cytologia :( martwię się o co chodzi??
-
nick nieaktualnyostatnio byłam u gina robiłam cytologie okazało się ze paseczek zrobił mu się granatowy, nie wyszła żadna grupa powiedział ze mam za duzo leukocytów i granulocytów przepisał glob. dopochwowe wybrałam je i ponownie poszłam na cytologie, dziś dowiaduje się że jest to samo leukocyty, granulocyty i paseczek granatowy znowu mam iść po receptę ręce opadająsmutas.gif martwię się czemu tak mi wychodzi?? czy ktoś z was miał taki wynik ( a raczej jego brak
-
Powinien zrobi po pierwsze biocenzoe pochwy + wymaz z szyjki macicy na popsiew..bez sensu jest ladowanie globulek jak moze potzebny jest antybiotyk
vanessa lubi tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:Powinien zrobi po pierwsze biocenzoe pochwy + wymaz z szyjki macicy na popsiew..bez sensu jest ladowanie globulek jak moze potzebny jest antybiotyk
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Papierek lakmusowy - w zależności od pH pochwy zabarwia się na dany kolor. To nie jest CYTOLOGIA!!! Badanie cytologiczne to nazwa rozmazu z szyjki macicy (pobiera się złuszczone komórki), badanie - przesiewowe, profilaktyczne wykonywane w celu zidentyfikowania nieprawidłowych komórek nabłonka kanału szyjki macicy i tarczy szyjki macicy - komórki dysplastyczne, które mogą sugerować raka szyjki macicy(w rozmazie mogą pojawić się również bakterie). Stan zapalny (jeśli jest) należy przeleczyć (najlepiej zrobić antybiogram) i wykonać powtórną cytologię.
Badanie pH - samo w sobie niewiele daje. Poza tym, ze dowiesz się, ze środowisko pochwy jest kwaśne lub nie jest. Tylko, że może nie być kwaśne bo jest TYLKO zbyt mało pałeczek kwasu mlekowego (a nie ma bakterii)lub np przy grzybicach pochwy zachowany jest kwaśny charakter wydzieliny z pochwy. Dlatego to badanie jest nieprzydatne!vanessa, Nona lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-