do stosujących duphaston
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziekujefiranki na duszę wrote:JUŻ!
zagmatwana, niezagmatwana - najważniejsze, żeby była z happy endem. Tego Wam życzę
mam nadzieje ze sie uda 
Jak kazdej z dziewczyn tutaj zycze zeby w koncu sie doczekala malenstw
Anooosiak86 lubi tę wiadomość
-
Ja również brałam duphaston na podtrzymanie ciąży i doszło do poronienia.
Tylko w Polsce problem wynika z tego, że u nas duphaston/luteinę zazwyczaj podaję się w małych ilościach. Moja siostra cioteczna jak zaszła w ciąże mieszkała we Włoszech ciąża była zagrożona ze względu na wiek to brała duphaston 4 razy dziennie po 2 tabletki i urodziła chłopczyka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 16:06
-
Ja mam cykle bezowulacyjne a duphaston brałam zawsze na wywołanie miesiączki. Kiedyś brałam zawsze od 16 do 25 dnia cyklu po 1 tabletce. Potem zmieniłam lekarza (profesor z państwowego szpitala) i kazał mi brać dopiero od 40 dnia cyklu po 1 tabletce przez 10 dni, jak nie wystąpi miesiączka, ale zawsze jak poszłam do zwykłego lekarza ginekologa to kręcili nosem, że tak nie wolno. Teraz leczę się w prywatnej klinice leczenia niepłodności i Pani doktor zleciła mi od 21 dnia cyklu po 2 tabletki przez 13 dni. Zastanawiam się, czy to nie za dużo i nie za długo. W poprzednim cyklu miałam bardzo męczący, długi i obfity okres. Czy duphaston ma jakiś wpływ na owulację albo polepszenie jakości ewentualnej komórki jajowej?
-
Duphaston można zażywać z niepłodnością związaną z niewydolnością ciałka żółtego (niedomoga lutealna) Ja też mam problemy z zajściem w ciążę ale nigdy nie dostałam tego leku na owulację. Na wywyołanie owulacji można stosować Np. clostilbegyt a na pęknięcie pregnyl. Rozumiem, że starasz się o dziecko ??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2014, 11:43
-
firanki na duszę wrote:Witam.
Chciałam "skonfrontować" zalecenia Waszych ginekologów, co do stosowania Duphastonu ( w celu NIE innym, niż jako wspomagacz - mimo iż to złe słowo, bo wiadomo, że zajścia w ciąże nie wspomoże, jedynie utrzymanie). Ja mam brać od 16 do 25 dnia cyklu.
ALE... mój cykl jest 30dniowy. A test może nie wyjść w 26 dniu...
Spotkałam się z teorią, że duphaston należy brać aż do wystąpienia miesiączki
Podzielcie się proszę Waszymi zaleceniami 

-
Dziewczyny czy któraś z Was ma do odstąpienia duphaston albo luteine? Jestem w 8 tygodniu ciazy . Dzisiaj zauważyłam niepojace plamienie....niestety mieszkam w Uk i tutaj do.12 tyg cyklu nie pomagają utrzymać ciazy
Mam nadzieję,że to nic poważnego,ale chciałabym w razie czego mieć coś gdybym potrzebowała:(
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie przyjmowania Duphaston-u. Wiem ,że zazwyczaj lekarze przypisują jego branie od ok 16dc przez 10 dni. Mój lekarz kazał rozpocząć brać ten lek 7 dni po owulacji przez 5 dni po 2 tabletki. Powiedział że wcześniej zmienia on endometrium i utrudnia zagniezdzenie. Powiem szczerze, że nigdzie nie spotkałam się z takimi zaleceniami. Dodam tylko , że lek ten został mi przepisany ze względu na plamienia przed okresem mimo , że progesteron w 8 dpo wydaje się być w porządku.
Czy któraś z Was spotkała się z podobnymi zaleceniami lekarza? -

35odc.