X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czy lekarz rozpoznałby LUF? Pęcherzyk 25mm
Odpowiedz

Czy lekarz rozpoznałby LUF? Pęcherzyk 25mm

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • _Kamyczek_ Ekspertka

Wysłany: 16 października 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    W poprzednim cyklu miałam monitoring, żeby wiedzieć kiedy zbadać progesteron (mam nieregularne miesiączki). Ostatnie USG przed owulacją miałam w 26 dniu cyklu, pęcherzyk miał 25mm x 15mm. Tego dnia wieczorem test owulacyjny wyszedł pozytywny. W 30 dniu cyklu byłam ponownie na USG (niestety nie było możliwości wcześniej) i lekarz powiedział, że nie ma już pęcherzyka i jest ciałko żółte. Progesteron badany ok 7-8 po przypuszczalnej owulacji wynosił 23,8. Mierzyłam temperaturę i był ładny skok w II fazie i temp się utrzymywała aż do miesiączki. Ostatecznie cykl trwał 39 dni.
    Czy w takim razie można na 100% stwierdzić, że była owulacja, czy jest możliwe, że np. jednak pęcherzyk nie pękł i po prostu się zluteinizował? Po 3-4 dniach od owulacji na USG lekarz jest w stanie stwierdzić, czy doszło do pęknięcia, czy do wchłonięcia się pęcherzyka?
    Czytałam, że jest coś takiego jak LUF i że na monitoringu można to zobaczyć, ale czy przez 4 dniową przerwę byłoby możliwe jeszcze stwierdzenie lub wykluczenie tego LUF?

Być może moje pytanie jest głupie, ale jestem trochę w tym zagubiona :)

Pozdrawiam was ciepło

👩‍💼27
    👱‍♂️29

09.2022 odstawienie antykoncepcji
    02.2023 Walka o przywrócenie regularnych cykli
    08.2023 starania

15.11.2023 beta 18,6 <3
    17.11.2023 beta 74,3
    20.11.2023 beta 402

30.11 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    5.12 serduszko ❤️ USG 6+3
    15.01 I prenatalne - wszystko ok!

Data porodu
    USG 26.07.2024
  • KaJa Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Kamyczek_ wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    W poprzednim cyklu miałam monitoring, żeby wiedzieć kiedy zbadać progesteron (mam nieregularne miesiączki). Ostatnie USG przed owulacją miałam w 26 dniu cyklu, pęcherzyk miał 25mm x 15mm. Tego dnia wieczorem test owulacyjny wyszedł pozytywny. W 30 dniu cyklu byłam ponownie na USG (niestety nie było możliwości wcześniej) i lekarz powiedział, że nie ma już pęcherzyka i jest ciałko żółte. Progesteron badany ok 7-8 po przypuszczalnej owulacji wynosił 23,8. Mierzyłam temperaturę i był ładny skok w II fazie i temp się utrzymywała aż do miesiączki. Ostatecznie cykl trwał 39 dni.
    Czy w takim razie można na 100% stwierdzić, że była owulacja, czy jest możliwe, że np. jednak pęcherzyk nie pękł i po prostu się zluteinizował? Po 3-4 dniach od owulacji na USG lekarz jest w stanie stwierdzić, czy doszło do pęknięcia, czy do wchłonięcia się pęcherzyka?
    Czytałam, że jest coś takiego jak LUF i że na monitoringu można to zobaczyć, ale czy przez 4 dniową przerwę byłoby możliwe jeszcze stwierdzenie lub wykluczenie tego LUF?

Być może moje pytanie jest głupie, ale jestem trochę w tym zagubiona :)

Pozdrawiam was ciepło

Hej,
    Dobry lekarz odróżni ciałko żółte od zluteinizowanego pecherzyka :) lekarz szybciej jest w stanie rozpoznać czy była owulacja właśnie od 3 dni po owulacji niż np 1-2 dni po owulacji kiedy ciałka żółtego jeszcze nie widać a płyn w zatoce też nie zawsze musi być po owu. Myśle, że owulacja u ciebie wystąpiła i nie ma sie czym martwić ;) dla pewności możesz iść jeszcze na monitoring w kolejnym cyklu. Być może lekarz da coś na wydłużenie fazy lutealnej bo wynika że trwa ok 11-12dni? To nie jest źle ale fajnie jakby była dłuższa troche

24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
    13.10.22 ➡️ II kreski
    27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
    01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨‍👩‍👧‍👧❤
    08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
    11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
    17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️
  • _Kamyczek_ Ekspertka

Wysłany: 16 października 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaJa dziekuję Ci za odpowiedź! Mam nadzieję, że jest faktycznie tak, jak piszesz :)

Tak, faza lutealna ma ok 11 dni - w poprzednim cyklu była podobna. Wcześniej nie wiem, bo nie monitorowałam aż tak swojego cyklu i były to cykle bardzo długie, czasami po ok 60 dni, czasami po 45. Teraz zaczęłam 3 cykl świadomych starań o dzidziusia :)

Aktualnie biorę bromocorn na hiperprolaktynemię czynnościową, a oprócz tego jeszcze fertistim, cynk, magnez, omega-3. W tym miesiącu zaczęłam też Nac i olej z wiesołka, bo śluz słaby :) Mam podejrzenie pcos i IO.
    Zapytam przy najbliższej okazji lekarza, jak on to widzi z tą fazą lutealną, może faktycznie by przydało się ją wydłużyć. Co się zażywa w takim wypadku?

👩‍💼27
    👱‍♂️29

09.2022 odstawienie antykoncepcji
    02.2023 Walka o przywrócenie regularnych cykli
    08.2023 starania

15.11.2023 beta 18,6 <3
    17.11.2023 beta 74,3
    20.11.2023 beta 402

30.11 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    5.12 serduszko ❤️ USG 6+3
    15.01 I prenatalne - wszystko ok!

Data porodu
    USG 26.07.2024
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ