reke hormony i poszlam z wynikami do ginekologa. Bylam akurat jakos swiezutko po owulacji i powiedzial,ze jego zdaniem slabo przyrasra mi endo (to by sie moglo zgadzac,mam skąpe 2-3dniowe miesiaczki juz od wielu lat. A to prawdopodobnie "zasluga" antykoncepcji stosowanej przez wiele lat..)
Obecnie czekam na wizyte u lepszego ginekologa. Mam nadzieje ze cos wymysli i to na mnie podziala..Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualny
-
Koniczynka Ciebie kojarze chyba z watku o cienkim endo ale tam sporo dziewczyn, ktore podchodza do iui lub invitro i maja wieksze problemy zdrowotne wiec tam nie pisalam. Ja sie tak zaczelam zastanawiac czy to,ze mam synka nie jest zasluga lyzeczkowania po piwrwszej poronionej ciazy.wtedy w 3cyklu(a pierwszym bez zabezpieczenia) od razu zaszlam w ciaze.moze sciana macicy po lyzeczkowaniu sie odbudowywala. Generalnie to pierwszy ginekolog ktory zasugerowal,ze slabo przyrasta endo.wcsesniej jak bylam i ginekologa to po prostu kazal sie starac. U mnie do owu dochodzi. Hormony są ok ale ciunzy nie ma..Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualnyU mnie w pierwszym dniu poronienia (5tc) endo miało 4mm. Lekarz, który mnie wtedy badał mówił mi, że to stanowczo za mało na ciążę. Moja stała ginka nie widzi w tym problemu. Zastanawiałam się nad tym, bo wyniki mam wszystkie bardzo dobre (cały pakiet hormonów ja + mąż i badanie nasienia idealne) a od 7 miesięcy przeszłam jedno poronienie i cisza.
Ja brałam piguły 12 lat i mam miesiączki po 2 dni, cykle 22-23 dni i faza lutealna 7 dni (progesteron w 4dpo niecałe 13ng/ml). Wszystko wygląda ok, poza tymi krótkimi cyklami i fazą lutealną.
Dlaczego endo się nie nadbudowuje prawidłowo? Jakiś hormon jest za to odpowiedzialny? -
nick nieaktualny
-
Koniczynka @ przyjdzie.tylko pozniej. Ja po zabiegu (co prawda po poronieniu zatrzymanym) mialam bodaj po 35dniach @.
Paula90 czytalam,ze po wielu latach stosowania anty sciana macicy przestaje reagowac na hormony. Stad wlasnie miesiaczki po 2dni... mam to samo. Mam tylko nadzieje,ze mozna nadbudowac endo lekami.. i ze to w ogole zadziala..Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
A! Paula90 ja plamienie zaczynam juz w 25-26dc (2dni plamienia i 2dni slabego okresu) moja faza lutealna do plamien to ok9-10dni a proga badalam pierwszy raz w tym cyklu w 7dpo i mialam 14 za tydzien ide ze swoim kalendarzem z temperaturami, badaniami z tego konczacego sie cyklu do innego gina i mam nadzieje,ze mi pomoze..Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualny
-
Hej ja tez mam cienkie endometrium, aktualnie w tym cyklu w 13 dc 5mm 2 dni przed owu. Od początku starań mam takie problemy, w tym roku diagnozowano u mnie IO i hiperprolaktynemię i po wprowadzeniu leków endometrium w przedostatnim cyklu wyniosło 7,5 mm przed owu nie wiem czemu teraz słabiej. Ale ogólnie za niski poziom estrogenów odpowiada wysoka prolaktyna. Przechodziałm też terapię letrozolem to przez I cykl endo 7,5mm przed owu a w III cyklu z tym aromkiem juz 5mm. Jakby organizm się uodparniał. Estrofemu nie próbowałam, narazie lekarze nie chcą mi dać, mam trombofilię (Leidena). Ogolnie probowalam wszystkiego: wino czerwonem duze dawki wit E, dong quai, mięta parzona (na pco ktore mam), wiesiołek, orzechy, ryby. Biore tez caly czas acard. Brałam tylko 3 lata tabbletki anty Owulacje mam co miesiąc, progesteron piekny zawsze 20-25. Brak pomysłów... Tak mysle ze moze Puregon by pomógł.
-
Ja np. Prolaktyne mam ok, tsh ok, prog po owulacji moglby byc lepszy bo tylko 14 ale zobaczymy co powie ginekolog. Ja zaszlam juz w ciaze z prawdopodobnie takim cienkim endometrium bo mialam takie skąpe okresy zanim zaszlam w ciaze. A teraz zaczynam 7cykl staran i nic. Ale o endomwtrium to wspomnial mi dopiero jeden ginekolog i wlasnie teraz zamierzam to sprawdzic.Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualnyMoje endometrium kilka miesięcy temu dokładnie jakos w listopadzie mialo 4,4.. od tamtej pory nie mam pojęcia czy cos się poprawiło czy nie ale bralam cyclo progynove przez 3 miesiace i odstawiłam, a staramy się od 1.5 roku juz i nici. Ide we wtorek na wizytę do gin i moze dowiem sie wkoncu czy cos się poprawiło czy nie bo wprawdzie okres spoznia mi sie juz 8 dzień a test dzisiejszy był negatywny.