Forum Starając się - ogólne Czy na pewno ok?
Odpowiedz

Czy na pewno ok?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • palunia Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zwracam się do Was z ogromną prośbą - niech któraś, która miała podobne problemy lub wie więcej na ten temat wypowie się w temacie. Postaram się krótko - staramy się o dzidzię dopiero 3 miesiące, ale zastanawiam się czy już nie wybrać się do lekarza, ponieważ mam wątpliwości co do stanu mojego zdrowia. Moje miesiączki są z reguły regularne 27-29 dni, ale mam plamienia po miesiączce jakieś 3 dni i przed miesiączką trzy dni. Lekarz (już trzeci) bagatelizuje problem - strasznie mnie to irytuje! Druga sprawa, która budzi mój niepokój to: TSH 2,99 [0,27-4,2] i fT4 15,29 [12-22]. Dodam jeszcze, że mam nadżerkę i ostatnio miałam torbiel, która się wchłonęła (Provera). Jak myślicie - czy to jest normalne czy powinnam nalegać na zidentyfikowanie przyczyny tych plamień? Oraz co myślicie o wynikach tarczycy? Przyznam, że innych badań hormonalnych (oprócz prolaktyny 350 [72-511]) nie robiłam. Nawet nie wiem jak się za to zabrać. Proszę o wskazówki.

    6ed7c70f75d9753c5009273c111a5fdb.png

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 20:08

  • Liskova Autorytet
    Postów: 1419 748

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie plamienia przed i po @ są normalne. Przed to rozkręcający się okres, a po, to już takie 'resztki', więc akurat nic dziwnego w tym nie widzę.

    TSH warto by było zbić troszkę, ale od tego jest endokrynolog, gin Ci nic nie poradzi, bo zazwyczaj mówią, że 'dobrze jest'.

    palunia lubi tę wiadomość

    dqpr2n0aywig57pz.png
  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plamienia przed okresem bardzo często wiążą się z endometriozą. Tarczyca niby w normie, ale jak wiadomo dla starań trochę za wysoka. Powtórz badanie, nie opieraj się tylko na jednym. Zrób je najlepiej po dłuższej przerwie jak 1 miesiąc.

    Dla własnej wiadomości możesz zbadać w 3 dc: LH, FSH i estradiol, powtórz prolaktynę. Ok tydzień po owulacji progesteron.
    Wysoka prolaktyna jeżeli nie blokuje owulki to nie musisz z nia nic robic.

    Ja jak poszłam do ginki 3 mce po odtsawieniu anty i powiedziała, że mam jeszcze pół roku spokojnie czekać to ją w duszy wyśmiałam. Poszukaj zatem lekarza, który zleci badania i zainteresuje się tym plamieniem.

    palunia lubi tę wiadomość

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • palunia Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova, a tyle się naczytałam o "niedomodze lutealnej", która właśnie objawia się plamieniami przed miesiączką - myślałam, że może w tym kierunku zrobić badania. Jak uważasz?
    Naprawdę ginekolog nie może przepisać leków na zbicie TSH? Odeśle mnie do endo? To może od razu pójdę do tego drugiego. A wiesz może (wiecie może) jak to wygląda, gdyby lekarz przepisał mi lek na zbicie TSH - jak to szybko zadziała? i czy w danym cyklu mogę się dalej starać?

  • palunia Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Plamienia przed okresem bardzo często wiążą się z endometriozą. Tarczyca niby w normie, ale jak wiadomo dla starań trochę za wysoka. Powtórz badanie, nie opieraj się tylko na jednym. Zrób je najlepiej po dłuższej przerwie jak 1 miesiąc.

    Dla własnej wiadomości możesz zbadać w 3 dc: LH, FSH i estradiol, powtórz prolaktynę. Ok tydzień po owulacji progesteron.
    Wysoka prolaktyna jeżeli nie blokuje owulki to nie musisz z nia nic robic.

    Ja jak poszłam do ginki 3 mce po odtsawieniu anty i powiedziała, że mam jeszcze pół roku spokojnie czekać to ją w duszy wyśmiałam. Poszukaj zatem lekarza, który zleci badania i zainteresuje się tym plamieniem.

    Paolaaa TSH badam regularnie co roku i wynik 2,99 jest jak dotąd najniższy,zwykle miałam powyżej 3, raz nawet 3,56. To już w ogóle bardzo wysoki. Dziękuję za informacje odnośnie jakie badania w jakim terminie, chyba nie ma co zwlekać. Wychodzę z założenia, że im wcześniej tym lepiej.

  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To faktycznie wysokie TSH. A badałaś przeciwciała?
    Na pewno powinnaś zająć się zbiciem tarczycy. Poszukaj może endokrynologa dobrego w okolicy?

    Ja robiłam jeszcze testosteron, lipidogram i glukozę, ale miałam moment gdzie przestałam mieć owulację i chciałam dla uspokojenia własnego sumienia sprawdzić czy nie mam objawów PCOS bo mnie gin olał.

    Jak masz cykle normalnej długości i jajniki nie są zawalone pęcherzykami to myślę, że z tymi ostatnimi badaniami nie masz co sobie głowy zawracać.

    palunia lubi tę wiadomość

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • palunia Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    To faktycznie wysokie TSH. A badałaś przeciwciała?

    Nie badałam. A jak to się dokładnie nazywa?

  • Liskova Autorytet
    Postów: 1419 748

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palunia, wiesz ja lekarzem nie jestem, więc Ci też nie powiem, czy badać, czy nie.
    Ale jestem też zdania, że czasem za duża ilość internetów nie jest wskazana :)

    Gin może przepisać leki na zbicie TSH, napisałam Ci, że najczęściej po prostu zbagatelizuje wynik, bo jednak endo ma trochę inne podejście.
    Do starań zaleca się TSH na poziomie 1-1.5. Wiadomo, że zachodzą w ciążę i dziewczyny ze sporo wyższym TSH, ale też nie ma co sobie dokładać stresów.

    Ja bym zbadała za miesiąc: TSH, FT3, FT4, a-tpo, anty-TG.

    Nie pomogę, jak szybko działają leki, bo ja właśnie niedawno dostałam leki na zbicie TSH (2,6) i 20 lipca mam kontrolę, czyli po 1,5 m-ca zobaczymy ile spadło.

    Nie było wysokie, ale przed ciążą 1,8 potem 2,1 a dwa tygodnie później już 2,6 więc endo interweniowała zawczasu.

    dqpr2n0aywig57pz.png
  • Skierka Autorytet
    Postów: 1063 378

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 23:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniecznie zbadaj Fsh,lh i estradiol w 3 dniu cyklu. Stosunek lh do fsh mniej niż 0,5 może świadczyć o niedomodze,co wyjaśniłoby plamienia. Ja przy prolaktynie 419 zaczęłam brać agnus castus i dupka w II fazie i zaszłam w ciążę w tym samym cyklu. Dodam,że 3 cykle temu miałam stosunek lh do fsh coś ok 0,4 :/

    palunia lubi tę wiadomość

    Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
    Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
    yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • palunia Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ww. badania muszę zrobić w 3 dc? Będzie przypadał w sobotę lub w niedzielę, więc nie dam raczej rady. Może być 5dc?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego