dziewczyny jakie badania!!?
-
WIADOMOŚĆ
-
badania zlecane przez wieksza czesc Ginekologów.
I (2-4dc)
-mocz bad. ogólne
-OB
-glukoza
-ALT
-AST
-kreatynina
-białko całkowite
-FSH
-LH
-estradiol
-progesteron
-prolaktyna
-DHEAS
-androstendion
-testosteron wolny
-17-OH progesteron
II 21-23 dc
-progesteron
III dodatkowe obojetnie ktory dzien cyklu
-TSH
-FT4
-FT3
-anty-TPO
-anty-TG
-toksoplazmoza IgG
-toksoplazmoza IgM
-różyczka IgG
-różyczka IgM
-CMV IgG
-CMV IgMWiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 17:54
mizzelka, Miu95 lubią tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:
II 21-23 dc
-progesteron
kapturnica lubi tę wiadomość
-
Tak Vanesso..ale w pierwszym wyniku.. mozna sprawdzic czy owulacja juz wystapila przed tymi dniami.. podejrzewam ze na poczatku wystarczy zrobic w 22 dc .. mi tak nawet pokeirwoali ze spzitala.. by stwierdzic czy doszlo do owulki..pozniej mozna sie bawic w dokladniejsze badanie.. tak naparwde powinno sie zrobic 3 wyniki bo progesteron skacze.. wiec ten 22 dc u kazdej kobiey wiadomo bedzie nie miarodajmny..ale przynajmneij wykaze czy owulacja byla
-
Kasiat jesli dopiero zaczynasz starania, jestes zdrowa, miesiaczkujesz w miare regularnie to na poczatek zbadaj
TSH, LH, FSH, progesteron i prolaktyne a Twoj mąż nasienie niech zbada
Cytomegalii to juz sie nawet w ciazy nie robi wiec przed nia tym bardziej szkoda pieniedzy podobnie z rozyczka jesli bylas szczepiona są przeciwciala wiec po co to miec na papierku.
Ja toxoplasmy nie robilam jeszcze mimo II trymestru juz -
Ania_84 wrote:Tak Vanesso..ale w pierwszym wyniku.. mozna sprawdzic czy owulacja juz wystapila przed tymi dniami.. podejrzewam ze na poczatku wystarczy zrobic w 22 dc .. mi tak nawet pokeirwoali ze spzitala.. by stwierdzic czy doszlo do owulki..pozniej mozna sie bawic w dokladniejsze badanie.. tak naparwde powinno sie zrobic 3 wyniki bo progesteron skacze.. wiec ten 22 dc u kazdej kobiey wiadomo bedzie nie miarodajmny..ale przynajmneij wykaze czy owulacja byla
A jeżeli ktoś ma długie cykle to nie ma sensu badać przed owulacją bo często tak może być a lekarz stwierdzi że marny progesteron i nie każdy zastanowi sie czy przypadkiem nie było to badane w złym dniu. Piszę o tym dlatego bo jak ktoś zrobi takie badanie np. na własną rękę i pokarze lekarzowi to różnie może być a nie każdy lekarz zapyta i zastanowi sięAnia_84 lubi tę wiadomość
-
To fakt
wiec jelsi wiemy kiedy mamy owulke to odczekujemy okolo 7 dni i robimy progesteron
co do toxoplazmowy, cytomegalii, i rózyczki - pytalam sie wielu gin.. i wszyscy powiedzieli jedno .. cytomegalia moze utrudniac zajscie w ciaze.. a w ciazy moze doprowadzic do poronien i wad plodu, tak samo z toxoplazmowa- o ile nie wplywa ona na plodnosc to jest niebezpieczna dla płodu - a po co pozniej sobie pluc w brode..
przylad mam niedaleko .. kolezanka zaszla w ciaze.. poronila w 6 tyg robiac badania po poronieniu wyszlo ze własnie ma toxo..
wiec to juz powinien kazdy wziasc na wlasna odpowiedzialnosc ja zrobilam..
zreszta dlaczego przed in vitro .. wynik wazny jest 3 miesiace ?? i trzeba go zrobic .. -
Świeże zakażenie toxo faktycznie moze doprowadzić do poronienia ale przebyte kiedys np. w dzieciństwie na pewno nie powoduje uszkodzenia płodu wiec ja bym przed ciążą badaała jeśli w ogole to IgM.
A jesli dziewczyna dopiero zaczyna to uważam że nadmiar badań jest zbędny. Te o ktorych pisalam dostarcza jej podstawowych informacji, jesli wszystko wyjdzie ok to doczeka sie dzidziusia niedlugo
Ale jesli cos bedzie nie tak to rozszerzy diagnostyke, badz zacznie leczenie.kapturnica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Moczu i morfologii lepiej nie robić podczas krwawienia miesiączkowego bo wyniki mogą być zafałszowane. Morfologia zaniżona, a w moczu może być krew. Do tego dc nie ma wpływu na te badania.2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
-
maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
10.06 długi protokół
19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔
01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna
Koniec naszych starań. -
lililolo wrote:Odświeżę wątek
Czy jeśli mam psa, a kiedyś miałam kota to powinnam przed staraniami zrobić test na toxo?
Na jednym wątku dot. toxo dziewczyna pisała że pracuje z chorymi kotami, nie raz są to bardzo ciężkie przypadki a toxo nigdy nie złapała bo nie ma żadnych przeciwciał.
Mnie lekarz nie pytał sie czy mam psa czy kota tylko zlecił się zbadać. -
vanessa wrote:Nie ważne czy masz psa czy kota czy rybki czy chomika, królika... powinnaś zrobić test na toxo, bo tego pasożyta można złapać np. z owoców, warzyw nie umytych lub niedokładnie umytych, z surowego mięsa a nie tylko od zwierząt. Ja nigdy nie miałam kota a p/ciał przeciwko toxo mam.
Na jednym wątku dot. toxo dziewczyna pisała że pracuje z chorymi kotami, nie raz są to bardzo ciężkie przypadki a toxo nigdy nie złapała bo nie ma żadnych przeciwciał.
Mnie lekarz nie pytał sie czy mam psa czy kota tylko zlecił się zbadać.
Vanessa, ale kazał przed zajściem czy po? Bo ja jestem jeszcze przed staraniami.
-
lililolo wrote:Vanessa, ale kazał przed zajściem czy po? Bo ja jestem jeszcze przed staraniami.