Drugie dziecko
-
Cześć dziewczyny
jestem mamą dwuletniego dziecka. Chciałabym jeszcze w tym roku zajść w kolejną ciążę.
Byłam u ginekologa - wszystko ok, cytologia też.
Zrobiłam USG piersi, byłam u dentysty, porobiłam wyniki z krwi. Wszystko wygląda na to, że jestem gotowa
Ile trwały wasze starania o drugiego bobaska? Z pierwszym udało się odrazu, ale coraz częściej spotykam się z opinia, że z drugim jest trudniej -
Hej

Ja mam prawie dwulatka i obecnie 10tc. Starania o pierwsze potrwały 2 miesiące a o drugie 5 miesięcy. Ogólnie nie długo, ale oczywiście jak się człowiek nastawił na kolejną "szybką robotę", to ten czas się mega dłużył 🤪
Ogólnie czas starań jest bardzo zróżnicowany i uzależniony od wieelu czynników. Jeśli jesteście zdrowi, to mówi się, że do pół roku powinno się udać, max. do roku. Ale to tylko statystyki a życie pisze swoje scenariusze.
Dobra suplementacja też często pomaga, dlatego oprócz kwasu foliowego to na pewno na sam początek mogę polecić wit. D3 i EPA+DHA. To taki must have według mnie.
Oczywiście trzymam kciuki za jak najszybsze ⏸️ ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 19:45
wanda27 lubi tę wiadomość
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
starania o drugie 👶 od 04.2026
18.08.26 ⏸️
19.08.26 beta: 937 mIU/ml
21.08.26 beta: 1712 mIU/ml
5.09.26 pierwsza wizyta lekarska - jest ❤️
16.10.26 pierwsze badania prenatalne 🔍
💊 Euthyrox, Duphaston, Prenasol, Lactinova Mama, Femisept Uro, laktoferyna, cynk, wit. C 1000, cytrynian magnezu -
Cześć dziewczyny, i ja zaczynam starania o drugie, z pierwszym to trwało dość długo, prawie 2 lata, zobaczymy jak teraz pójdzie ❤️
Muszę zaktualizować swój opis 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 06:07
Ona: 33, On: 37 => Staramy się od 01.2021, o pierwsze dziecko.
Badania - Ona - raczej wszystko ok:
*wszystkie z 3 dc w normie (morfologia, TSH, hormony);
*progesteron w 8 dpo w normie (14,59 ng/ml);
*cytologia, USG - ok;
*owulacje są (wg wykresu temperatur) idwóch monitoringów;
Jedynie:
- plamienia od 7-8 dpo, przez 4-5 dni aż do okresu;
- krótka faza lutealna: 10 dni;
- cienkie endometrium (?) - wnioskuję z bardzo skąpego okresu trwającego 1-2 dni.
Badania - On - zrobione we wrześniu 2022 - słabe wyniki: ilość, ruchliwość, morfologia, wszystko bardzo słabo, poniżej normy;
dodatkowo: żylaki.
Supelmenty - Ona:
Mama DHA Premium Plus, Doppelherz Aktiv + Koenzym Q10 Forte
Suplementy - On:
od października 2022: Fertilman Plus + Proxeed Plus;
Pazdziernik 2022 - pierwsza wizyta w Invicta:
suplementacja dla Męża, zalecone powtórzenie badań w styczniu 2023 i wskazanie do usunięcia żylaków. -
To jest tak indywidualna sprawa, że w ogóle nie jesyeś w stanie odnieść sytuacji innych do swojej. Są dziewczyny co starają się 1-2 cykle i pyka, są takie co kilka lat a i takie co ivf nawet próbują wielokrotnie. Działajce, a jak będziesz potrzebowała skorzystaj z pomocy lekarza. Powodzenia! ❤️
-
Kochana przwpraszam że nie na temat, ale też zmagam sie z plamieniami 7 dpo, czy odkrylas czemu sie pojawiaja? Czy pojawily sie w szczesliwym cyklu? I czy cos wprowadziliscie w zycie jak udala sie pierwsza ciaza?Magda_Lena wrote:Cześć dziewczyny, i ja zaczynam starania o drugie, z pierwszym to trwało dość długo, prawie 2 lata, zobaczymy jak teraz pójdzie ❤️
Muszę zaktualizować swój opis 🙂👩31 🧒29
♀️
* zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
* macica dwurożna
♂️
* morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 14cs
Od 10.2026 stymulacja Aromek 2x1
wznowienie redukcji od 01.08 - 2.3kg -