X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
Odpowiedz

Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼

Oceń ten wątek:
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukruś wrote:
    Po pracy jeszcze poprawiny bez żelu!
    Mam nadzieję, że zdążymy.

Kochana, nie zadręczaj się <3 ja ci powiem, że też teraz pierwsze słyszę o tym żelu, co prawda w tym cyklu zaczęliśmy stosować conceive, ale miałam dwie ciąże podczas używania durexu :) wiadomo, jeśli można wybrać coś innego ,co możne jakoś wspomóc to jak najbardziej, ale myślę, że żel nie jest przyczyną niepowodzeń :)

Cukruś lubi tę wiadomość

👦2020
    👼2022
    👦2024
    ⏳01.2025 początek starań o trzecie maleństwo u boku 🙏🏻 nadal kp 🤱
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezdzietna wrote:
    A to prawda ze płyny do higieny intymnej do mycia szkodzą dla plemników? Ze najlepiej zwykłym mydłem lub sama woda się podmyc po ❤️?
    Obiło mi się o uszy że z płynów najlepszy biały jeleń, bo nie zmienia pH...

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    💔12.02.2025 r. Aniołek (5tc/9tc) [*] Marianna

age.png
  • Cukruś Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM 🌺 wrote:
    Kochana, nie zadręczaj się <3 ja ci powiem, że też teraz pierwsze słyszę o tym żelu, co prawda w tym cyklu zaczęliśmy stosować conceive, ale miałam dwie ciąże podczas używania durexu :) wiadomo, jeśli można wybrać coś innego ,co możne jakoś wspomóc to jak najbardziej, ale myślę, że żel nie jest przyczyną niepowodzeń :)

💟💟 dzięki kochana

xMartaa lubi tę wiadomość

👱‍♀️
    AMH 7,9
    ❌️ PCOS, IO, F5 hetero, MTHFR hetero, SERPINE1 hetero,
    ✅️ badania hormonalne, przeciwciała przeciwplemnikowe, p/c. p. antyg. jajnika, MUCHA, kariotypy, CD138, CD56
    ❔️ANA3 - histony graniczny (+)
    12/2023 klinika
    ✖️ 9x stymulacja lametta 2x1 + ovitrelle

🧔
    ❌️ 01/2025 morfologia 0%, 01/2025 HBA 75%
    ✅️ badania hormonalne, kariotypy
    ✅️ 10/2024 zabieg usunięcia żpn
    ✅️ 01/2025 fragmentacja DNA 13%

obecnie 24 cs 🤡

✅️ 07/02/2025 wizyta kwalifikacyjna IVF
    🔜 10/03/2025 wizyta z planem leczenia przesunięta ze względu na grypę
  • Cukruś Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tośka1 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Na wstępie wybaczcie mi proszę, że "wjeżdżam z buta" w wątek. Swego czasu udzielałam się we wcześniejszych wątkach, ale dopadło mnie zwątpienie i brak chęci awalki o starania. I tym samym przestałam wchodzić na forum.
    W moim przypadku owulacje występują tylko stymulowane letrozolem. W ubiegłym miesiącu miałam robioną drożność, która wyszła dobrze. Dziś zrobiłam test w 12dpo i... Nie wiem co myśleć. Jestem wystraszona, czuję mimo wszystko zwątpienie, bo jestem pewna, że to błąd lub cb. Po prostu się nie cieszę. Właśnie mija rok od początku naszych starań, chyba za wiele było po drodze rozczarowań żeby uwierzyć, że w końcu się udało. Przepraszam Was, że wchodzę tu od razu z takim postem, ale chyba szukam pocieszenia, a nikt tak jak Wy mnie nie zrozumie :( ja nawet nie wiem co mam teraz robić..

IMG-20230609-122243.jpg

Dlaczego myślisz od razu, że to oszukaniec albo cb?
    Kochana uszy do góry 🫂🫂🫂 widać kreseczke i to nawet bez przygladania, piękna jest 💟 będzie wszystko dobrze 💟

Hach lubi tę wiadomość

👱‍♀️
    AMH 7,9
    ✅️ badania hormonalne, przeciwciała przeciwplemnikowe, p/c. p. antyg. jajnika, MUCHA, kariotypy, CD138, CD56
    12/2023 klinika

🧔

obecnie 24 cs 🤡

• Jordania Debiutantka

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie tak jak się spodziewałam biel na teście, okresu jeszcze nie mam, ale to pewnie kwestia godzin.

Chociaż powiem Wam, że wczoraj cały dzień spędziłam na kajakach i widziałam mnóstwo bocianów i tak trochę liczyłam, że może się jednak mylę i to znak :( No ale będziemy walczyć, żeby w czerwcu zobaczyć te 2 kreski :)

• Cukruś Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jordania wrote:
    Hej, u mnie tak jak się spodziewałam biel na teście, okresu jeszcze nie mam, ale to pewnie kwestia godzin.

Chociaż powiem Wam, że wczoraj cały dzień spędziłam na kajakach i widziałam mnóstwo bocianów i tak trochę liczyłam, że może się jednak mylę i to znak :( No ale będziemy walczyć, żeby w czerwcu zobaczyć te 2 kreski :)

Pamiętaj, że dopóki nie ma 🐵 to pilka jest nadal w grze! 💟

Polaya, Niaha lubią tę wiadomość

👱‍♀️
    AMH 7,9
    12/2023 klinika

🧔

obecnie 24 cs 🤡

• Jordania Debiutantka

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukruś wrote:
    Pamiętaj, że dopóki nie ma 🐵 to pilka jest nadal w grze! 💟

Będę dawać znać, no ale czuje się normalnie, jak zawsze przed. Marzec też ładny na poród :)

Cukruś, Wioleta91, Niaha lubią tę wiadomość

• Margo2023 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalaa a Mąż badał nasienie pod względem bakterii tlenowych i beztlenowych? Bo to może osłabiać plemniki. Warto zrobić takie badanie. Zwłaszcza jak pH jest wyższe niż 8.

Tośka pierwsze to się uspokoić i powtórzyć jutro z rana lub iść na betę. Stres nie pomoże. Trzymam kciuki żeby było dobrze 🤞😊.

Ja dziś byłam u jeszcze innego ginekologa i już totalnie skołowana jestem 😕. Mówiłam,że mam niski progesteron to on zaczął od tego,że to o niczym nie świadczy i żeby nie brać bo to może zaburzać cykl. Wgl żeby nie badać hormonów bo to nie ma sensu. Zbadał mnie i powiedział,że lewy jajnik wygląda na policystyczny. Pytałam czy widać może czy owulacja się zbliża bo podbrzusze mnie boli i testy owulacyjne pozytywnie mi wyszły. Powiedział,że nie wygląda jakby owulacja miała nastąpić w trakcie najbliższych dwóch tygodni. Powiedział,że moim przypadku jeśli to pcos to trzeba by było wdrożyć leczenie,którego nie mogę przy karmieniu piersią. Mówił żeby nic nie robić ,nic nie brać, regularnie współżyć i może się uda a jak nie uda się do roku to zgłosić się do niego. I ,że miesiączki mogą być nieregularnie. Sama już nie wiem. 49 dzień dziś. Tamten lekarz kazał czekać do końca tygodnia i wtedy wziąć progesteron jeśli okres się nie pojawi żeby wywołać, a ten żeby nic nie robić. Jestem skołowana. Wiedziałam,że karmienie może wpływać na regularność miesiączek ale kurde to też problematyczne nie wiedzieć w jakiej fazie cyklu jesteś i kiedy ta owulacja się pojawi czy miesiączka i czy w moim przypadku to nie przez laktację czy przez ten Pcos.
    Dziewczyny, które mają Pcos na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że to macie czy samo USG o tym świadczy?

Mama KP
    Starania od 03.2023
    Długie cykle spowodowane KP
    06.09.2023 - beta HCG 19 miu prog 9,51 ng/ml
    11.09.2023 - beta HCG 438 miu prog 12,7 ng/ml
    29.09.2023 - pierwsza wizyta ♥️
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo2023 wrote:
    Rozalaa a Mąż badał nasienie pod względem bakterii tlenowych i beztlenowych? Bo to może osłabiać plemniki. Warto zrobić takie badanie. Zwłaszcza jak pH jest wyższe niż 8.

Tośka pierwsze to się uspokoić i powtórzyć jutro z rana lub iść na betę. Stres nie pomoże. Trzymam kciuki żeby było dobrze 🤞😊.

Ja dziś byłam u jeszcze innego ginekologa i już totalnie skołowana jestem 😕. Mówiłam,że mam niski progesteron to on zaczął od tego,że to o niczym nie świadczy i żeby nie brać bo to może zaburzać cykl. Wgl żeby nie badać hormonów bo to nie ma sensu. Zbadał mnie i powiedział,że lewy jajnik wygląda na policystyczny. Pytałam czy widać może czy owulacja się zbliża bo podbrzusze mnie boli i testy owulacyjne pozytywnie mi wyszły. Powiedział,że nie wygląda jakby owulacja miała nastąpić w trakcie najbliższych dwóch tygodni. Powiedział,że moim przypadku jeśli to pcos to trzeba by było wdrożyć leczenie,którego nie mogę przy karmieniu piersią. Mówił żeby nic nie robić ,nic nie brać, regularnie współżyć i może się uda a jak nie uda się do roku to zgłosić się do niego. I ,że miesiączki mogą być nieregularnie. Sama już nie wiem. 49 dzień dziś. Tamten lekarz kazał czekać do końca tygodnia i wtedy wziąć progesteron jeśli okres się nie pojawi żeby wywołać, a ten żeby nic nie robić. Jestem skołowana. Wiedziałam,że karmienie może wpływać na regularność miesiączek ale kurde to też problematyczne nie wiedzieć w jakiej fazie cyklu jesteś i kiedy ta owulacja się pojawi czy miesiączka i czy w moim przypadku to nie przez laktację czy przez ten Pcos.
    Dziewczyny, które mają Pcos na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że to macie czy samo USG o tym świadczy?

Margo u mnie po USG Pani doktor stwierdziła, że mogę mieć skolonnosc do PCOS, ale zleciła dodatkowe badania LH, FSH, Anty TPO, anty-TG, AMH i szereg innych narazie nie panikuj tylko trzeba poszerzyć diagnostykę... A byłaś u zwykłego ginekologa czy specjalisty od rozrodczości i leczenia niepłodności?

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)

preg.png
  • Cukruś Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo2023 wrote:

Mi powiedziała, że mam wygląd charakterystyczny do pcos i zapytałam czy to już można stwierdzić, że mam pcoa a ona, że do tego są potrzebne jeszcze inne badania krwi i krzywa cukrową, ale nie kazała na razie nic robić, ale jestem na stymulacji clo i na mnie działa więc może dlatego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2023, 13:33

👱‍♀️
    AMH 7,9
    12/2023 klinika

🧔

obecnie 24 cs 🤡

• rozalaa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo będziemy robić posiew w poniedziałek w zwykłym labie, w klinice strasznie drogie to jest i nie pomyślałam żeby odrazu dorzucić za jednym zamachem. Na pewno jak będziemy sprawdzać pod koniec sierpnia czy coś się zmieniło to wtedy dorzucimy te bakterie 🫠
    Faktycznie karmienie w Twoim przypadku może trochę komplikować sprawę. Jeśli chodzi o PCOS to jest kilka czynników, nie tylko obraz usg - PCOS charakteryzuje się występowaniem cykli bezowulacyjnych oraz nadprodukcją męskich hormonów płciowych – androgenów, które są przyczyną zmian w organizmie - nadmierne owłosienie, trądzik. Badania byś musiała dodatkowe zrobić - sprawdzić poziom testosteronu, androstendionu i shbg ☺️

👩 29
    badania 3dc✅AMH - 4,2✅ Kir - genotyp AA 👎PAI-1 - homo 👎, MTHFR - hetero 👎kariotyp ✅
    🧔30
    seminogram✅HBA 42%👎ROS✅ DFI✅InhibinaB✅kariotyp ✅

1 IVF VII.2024
    💉22 🫧->16 🥚-> 8🪄->ICSI->2x❄️
    19.08 FET❄️ ❄️
    8 dpt ⏸
    💔 ciąża bezzarodkowa
    2 IVF XII.2024
    💉26🫧->21 🥚🪄 ->pICSI-> 8x❄️
    3.02 FET 5bb👎

🦖💚W najcięższych chwilach los stawia naszej drodze najlepszych ludzi 💚🦖
  • Margo2023 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Margo u mnie po USG Pani doktor stwierdziła, że mogę mieć skolonnosc do PCOS, ale zleciła dodatkowe badania LH, FSH, Anty TPO, anty-TG, AMH i szereg innych narazie nie panikuj tylko trzeba poszerzyć diagnostykę... A byłaś u zwykłego ginekologa czy specjalisty od rozrodczości i leczenia niepłodności?

Zwykły ginekolog. Byłam tylko prywatnie w Arciszewskich bo miał dobre opinie i szukałam kogoś żeby dziś miał wolne bo akurat dziś Mąż w domu to Małym mógł się zająć.

Robiłam wyniki badań hormonalnych parę razy tylko to już jakiś czas temu rok i dwa lata temu to miałam w normie, raz obniżony progesteron i brałam w trzy cykle przed zajściem w ciążę. W ciąży hormony też dobre nic nie musiałam brać, nie było problemów żadnych. Temu zdziwiłam się. Po covidzie w 2021 roku zaczęłam mieć nieregularnie miesiączki, nie pojawiał mi się też ok 50 dni to okazało się,że miałam dwa torbiele, niestety na NFZ chodziłam to żadnych badań z krwi w ciemno tabletki hormonalne żeby wyregulować okres i później poszłam prywatnie to właśnie się okazało,że niski progesteron,brałam trzy cykle i w następnym zaszłam w ciążę. No i teraz trochę niski ten progesteron.

Mama KP
    Starania od 03.2023
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo2023 wrote:
    Zwykły ginekolog. Byłam tylko prywatnie w Arciszewskich bo miał dobre opinie i szukałam kogoś żeby dziś miał wolne bo akurat dziś Mąż w domu to Małym mógł się zająć.

Robiłam wyniki badań hormonalnych parę razy tylko to już jakiś czas temu rok i dwa lata temu to miałam w normie, raz obniżony progesteron i brałam w trzy cykle przed zajściem w ciążę. W ciąży hormony też dobre nic nie musiałam brać, nie było problemów żadnych. Temu zdziwiłam się. Po covidzie w 2021 roku zaczęłam mieć nieregularnie miesiączki, nie pojawiał mi się też ok 50 dni to okazało się,że miałam dwa torbiele, niestety na NFZ chodziłam to żadnych badań z krwi w ciemno tabletki hormonalne żeby wyregulować okres i później poszłam prywatnie to właśnie się okazało,że niski progesteron,brałam trzy cykle i w następnym zaszłam w ciążę. No i teraz trochę niski ten progesteron.

Margo nie wiem ile masz lat i czy już chciałabyś mieć drugiego bobaska, ale według mnie warto porobić sobie badania... Nawet przez rok w naszych organizmach mogą się podciąć dziwne, żeby. Ja chyba wybrałabym się do dobrego specjalisty.. chodząc do poprzedniego gin ciągle słyszałam, że wszystko jest ok i jesteśmy młodzi, żeby się starać a napewno zaskoczy; zaczęłam szukać i znalazłam specjalistę wprawdzie mam 120 km ale warto Pani mnie nie zbyła zleciła badania i mnie i mężowi... Czuję się zaopiekowana i ufam jej że będzie dobrze 😘

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

preg.png
  • Margo2023 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Margo nie wiem ile masz lat i czy już chciałabyś mieć drugiego bobaska, ale według mnie warto porobić sobie badania... Nawet przez rok w naszych organizmach mogą się podciąć dziwne, żeby. Ja chyba wybrałabym się do dobrego specjalisty.. chodząc do poprzedniego gin ciągle słyszałam, że wszystko jest ok i jesteśmy młodzi, żeby się starać a napewno zaskoczy; zaczęłam szukać i znalazłam specjalistę wprawdzie mam 120 km ale warto Pani mnie nie zbyła zleciła badania i mnie i mężowi... Czuję się zaopiekowana i ufam jej że będzie dobrze 😘
    A jakie województwo?

Mama KP
    Starania od 03.2023
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo2023 wrote:
    A jakie województwo?

Mieszkam w podkarpackim a jeżdżę do lubelskiego

preg.png
  • Margo2023 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Mieszkam w podkarpackim a jeżdżę do lubelskiego
    Ojj to daleko 🙈 my podlaskie.

Mama KP
    Starania od 03.2023
  • tetyda Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was też jest dzisiaj tak dziwnie podku*wiona? 😅
    Nie wiem, czy to ta pogoda, czy przez jutrzejszy wyjazd, czy może jednak pojawi się 🐒, ale mam ochotę komuś wręcz przyłożyć 😂

👩🏻+🧔🏻= ❤️ 2017
    👩🏻+🧔🏻= 💍 13.08.2020 Oświadczyny w Rzymie ❤️
    👩🏻+🧔🏻= 🐶 22.07.2022 Psynek ❤️
    👩🏻+🧔🏻= 💒 16.09.2022

Starania o pierwsze dziecko od początku 2022 roku.
    Leczenie w klinice:
    05.2023 - 1cs Letrozol
    06.2023 - 2cs Letrozol+Ovitrelle
    15.07 ⏸️ 🥹❤️
    17.07 - 41,9 mlU/ml ❤️
    19.07 - 88,5 mlU/ml ❤️
    03.08 - pierwsza wizyta, 4mm, jest serduszko 🥳
    26.10 - dziewczynka? 🥺🩷
    15.11 - 372g pięknej dziewczynki, witaj Jagna ❤️
    17.01 - 1650g 🥰
    19.02 - Nasz największy cud, Jagusia 🩷 34+6, 2790g, 51 cm.

👩🏻 28l.
    AMH - 4.01
    Sono-hsg - Jajowody drożne ✅

🧔🏻 36l.
    Morfologia nasienia 1%
    Badanie USG jąder w porządku 💪🏻

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tośka1 Piękne kreseczki, trzymam kciuki ❤️

Miałam dzisiaj jechać na uczelnię, ale jednak zostanę i wykorzystam tego mojego chłopa, tyle tutaj pięknych testów że trzeba walczyć🙈

Niaha lubi tę wiadomość

• Emka06 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo, dlaczego pH powyżej 8 może świadczyć o bakteriach? Nie spotkałam się z takim stwierdzeniem i mnie to zaciekawiło. U nas pH 8,1, a norma powyżej (bądź równe) 7,2. Mąż robił posiewy i wyszły ok, androlog też powiedział, że jest okej.

2024
    3 x IUI

2025
    1 IVF - 16 kumulusów -> 7 oocytów -> 0 komórek nadających się do zapłodnienia (nieprawidłowe morfologicznie)

„Moc, która leży w Tobie, jest silniejsza od wszystkich przeciwności.”
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy na wsi u Teściów. Co jakiś czas mamy takie przeloty nad domem😉
    07a47b68d4d8.jpg

Widać że coś niesie 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2023, 14:36

Hach, Cukruś, Polaya, Marysiaa, Lipcowa, Paucia, Niaha lubią tę wiadomość

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    💔12.02.2025 r. Aniołek (5tc/9tc) [*] Marianna

age.png
‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ