Cytologia III grupa
-
Dostaniesz pewnie skierowanie na kolposkopię, gdzie obejrzą dokładnie Twoją szyjkę macicy. Mozliwe ze pobiorą Ci wycinki do badania histopatologicznego. Powinnaś tez oznaczyć czy i jakie masz typy HPV. W tym celu robią Ci wymaz z szyjki. Nic się nie boj Grupa 3 nie musi oznaczać niczego poważnego ale warto to sprawdzić. Polecam Ci tylko od razu pójść do lekarza który specjalizuje się w chorobach szyjki macicy. Ja na początku chodziłam do zwykłych którzy mieli dobre chęci, ale przez ich nie do końca prawidłowe pokierowanie mnie, cała diagnostyka się bardzo przedłużyła i najadłam się tylko niepotrzebnego stresu.
-
Żeby sprawdzić czy/jakie masz typy hpv pobierają Ci wymaz z szyjki macicy, to jest osobne badanie. Nie wiem czy masz opis na cytologii czy tylko grupę, ogólnie to przy tej grupie prawdopodobnie znaleźli tam podejrzane komórki i trzeba po prostu sprawdzić co to. Szpital to dobre miejsce, tam sa zwykle super specjaliści i pewnie Cię dobrze sprawdzą
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJeśli robiłaś w lutym to tym bardziej na spokojnie. Wydaje mi się, że zabieg mógł mieć wpływ. Ginekolog, do którego chodziłam kiedyś na NFZ mówił, że często mial takie wyniki pacjentek - właśnie ASCUS. Coś delikatnie się nie spodoba i tak oznaczają, żeby taką pacjentkę mieć na uwadze.
-