Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Co robic? 96 SERPINE1 c.-820_-817G(4_5) Układ heterozygotyczny
Odpowiedz

Co robic? 96 SERPINE1 c.-820_-817G(4_5) Układ heterozygotyczny

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • AsiaEf Debiutantka

Wysłany: 11 czerwca, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, robilam pakiet badan na trombofilie, tylko ten jeden wyszedl nieprawidlowy 96 SERPINE1 c.-820_-817G(4_5) Układ
    heterozygotyczny. Reszta ok. Jestem w 4 tyg ciazy, dopiero sie dowiedzialam. Ginekolog u ktorej bylam ostatnio napisala mi, ze mam brac acard 75. Ale ja sie naczytalam wiele historii tutaj, ze sam acard moze byc niewystarczajacy. I nie wiem czy isc jeszcze do kogos na konsultacje? W rodzinie raczej nie mam przypadkow zakrzepicy itp. Jedynie dziadek zawal ale mial 70 lat. U osob mlodszych nic nie bylo. Czy ktos ma tylko ta 1 nieprawidlowa mutacje? Co aktualnie bierzecie? Im wiecej czytam tym bardziej sie stresuje. A i nigdy nie bylam w ciazy, to moja 1 ciaza.

• Nineq Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaEf wrote:
    Hej, robilam pakiet badan na trombofilie, tylko ten jeden wyszedl nieprawidlowy 96 SERPINE1 c.-820_-817G(4_5) Układ
    heterozygotyczny. Reszta ok. Jestem w 4 tyg ciazy, dopiero sie dowiedzialam. Ginekolog u ktorej bylam ostatnio napisala mi, ze mam brac acard 75. Ale ja sie naczytalam wiele historii tutaj, ze sam acard moze byc niewystarczajacy. I nie wiem czy isc jeszcze do kogos na konsultacje? W rodzinie raczej nie mam przypadkow zakrzepicy itp. Jedynie dziadek zawal ale mial 70 lat. U osob mlodszych nic nie bylo. Czy ktos ma tylko ta 1 nieprawidlowa mutacje? Co aktualnie bierzecie? Im wiecej czytam tym bardziej sie stresuje. A i nigdy nie bylam w ciazy, to moja 1 ciaza.
    Brałam tylko acard. Byłam u hematologa i dostałam skierowanie na więcej badań. Wszystkie wykluczyły potrzebę brania heparyny.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • AsiaEf Debiutantka

Wysłany: 11 czerwca, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Brałam tylko acard. Byłam u hematologa i dostałam skierowanie na więcej badań. Wszystkie wykluczyły potrzebę brania heparyny.

A tez masz tylko ta 1 mutacje? I czy moglabys napisac jakie badania robilas? Bo wiem, ze co lekarz to opinia i boje sie, ze jak pojde do jakiegos to mnie zlekcewazy. Chyba, ze ktos ma do polecenia w Poznaniu kogos?

• Nineq Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaEf wrote:
    A tez masz tylko ta 1 mutacje? I czy moglabys napisac jakie badania robilas? Bo wiem, ze co lekarz to opinia i boje sie, ze jak pojde do jakiegos to mnie zlekcewazy. Chyba, ze ktos ma do polecenia w Poznaniu kogos?
    Wyszło mi więcej, V R2 homo, PAI hetero oraz obydwie MTHFR hetero. Byłam po jednym poronieniu i hematolog powiedziała, że jeśli badania wyjdą pozytywnie to dostanę zalecenia na heparynę.
    Robiłam: antykoagulant toczniowy, czynnik krzepnięcia VIII - aktywność, czynnik krzepnięcia IX - aktywność l, antytrombina III, białko c aktywność, białko s wolne, fibrynogen, homocysteina, przeciwciała antykardiolipinowe Igg, przeciwciała antykardiolipinowe igm, przeciwciała p/ciwko beta-2-glikoproteinie Igg, przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie igm
    Podczas robienia badań okazało się, że jestem w ciąży, hematolog nie widziała wskazań do heparyny i byłam tylko na acardzie 75.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Erdene Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaEf wrote:

Ja miałam tą mutację, ale w gorszej wersji, czyli homozygoty. Hematolog powiedziała mi, że najnowsze badania (to było w 2024 roku) osłabiły teorię, że to może być przyczyna poronień (albo silna przyczyna poronień), dlatego teraz dużo zależy od Twojej konkretnej sytuacji (ile poronień, choroby zakrzepowe w rodzinie w młodym wieku, inne wyniki badań) i samego lekarza. Jedni łatwo przepisują Acard i/lub heparynę, a drudzy są mniej do tego przekonani.

age.png
  • AsiaEf Debiutantka

Wysłany: 14 czerwca, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Wyszło mi więcej, V R2 homo, PAI hetero oraz obydwie MTHFR hetero. Byłam po jednym poronieniu i hematolog powiedziała, że jeśli badania wyjdą pozytywnie to dostanę zalecenia na heparynę.
    Robiłam: antykoagulant toczniowy, czynnik krzepnięcia VIII - aktywność, czynnik krzepnięcia IX - aktywność l, antytrombina III, białko c aktywność, białko s wolne, fibrynogen, homocysteina, przeciwciała antykardiolipinowe Igg, przeciwciała antykardiolipinowe igm, przeciwciała p/ciwko beta-2-glikoproteinie Igg, przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie igm
    Podczas robienia badań okazało się, że jestem w ciąży, hematolog nie widziała wskazań do heparyny i byłam tylko na acardzie 75.

Dziekuje bardzo za wypisanie wszystkiego. Chyba tez zrobie takie badania dla swojego spokoju. Oczywiscie najpierw wizyta u lekarza w pon i zobaczymy co powie.

• AsiaEf Debiutantka

Wysłany: 14 czerwca, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erdene wrote:
    Ja miałam tą mutację, ale w gorszej wersji, czyli homozygoty. Hematolog powiedziała mi, że najnowsze badania (to było w 2024 roku) osłabiły teorię, że to może być przyczyna poronień (albo silna przyczyna poronień), dlatego teraz dużo zależy od Twojej konkretnej sytuacji (ile poronień, choroby zakrzepowe w rodzinie w młodym wieku, inne wyniki badań) i samego lekarza. Jedni łatwo przepisują Acard i/lub heparynę, a drudzy są mniej do tego przekonani.

Ide wlasnie w poniedzialek na konsultacje do lekarza i zobaczymy. Opinie sa skrajne na ten temat. A ja za duzo czytam i analizuje.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna to poważny stan, w którym zarodek zagnieżdża się poza macicą, najczęściej w jajowodzie. Chociaż początkowo może przypominać prawidłową ciążę, kluczowymi sygnałami ostrzegawczymi są ból podbrzusza, krwawienie oraz nieprawidłowy przyrost hormonu HCG. Poznaj przyczyny tego zjawiska oraz metody diagnostyki i leczenia, które pozwalają chronić zdrowie i przyszłą płodność kobiety.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ