Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czy na pewno ok?
Odpowiedz

Czy na pewno ok?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • palunia Debiutantka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zwracam się do Was z ogromną prośbą - niech któraś, która miała podobne problemy lub wie więcej na ten temat wypowie się w temacie. Postaram się krótko - staramy się o dzidzię dopiero 3 miesiące, ale zastanawiam się czy już nie wybrać się do lekarza, ponieważ mam wątpliwości co do stanu mojego zdrowia. Moje miesiączki są z reguły regularne 27-29 dni, ale mam plamienia po miesiączce jakieś 3 dni i przed miesiączką trzy dni. Lekarz (już trzeci) bagatelizuje problem - strasznie mnie to irytuje! Druga sprawa, która budzi mój niepokój to: TSH 2,99 [0,27-4,2] i fT4 15,29 [12-22]. Dodam jeszcze, że mam nadżerkę i ostatnio miałam torbiel, która się wchłonęła (Provera). Jak myślicie - czy to jest normalne czy powinnam nalegać na zidentyfikowanie przyczyny tych plamień? Oraz co myślicie o wynikach tarczycy? Przyznam, że innych badań hormonalnych (oprócz prolaktyny 350 [72-511]) nie robiłam. Nawet nie wiem jak się za to zabrać. Proszę o wskazówki.

6ed7c70f75d9753c5009273c111a5fdb.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 20:08

• Liskova Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie plamienia przed i po @ są normalne. Przed to rozkręcający się okres, a po, to już takie 'resztki', więc akurat nic dziwnego w tym nie widzę.

TSH warto by było zbić troszkę, ale od tego jest endokrynolog, gin Ci nic nie poradzi, bo zazwyczaj mówią, że 'dobrze jest'.

palunia lubi tę wiadomość

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plamienia przed okresem bardzo często wiążą się z endometriozą. Tarczyca niby w normie, ale jak wiadomo dla starań trochę za wysoka. Powtórz badanie, nie opieraj się tylko na jednym. Zrób je najlepiej po dłuższej przerwie jak 1 miesiąc.

Dla własnej wiadomości możesz zbadać w 3 dc: LH, FSH i estradiol, powtórz prolaktynę. Ok tydzień po owulacji progesteron.
    Wysoka prolaktyna jeżeli nie blokuje owulki to nie musisz z nia nic robic.

Ja jak poszłam do ginki 3 mce po odtsawieniu anty i powiedziała, że mam jeszcze pół roku spokojnie czekać to ją w duszy wyśmiałam. Poszukaj zatem lekarza, który zleci badania i zainteresuje się tym plamieniem.

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • palunia Debiutantka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova, a tyle się naczytałam o "niedomodze lutealnej", która właśnie objawia się plamieniami przed miesiączką - myślałam, że może w tym kierunku zrobić badania. Jak uważasz?
    Naprawdę ginekolog nie może przepisać leków na zbicie TSH? Odeśle mnie do endo? To może od razu pójdę do tego drugiego. A wiesz może (wiecie może) jak to wygląda, gdyby lekarz przepisał mi lek na zbicie TSH - jak to szybko zadziała? i czy w danym cyklu mogę się dalej starać?

• palunia Debiutantka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Plamienia przed okresem bardzo często wiążą się z endometriozą. Tarczyca niby w normie, ale jak wiadomo dla starań trochę za wysoka. Powtórz badanie, nie opieraj się tylko na jednym. Zrób je najlepiej po dłuższej przerwie jak 1 miesiąc.

Dla własnej wiadomości możesz zbadać w 3 dc: LH, FSH i estradiol, powtórz prolaktynę. Ok tydzień po owulacji progesteron.
    Wysoka prolaktyna jeżeli nie blokuje owulki to nie musisz z nia nic robic.

Ja jak poszłam do ginki 3 mce po odtsawieniu anty i powiedziała, że mam jeszcze pół roku spokojnie czekać to ją w duszy wyśmiałam. Poszukaj zatem lekarza, który zleci badania i zainteresuje się tym plamieniem.

Paolaaa TSH badam regularnie co roku i wynik 2,99 jest jak dotąd najniższy,zwykle miałam powyżej 3, raz nawet 3,56. To już w ogóle bardzo wysoki. Dziękuję za informacje odnośnie jakie badania w jakim terminie, chyba nie ma co zwlekać. Wychodzę z założenia, że im wcześniej tym lepiej.

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To faktycznie wysokie TSH. A badałaś przeciwciała?
    Na pewno powinnaś zająć się zbiciem tarczycy. Poszukaj może endokrynologa dobrego w okolicy?

Ja robiłam jeszcze testosteron, lipidogram i glukozę, ale miałam moment gdzie przestałam mieć owulację i chciałam dla uspokojenia własnego sumienia sprawdzić czy nie mam objawów PCOS bo mnie gin olał.

Jak masz cykle normalnej długości i jajniki nie są zawalone pęcherzykami to myślę, że z tymi ostatnimi badaniami nie masz co sobie głowy zawracać.

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • palunia Debiutantka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    To faktycznie wysokie TSH. A badałaś przeciwciała?

Nie badałam. A jak to się dokładnie nazywa?

• Liskova Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palunia, wiesz ja lekarzem nie jestem, więc Ci też nie powiem, czy badać, czy nie.
    Ale jestem też zdania, że czasem za duża ilość internetów nie jest wskazana :)

Gin może przepisać leki na zbicie TSH, napisałam Ci, że najczęściej po prostu zbagatelizuje wynik, bo jednak endo ma trochę inne podejście.
    Do starań zaleca się TSH na poziomie 1-1.5. Wiadomo, że zachodzą w ciążę i dziewczyny ze sporo wyższym TSH, ale też nie ma co sobie dokładać stresów.

Ja bym zbadała za miesiąc: TSH, FT3, FT4, a-tpo, anty-TG.

Nie pomogę, jak szybko działają leki, bo ja właśnie niedawno dostałam leki na zbicie TSH (2,6) i 20 lipca mam kontrolę, czyli po 1,5 m-ca zobaczymy ile spadło.

Nie było wysokie, ale przed ciążą 1,8 potem 2,1 a dwa tygodnie później już 2,6 więc endo interweniowała zawczasu.

• Skierka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniecznie zbadaj Fsh,lh i estradiol w 3 dniu cyklu. Stosunek lh do fsh mniej niż 0,5 może świadczyć o niedomodze,co wyjaśniłoby plamienia. Ja przy prolaktynie 419 zaczęłam brać agnus castus i dupka w II fazie i zaszłam w ciążę w tym samym cyklu. Dodam,że 3 cykle temu miałam stosunek lh do fsh coś ok 0,4 :/

Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
    Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
    yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • palunia Debiutantka

Wysłany: 10 czerwca 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ww. badania muszę zrobić w 3 dc? Będzie przypadał w sobotę lub w niedzielę, więc nie dam raczej rady. Może być 5dc?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ