Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne duphaston - czy przedłuża cykl?
Odpowiedz

duphaston - czy przedłuża cykl?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • jadzia34 Znajoma

Wysłany: 7 grudnia 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Prosze dziewczyny podpowiedzcie jak to jest z tym duphastonem Lekarz mi kazał brać po tabletki po 14 dniach zrobić test i jak nic nie będzie to przestać brać Czy ten lek przedłuża cykl ???? czy jak nie przestanę go brać to okres nie przyjdzie ???? Jak Wy go bierzecie ???

jadzia
  • Kasiaczkowa Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2014, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to jest jakaś tam pochodna progesteronu, wiec jak już sie uda to pozwala "podtrzymać " ciąże, uchronić by nie doszło do poronienia lub plamien, krwawień. Czy przedłuża cykl to nie wiem, nie zaobserwowałam.

• Kasiaczkowa Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2014, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę go bo jak tylko miałam pozytywny test to dość mocno bolał mnie brzuch i było kilka brązowych plamien. 1tabl. Rano i wieczorem. Powodzenia! :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2014, 23:37

• demi_01 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2014, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba chyba przerwać brać przed okresem, bo mi przedłużył cykl o dwa dni prawdopodobnie.

Niestety słyszałam różne opinie lekarzy na temat brania progesteronu.
    Duphaston to jest to samo co luteina, tyle, że droższy.

• livia30 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duphaston to jest syntetyczny progesteron więc nie to samo co luteina bo ona jest progesteronem naturalnym ;-)

Jeśli miesiączka ma przyjsć to i tak przyjdzie mimo brania Duphastonu (sprawdziłam po sobie) z tym, że nie potrzebnie wtedy sobie można przedłużyć cykl. Jeśli będziesz brać regularnie tak jak lekarz Ci kazał to raczej cykl Ci się wyrówna ;-)

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zanim zaczęłaś brać Duphaston miałaś 28 dniowe cykle?

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • jadzia34 Znajoma

Wysłany: 8 grudnia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdybym dzisiaj dostała okres to miałbym cykl 27 - dniowy a taki zdarzył mi się może ze 3 razy przez ostatni rok Ale gin na monitoringu mówił że to będzie cykl z tych krótszych a okresu do tej pory nie ma

jadzia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie duphaston cykle skrócił, z 28 na 25 dni ;/ brałam 2 miesiące i od wakacji mam krótsze cykle

• Strażaczka90 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jadzia34 wrote:
    Gdybym dzisiaj dostała okres to miałbym cykl 27 - dniowy a taki zdarzył mi się może ze 3 razy przez ostatni rok Ale gin na monitoringu mówił że to będzie cykl z tych krótszych a okresu do tej pory nie ma
    a robiłaś w ogóle test?

• jadzia34 Znajoma

Wysłany: 8 grudnia 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety tak - negatyw (((

jadzia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po 14 dniach przychodzi po odstawieniu.

• jadzia34 Znajoma

Wysłany: 9 grudnia 2014, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinnam była chyba go szybciej odstawić wg moich obliczeń - częściowo potwierdzonych monitoringiem - jestem dziś 18 dzień po owu Wczoraj już dupka nie brałam (((

jadzia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jadzia34 wrote:
    Powinnam była chyba go szybciej odstawić wg moich obliczeń - częściowo potwierdzonych monitoringiem - jestem dziś 18 dzień po owu Wczoraj już dupka nie brałam (((
    ja odstawiam bo gdybym nie odstawiala to by okresu nie bylo.

• Marlena88 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane odświeżam temat. jeśli znajdzie się dobra dusza, żeby mi pomóc będę wdzięczna.

otóż dostałam duphaston na poprawienie drugiej fazy cyklu podczas starań. ogólnie owu mam około 11dc a cykl trwa ok 25 dni. dupka mam brać między 16 a 25dc czyli teoretycznie do samego okresu.

w pierwszym cyklu starań owu potwierdzona 11dc, dupka zaczęłam brać wg zaleceń i skończyłam 25dc. zrobiłam test, niestety nic nie wyszło no i przyszła @ ale dopiero po 3 dniach od odstawienia czyli 28dc.

w związku z tym mam pytanie. czy jeśli cały cykl się wydłużył to czy kolejna owulacja mogła być później niż 11dc jak zwykle bywa?? czy dupek działa tylko na drugą fazę i nie ma nic wspólnego z przesunięciem się owulacji przy kolejnym cyklu.

niestety w tym miesiącu nie byłam na monitoringu bo miałam urlop i chciałam od tego wszystkiego odpocząć. założyłam że owu będzie jak zwykle gdzieś w okolicach 11dnia. dziś jest 24dc i jutro kończę dupka. zrobiłam dziś test i nic :/ jestem załamana. ale przypomniałam sobie, że w okolicach 14dc bolał mnie prawy jajnik i teraz pomyślałam sobie, że może ta owulacja w kolejnym cyklu się przesunęła. nie wiem. jeśli tak to i tak nic nie wyjdzie bo wtedy trochę odpuściliśmy :/

od razu mówię, że tempki nie mierzę i obserwuję owu tylko albo na monitoringach, albo jak mnie boli brzuch w ttych dniach.

z góry dziękuję za odpowiedzi, buziaczki

początek starań sierpień 2014
    początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
    Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
    Październik 2017 aromek-duphaston
    Co dalej???
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duphaston to progesteron- działa tylko na 2 fazę, nie ma związku z owulacją w kolejnym cyklu ;)

cykl ci sie przedłużył, bo do 25 dnia brałaś dupka- a miesiączkę dostaje się dopiero jak progesteron spadnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2017, 14:32

• Marlena88 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luccecita wrote:
    duphaston to progesteron- działa tylko na 2 fazę, nie ma związku z owulacją w kolejnym cyklu ;)

cykl ci sie przedłużył, bo do 25 dnia brałaś dupka- a miesiączkę dostaje się dopiero jak progesteron spadnie.

czyli jak dziś 13dpo i na teście biel to nie ma co się pewnie nakręcać tak? raczej marne szanse

początek starań sierpień 2014
    początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
    Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
    Październik 2017 aromek-duphaston
    Co dalej???
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja:
    Cykle co 28d
    Owulka między 13-14dc
    Dupek 16-25dc

Odstawiam Dupka i @ przychodzi po 3 dniach- 29dc. Owulka nie zawsze będzie jak w zegarku więc dzień, dwa do przodu czy tyłu to nic strasznego.

Ja przy Dupku mam badać krew, monitoringi i tempka żeby z czystym spokojem go zaczynać brać po owu.

Podejrzewam że jak odstawiasz 25dc to po 3 dniach znowu przyjdzie @ i cykle będą bardzo regularne po nim. A to pomoże podkręcić fl i ją trochę wydłużyć dla zarodka. Bo za krótka przeszkadza w zagnieżdżaniu. Myślę że nie masz się co martwić na razie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ