Forum Starając się - ogólne Czy to już czas na wizytę w klinice niepłodnosci?
Odpowiedz

Czy to już czas na wizytę w klinice niepłodnosci?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Migotka55 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 19 kwietnia, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Proszę o poradę, bo już sama nie wiem co robić a nawet nie mam u kogo się poradzić...
    Jestem mamą 2 letniej córeczki. Udało nam się od razu - w 1 CS. Kiedy córka nie miała jeszcze nawet roku zaczęliśmy się starać o rodzeństwo dla niej.
    Właśnie mija nam 1,5 roku starań. Po drodze, ok. Rok temu, udała się ciąża, którą poronilam. Od tamtej pory staramy się regularnie, bez efektów.
    Moje cykle są książkowe - 28 dni, w 14 dniu owulacja potwierdzona monitoringiem, testami i wzrostem temperatury. Śluz bez zastrzezeń. Tsh, progesteronu, prolaktyna, estradiol bardzo dobre.
    Udało mi się namówić męża na badania - wszystko w porządku.
    Odżywiamy się zdrowo, bez używek (alkohol okazjonalnie), jesteśmy aktywni fizycznie, stres umiarkowanie.

    Mój ginekolog uważa, że mam czekać. On nie widzi (szczególnie po badaniach męża) żadnych problemów i przeciwwskazań, a skoro ciąże po drodze były to znaczy, że oboje jesteśmy plodni.

    Podpowiedzcie mi proszę, z własnych doświadczeń, czy według Was powinnam już się zainteresować wizytą w klinice niepłodności?
    Chcę pójść jeszcze do innego ginekologa profilaktycznie, ale nie sądzę, żeby wymyślił coś nowego...

  • Gagatka Autorytet
    Postów: 1740 1647

    Wysłany: 19 kwietnia, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moze stymulacja owulacji?
    Do kliniki zawsze możecie pójść, tam Wam mogą zapronować np. in vitro.
    To zależy, ile macie lat? Czy macie środki finansowe?
    Moim zdaniem możecie się umówić i pogadać o opcjach.

    Migotka55 lubi tę wiadomość

    svch90bvyvxci56d.png

    It ain't about how hard you can hit. It's about how hard you can get hit and keep getting forward. That's how the winning is done".


    09.06 (12 dpo, owu w 19 dc) beta 78,9
    14.06 g. 21.00 600,0
    15.06 g. 10.00 789
    19.06 pecherzyk 5,5 mm (wg ovu 5+1)
    26.06 <3
    08.07 15,8 mm, 160/min (8+0)
    22.07 32 mm (10+0)

    metformina, letrox, clexane 0,6, acard, metypred, metyle

    33 l Warszawa
    córka 2016
    06.2019, 03.2020


    Ja: Hashimoto (TSH 0,3)

    owulacja jest - monitoring ok
    sono hsg (grudzień 2019) - ok
    MTHFR_1298A>C w układzie homozygotycznym nieprawidłowym
    wit D3 ok
    homocysteina ok
    graniczna insulinooporność ==> dieta + metformina
    zespół antyfosfolipidowe - ujemne
    ANA 1 ujemne

    On: teratozoospermia (02.2020), słaba morfologia, reszta ok
    Suple: androvit, wit c 1500, cynk, selen, folian, d3, l-karnityna
  • Malinka96 Przyjaciółka
    Postów: 67 59

    Wysłany: 20 kwietnia, 00:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urodziłas naturalnie? Przy poronieniu oczyściłaś się sama? Jeśli miałaś cc/łyżeczkowanie macicy obstawiam zrosty=niedrozny jajowod.

    Migotka55 lubi tę wiadomość

  • Migotka55 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 20 kwietnia, 06:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gagatka wrote:
    A moze stymulacja owulacji?
    Do kliniki zawsze możecie pójść, tam Wam mogą zapronować np. in vitro.
    To zależy, ile macie lat? Czy macie środki finansowe?
    Moim zdaniem możecie się umówić i pogadać o opcjach.

    Ja 30, mąż 31.
    Jeśli chodzi o kasę - jesli będzie trzeba, znajdzie się.

    A możesz napisać coś więcej i symulacji owulacji? U mnie owulacja występuje zawsze, pęcherzyk pęka (potwierdzone monitoringiem).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 06:11

  • Migotka55 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 20 kwietnia, 06:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka96 wrote:
    Urodziłas naturalnie? Przy poronieniu oczyściłaś się sama? Jeśli miałaś cc/łyżeczkowanie macicy obstawiam zrosty=niedrozny jajowod.

    Córkę urodziłam naturalnie, po poronieniu oczyścilam się sama, a normalny okres wrócił rowno po 28 dniach od poronienia z owulacją (miałam wizytę kontrola u gina).

  • veritaa Autorytet
    Postów: 718 422

    Wysłany: 20 kwietnia, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie korzystałabym od razu z kliniki. To że masz książkowe cykle i owulacje o niczym nie świadczy.
    Hsg miałaś robione? Histeroskopia? Ewentualnie laparo? Jest multum możliwości jeszcze... Mutacje na krzepliwość. Ale najpierw zajęłabym się sprawdzeniem drożności oraz histeroskopia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 08:51

    Migotka55 lubi tę wiadomość

    Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc

    oar89jcge7v4yaul.png
  • Migotka55 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 20 kwietnia, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Nie korzystałabym od razu z kliniki. To że masz książkowe cykle i owulacje o niczym nie świadczy.
    Hsg miałaś robione? Histeroskopia? Ewentualnie laparo? Jest multum możliwości jeszcze... Mutacje na krzepliwość. Ale najpierw zajęłabym się sprawdzeniem drożności oraz histeroskopia.

    Myślisz że mając już 2 ciąże za sobą, o które starałam się stosunkowo niedługo i nie mając za sobą żadnych operacji i integracji w jajniki czy macice (poza porodem naturalnym) mogło się "nagle" coś zepsuć aby robić drożność i histeroskopie?
    Totalnie się na tym nie znam...

  • veritaa Autorytet
    Postów: 718 422

    Wysłany: 20 kwietnia, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak myślę. Ja miałam książkowe owulacje a w ciążę nie zaszłam. Dopiero po histeroskopii się udało. Mimo że na usg wszystko wyglądało dobrze histeroskopia pokazala że problem jest głębiej.
    sama jestem po 1 ciąży skończonej proodem i poronieniu. Nie ma żadnej reguły.

    Edit lekarza bym zmieniła nie dostaje się "płodności" na całe życie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 10:11

    Migotka55 lubi tę wiadomość

    Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc

    oar89jcge7v4yaul.png
  • Migotka55 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 20 kwietnia, 10:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Tak tak myślę. Ja miałam książkowe owulacje a w ciążę nie zaszłam. Dopiero po histeroskopii się udało. Mimo że na usg wszystko wyglądało dobrze histeroskopia pokazala że problem jest głębiej.
    sama jestem po 1 ciąży skończonej proodem i poronieniu. Nie ma żadnej reguły.

    Edit lekarza bym zmieniła nie dostaje się "płodności" na całe życie

    Moge spytać co wykazało badanie?
    Miałaś jakieś bóle/plamienia?

    Ja poza bólem owulacyjnym i miesiaczkowym nie mam żadnych innych w cyklu. Plamienie również nie mam. Dlatego nie myślałam o głębszej diagnostyce ginekologicznej a bardziej o moich hormonach (ale te badam co jakiś czas i są ok).

    Do lekarza idę innego, mimo że bardzo lubię swojego i uważam że ma ogromną wiedzę. Ale chce poznać opinię innego lekarza.

  • AsiaKK Autorytet
    Postów: 522 224

    Wysłany: 25 kwietnia, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączę się do pytań migotki. Podobna sytuacja z tym że ja nie rodzilam. Mam samoistne poronienie za sobą (w ciaze udało się zajsc w 3cs). Teraz działamy i nic. Jestem umówiona na hsg- Sono. Z tego co rozumiem są dwa rodzaje: Sono z użyciem po prostu usg I normalne z użyciem rentgena. Sono nie ma pozytywnych opinii... piszą że często nie ma co się na nim opierać.. to po co je zalecają? Jestem w kropce.
    ?
    Mogę wiedzieć co wyszło na histeroskopii?

    Starania od 06.2019
    3cs - ciąża
    10.2019 - puste jajo
    Cykle 34-36 dni

    Wyniki 03.2020 3dc

    Ferrytyna: 27,9 ng/ml (15,0 - 150,0)
    FT3: 3,5 pg/ml (2,0 - 4,4)
    FT4: 14,0 ng/l (9,3 - 17,0)
    TSH: 2,07 µlU/ml (0,27 - 4,20)
    Cortisol basal: 50.7 ng/ml (23 - 194) Androstendion: 1,38 ng/ml (0,40 - 3,40) SHBG: 63,4 nmol/l (18,0 - 144,0)
    Estradiol: 18,4 pg/ml
    FSH: 9,3 mIE/ml
    LH: 8,9 mIE/ml
    Prolaktin: 13,3 ng/ml (4,7 - 30,6)
    AMH: 3,00 ng/ml+
    Testosteron: 0,16 ng/ml (0,08 - 0,48)
    FAI: 0,85 Index (0,00 - 3,50)
  • Betti37 Autorytet
    Postów: 673 237

    Wysłany: 25 kwietnia, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem tych oporów przed klinika niepłodności
    Nikt Wam tam na siłę nie zrobi in vitro tylko zleci kompleksową diagnostykę.
    Zwykli gin nie mają na ogół pojęcia o leczeniu niepłodności.
    Ja z uwagi na wiek byłam w kln już po 6 mcach, a po kolejnych 6 byłam w ciąży.

    Nasienie (w normie, poza morfo - 2 %)Niedrożny prawy jajowód,silniejszy jajnik po niedrożnej,wiek

    3 cs po poronieniu

    12.07.2010 Zuzanna
    9.11.2017 3 iui _ Gabrysia 2.08.2018

    wrzesień 2019 - 3 cs ciąża/ poronienie 7 tc

    17.04.2020 II Trzymajcie kciuki

    29.06 wynik Nifty - zdrowy Chłopak ;-) termin na 18.12.2020
  • Betti37 Autorytet
    Postów: 673 237

    Wysłany: 25 kwietnia, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaKK wrote:
    Dołączę się do pytań migotki. Podobna sytuacja z tym że ja nie rodzilam. Mam samoistne poronienie za sobą (w ciaze udało się zajsc w 3cs). Teraz działamy i nic. Jestem umówiona na hsg- Sono. Z tego co rozumiem są dwa rodzaje: Sono z użyciem po prostu usg I normalne z użyciem rentgena. Sono nie ma pozytywnych opinii... piszą że często nie ma co się na nim opierać.. to po co je zalecają? Jestem w kropce.
    ?
    Mogę wiedzieć co wyszło na histeroskopii?
    ja miałam HyCoSy czyli to samo co sono.
    U mnie wyszedł jeden niedrożny jajowod.
    Miałam weryfikować w laparoskopi ale się nie zdecydowałam.
    Zrobiliśmy inseminacje na drożna stronę.
    Jeśli sono pokaże że kontrast przeszedł to zmaczy że są drożne.
    Natomiast jeśli nie przeszedl należy to zweryfikować w innym badaniu, najczęściej właśnie laparo.
    Na dzień dobry jednak od razu nikt laparo nie robi chyba że podejrzewa inne rzeczy- zrosty, endometrioze...

    AsiaKK lubi tę wiadomość

    Nasienie (w normie, poza morfo - 2 %)Niedrożny prawy jajowód,silniejszy jajnik po niedrożnej,wiek

    3 cs po poronieniu

    12.07.2010 Zuzanna
    9.11.2017 3 iui _ Gabrysia 2.08.2018

    wrzesień 2019 - 3 cs ciąża/ poronienie 7 tc

    17.04.2020 II Trzymajcie kciuki

    29.06 wynik Nifty - zdrowy Chłopak ;-) termin na 18.12.2020
  • Betti37 Autorytet
    Postów: 673 237

    Wysłany: 25 kwietnia, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Nie korzystałabym od razu z kliniki. To że masz książkowe cykle i owulacje o niczym nie świadczy.
    Hsg miałaś robione? Histeroskopia? Ewentualnie laparo? Jest multum możliwości jeszcze... Mutacje na krzepliwość. Ale najpierw zajęłabym się sprawdzeniem drożności oraz histeroskopia.
    wszystkie te badania wykonują właśnie kln.
    Więc nie rozumiem skąd ten opór jakby na siłę mieli ivf robić. .
    W klinikach pracują najlepsi fachowcy od niepłodności.

    AsiaKK lubi tę wiadomość

    Nasienie (w normie, poza morfo - 2 %)Niedrożny prawy jajowód,silniejszy jajnik po niedrożnej,wiek

    3 cs po poronieniu

    12.07.2010 Zuzanna
    9.11.2017 3 iui _ Gabrysia 2.08.2018

    wrzesień 2019 - 3 cs ciąża/ poronienie 7 tc

    17.04.2020 II Trzymajcie kciuki

    29.06 wynik Nifty - zdrowy Chłopak ;-) termin na 18.12.2020
  • AsiaKK Autorytet
    Postów: 522 224

    Wysłany: 25 kwietnia, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Nie rozumiem tych oporów przed klinika niepłodności
    Nikt Wam tam na siłę nie zrobi in vitro tylko zleci kompleksową diagnostykę.
    Zwykli gin nie mają na ogół pojęcia o leczeniu niepłodności.
    Ja z uwagi na wiek byłam w kln już po 6 mcach, a po kolejnych 6 byłam w ciąży.


    Ja mam 28 lat i tak jak pisałam w 3 cs zaszlam naturalnie bez leków w ciaze, niestety poronilam-puste jajo- ok. 10 tygodnia. Betti37 czy dobrze rozumiem miałaś 2 kreski we wrześniu 2019? Jeśli tak to ja właśnie wtedy też no ale nic z tego nie wyszło...

    W każdym razie już w styczniu, końcem stycznia zaczęliśmy diagnostykę, najpierw zmieniłam lekarza, który od razu zlecił hormony i nasienie. Dzięki temu że zlecił nasienie w klinice i ja tam przeszłam.... po prostu zajęli się mężem i od razu spytali o partnerkę i bach w ten sposób mąż umowil mnie na wizytę. Zrobili rozszerzone badania hormonów i wyszło ok. Teraz Sono hsg. Cykl przerwy i stymulacja. Jestem zdania że ludzie w klinikach wiedzą co robią i zamiast się męczyć i stresować co miesiąc warto iść się przebadać. Tak jak pisze mi nikt nic nie mówił o in vitro. Ruszyli z diagnostyką. Nawet usłyszałam że jesteśmy młodzi i będziemy działać.

    Betti37 lubi tę wiadomość

    Starania od 06.2019
    3cs - ciąża
    10.2019 - puste jajo
    Cykle 34-36 dni

    Wyniki 03.2020 3dc

    Ferrytyna: 27,9 ng/ml (15,0 - 150,0)
    FT3: 3,5 pg/ml (2,0 - 4,4)
    FT4: 14,0 ng/l (9,3 - 17,0)
    TSH: 2,07 µlU/ml (0,27 - 4,20)
    Cortisol basal: 50.7 ng/ml (23 - 194) Androstendion: 1,38 ng/ml (0,40 - 3,40) SHBG: 63,4 nmol/l (18,0 - 144,0)
    Estradiol: 18,4 pg/ml
    FSH: 9,3 mIE/ml
    LH: 8,9 mIE/ml
    Prolaktin: 13,3 ng/ml (4,7 - 30,6)
    AMH: 3,00 ng/ml+
    Testosteron: 0,16 ng/ml (0,08 - 0,48)
    FAI: 0,85 Index (0,00 - 3,50)
  • Betti37 Autorytet
    Postów: 673 237

    Wysłany: 25 kwietnia, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaKK wrote:
    Ja mam 28 lat i tak jak pisałam w 3 cs zaszlam naturalnie bez leków w ciaze, niestety poronilam-puste jajo- ok. 10 tygodnia. Betti37 czy dobrze rozumiem miałaś 2 kreski we wrześniu 2019? Jeśli tak to ja właśnie wtedy też no ale nic z tego nie wyszło...

    W każdym razie już w styczniu, końcem stycznia zaczęliśmy diagnostykę, najpierw zmieniłam lekarza, który od razu zlecił hormony i nasienie. Dzięki temu że zlecił nasienie w klinice i ja tam przeszłam.... po prostu zajęli się mężem i od razu spytali o partnerkę i bach w ten sposób mąż umowil mnie na wizytę. Zrobili rozszerzone badania hormonów i wyszło ok. Teraz Sono hsg. Cykl przerwy i stymulacja. Jestem zdania że ludzie w klinikach wiedzą co robią i zamiast się męczyć i stresować co miesiąc warto iść się przebadać. Tak jak pisze mi nikt nic nie mówił o in vitro. Ruszyli z diagnostyką. Nawet usłyszałam że jesteśmy młodzi i będziemy działać.
    tak, we wrześniu zaszłam w ciąże ale niestety poronienie.
    Na 99% wada genetyczna zarodka. Biło serduszko nawet ale dziecko było za małe w stosunku do wieku z miesiączki a nie było opcji przesunięcia owulacji...
    Mam już 40 lat...

    Teraz udało się w kwietniu.
    We wtorek wizyta i umieram ze stresu...
    Niestety z wiekiem rośnie ryzyko wad i poronienia a i zajście nie jest takie proste...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia, 16:30

    Nasienie (w normie, poza morfo - 2 %)Niedrożny prawy jajowód,silniejszy jajnik po niedrożnej,wiek

    3 cs po poronieniu

    12.07.2010 Zuzanna
    9.11.2017 3 iui _ Gabrysia 2.08.2018

    wrzesień 2019 - 3 cs ciąża/ poronienie 7 tc

    17.04.2020 II Trzymajcie kciuki

    29.06 wynik Nifty - zdrowy Chłopak ;-) termin na 18.12.2020
  • boo123 Autorytet
    Postów: 1226 1323

    Wysłany: 25 kwietnia, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, podstawą są badania nasienia. Nie ma co szukać przyczyn w sobie bez wyników faceta.
    Jeśli wyniki będą ok, wtedy należy pogłębić diagnostykę kobiecą.

    2 lata starań o 👦
    08.2016 synek ♥️

    Starania o rodzeństwo od 05.2018

    05.2020 9tc 💔
  • AsiaKK Autorytet
    Postów: 522 224

    Wysłany: 25 kwietnia, 17:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    boo123 wrote:
    Dziewczyny, podstawą są badania nasienia. Nie ma co szukać przyczyn w sobie bez wyników faceta.
    Jeśli wyniki będą ok, wtedy należy pogłębić diagnostykę kobiecą.

    Dokładnie, dlatego u nas gin. Zadziałał super: hormony u Pani, Pan na badanie nasienia. Potem zobaczymy.

    boo123 lubi tę wiadomość

    Starania od 06.2019
    3cs - ciąża
    10.2019 - puste jajo
    Cykle 34-36 dni

    Wyniki 03.2020 3dc

    Ferrytyna: 27,9 ng/ml (15,0 - 150,0)
    FT3: 3,5 pg/ml (2,0 - 4,4)
    FT4: 14,0 ng/l (9,3 - 17,0)
    TSH: 2,07 µlU/ml (0,27 - 4,20)
    Cortisol basal: 50.7 ng/ml (23 - 194) Androstendion: 1,38 ng/ml (0,40 - 3,40) SHBG: 63,4 nmol/l (18,0 - 144,0)
    Estradiol: 18,4 pg/ml
    FSH: 9,3 mIE/ml
    LH: 8,9 mIE/ml
    Prolaktin: 13,3 ng/ml (4,7 - 30,6)
    AMH: 3,00 ng/ml+
    Testosteron: 0,16 ng/ml (0,08 - 0,48)
    FAI: 0,85 Index (0,00 - 3,50)
  • anka Przyjaciółka
    Postów: 509 41

    Wysłany: 25 kwietnia, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    boo123 wrote:
    Dziewczyny, podstawą są badania nasienia. Nie ma co szukać przyczyn w sobie bez wyników faceta.
    Jeśli wyniki będą ok, wtedy należy pogłębić diagnostykę kobiecą.

    oj tak zgadzam sie my zrobilismy blad zajeliśmy sie tylko mną a po ponad roku starań dopiero badanie partneta i wyszlo 0 % morfologi..

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7%
    Fragmentacja DNA 9%
    MTHFR HOMO
    PAI HETERO
    05.2020 UŁAŃSKA
  • Betti37 Autorytet
    Postów: 673 237

    Wysłany: 26 kwietnia, 14:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    oj tak zgadzam sie my zrobilismy blad zajeliśmy sie tylko mną a po ponad roku starań dopiero badanie partneta i wyszlo 0 % morfologi..
    Dlatego warto udać się właśnie kln zamiast tracić czas u zwykłych ginow
    Pierwsze co każą zbadać to nasienie.
    I badanie nasienia najlepiej robić w kln bo jakie ja cudaczne wyniki z laboratorium typu diagnostyka widziałam nie raz...
    W niektórych klinikach jest nawet androlog który w przypadku złych wyników poprowadzi dalszą diagnostykę i ew.leczenie...

    Nasienie (w normie, poza morfo - 2 %)Niedrożny prawy jajowód,silniejszy jajnik po niedrożnej,wiek

    3 cs po poronieniu

    12.07.2010 Zuzanna
    9.11.2017 3 iui _ Gabrysia 2.08.2018

    wrzesień 2019 - 3 cs ciąża/ poronienie 7 tc

    17.04.2020 II Trzymajcie kciuki

    29.06 wynik Nifty - zdrowy Chłopak ;-) termin na 18.12.2020
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego