duphaston - czy przedłuża cykl?
-
hej Prosze dziewczyny podpowiedzcie jak to jest z tym duphastonem Lekarz mi kazał brać po tabletki po 14 dniach zrobić test i jak nic nie będzie to przestać brać Czy ten lek przedłuża cykl ???? czy jak nie przestanę go brać to okres nie przyjdzie ???? Jak Wy go bierzecie ???jadzia
-
Duphaston to jest syntetyczny progesteron więc nie to samo co luteina bo ona jest progesteronem naturalnym
Jeśli miesiączka ma przyjsć to i tak przyjdzie mimo brania Duphastonu (sprawdziłam po sobie) z tym, że nie potrzebnie wtedy sobie można przedłużyć cykl. Jeśli będziesz brać regularnie tak jak lekarz Ci kazał to raczej cykl Ci się wyrówna
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kochane odświeżam temat. jeśli znajdzie się dobra dusza, żeby mi pomóc będę wdzięczna.
otóż dostałam duphaston na poprawienie drugiej fazy cyklu podczas starań. ogólnie owu mam około 11dc a cykl trwa ok 25 dni. dupka mam brać między 16 a 25dc czyli teoretycznie do samego okresu.
w pierwszym cyklu starań owu potwierdzona 11dc, dupka zaczęłam brać wg zaleceń i skończyłam 25dc. zrobiłam test, niestety nic nie wyszło no i przyszła @ ale dopiero po 3 dniach od odstawienia czyli 28dc.
w związku z tym mam pytanie. czy jeśli cały cykl się wydłużył to czy kolejna owulacja mogła być później niż 11dc jak zwykle bywa?? czy dupek działa tylko na drugą fazę i nie ma nic wspólnego z przesunięciem się owulacji przy kolejnym cyklu.
niestety w tym miesiącu nie byłam na monitoringu bo miałam urlop i chciałam od tego wszystkiego odpocząć. założyłam że owu będzie jak zwykle gdzieś w okolicach 11dnia. dziś jest 24dc i jutro kończę dupka. zrobiłam dziś test i nic jestem załamana. ale przypomniałam sobie, że w okolicach 14dc bolał mnie prawy jajnik i teraz pomyślałam sobie, że może ta owulacja w kolejnym cyklu się przesunęła. nie wiem. jeśli tak to i tak nic nie wyjdzie bo wtedy trochę odpuściliśmy
od razu mówię, że tempki nie mierzę i obserwuję owu tylko albo na monitoringach, albo jak mnie boli brzuch w ttych dniach.
z góry dziękuję za odpowiedzi, buziaczki
początek starań sierpień 2014
początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
Październik 2017 aromek-duphaston
Co dalej???
-
nick nieaktualnyduphaston to progesteron- działa tylko na 2 fazę, nie ma związku z owulacją w kolejnym cyklu
cykl ci sie przedłużył, bo do 25 dnia brałaś dupka- a miesiączkę dostaje się dopiero jak progesteron spadnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2017, 14:32
-
Luccecita wrote:duphaston to progesteron- działa tylko na 2 fazę, nie ma związku z owulacją w kolejnym cyklu
cykl ci sie przedłużył, bo do 25 dnia brałaś dupka- a miesiączkę dostaje się dopiero jak progesteron spadnie.
czyli jak dziś 13dpo i na teście biel to nie ma co się pewnie nakręcać tak? raczej marne szansepoczątek starań sierpień 2014
początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
Październik 2017 aromek-duphaston
Co dalej???
-
nick nieaktualnyJa:
Cykle co 28d
Owulka między 13-14dc
Dupek 16-25dc
Odstawiam Dupka i @ przychodzi po 3 dniach- 29dc. Owulka nie zawsze będzie jak w zegarku więc dzień, dwa do przodu czy tyłu to nic strasznego.
Ja przy Dupku mam badać krew, monitoringi i tempka żeby z czystym spokojem go zaczynać brać po owu.
Podejrzewam że jak odstawiasz 25dc to po 3 dniach znowu przyjdzie @ i cykle będą bardzo regularne po nim. A to pomoże podkręcić fl i ją trochę wydłużyć dla zarodka. Bo za krótka przeszkadza w zagnieżdżaniu. Myślę że nie masz się co martwić na razie. -