X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny potrzebuje Waszej pomocy ...PROLAKTYNA
Odpowiedz

Dziewczyny potrzebuje Waszej pomocy ...PROLAKTYNA

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tydzień temu robiłam badanie prolaktyny ,wynik wyszedł 39,8 przy normie 28,93. Z wynikami badań udałam się do endokrynologa ,a Pani doktor stwierdziła ,ze taki wynik prolaktyny nie nadaj się do leczenia ,dodam ze od roku staramy się z mężem o dziecko-bezskutecznie . Pani doktor wystawiła mi jednak skierowanie na ponowne badanie prolaktyny oraz prolaktyny po obciążeniu . Wyobraźcie sobie ,ze dziś mój wynik prolaktyny do 65,9 przy takiej samej normie jak poprzednio ,a po obciążeniu >200 . Doradźcie mi co myślicie o tych wynikach ? Dodam ,ze badałam progesteron i w 23 dniu cyklu wynosi 13 .Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się zbytnio na badaniach ale ja miałam prolaktyne podwyższona do wartości 60 przy normie do 25. Moja gin przepisała mi bromergon na zbicie mimo i owulację miałam normalnie, po pół roku gdy prolaktyna w miarę się unormowała tzn była na górnej granicy ale w normie pani doktor zmieniła dawkę na niego niższa. Po kontroli ok 3 mięs okazało się że prolaktyna znowu wzrosła. . Poszłam do Endo w sumie z innymi wynikami ale to też jej pokazałam i stwierdziła że już przy takim wyniku(tym pierwszym) powinnam mieć zrobiony rezonans glowy i gin trochę źle zaczęła. W chwili obecnej zaproponowała mi albo podwyższenie dawki albo odstawienie tabletek na 3 miesiące ( ale wtedy obniżają się szanse na ciążę) i zrobienie rezonansu.

• Nobis Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam prolaktyne na granicy normy i dostałam skierowanie na badanie pod obciążeniem. Podniosło nie się po obciążeniu 16 razy w porównaniu do normalnego badania. Od tamtej pory biorę bromergon. Mój lekarz z kliniki powiedział że jego interesuje wynik normalny a nie po obciążeniu i że ten ma być w normie.

Taki wzrost może wynikać że stresu jaki teraz masz. Albo ewentualnej ciąży bo prolaktyna rośnie w ciąży. Porozmawiaj z ginekklkgiem może on coś wymyśli.

Synek 2020 r
    Córcia 2022 r
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam w normie poziom prolaktyny,po obciążeniu wzrósł ponad dwudziestokrotnie, cykle miałam stymulowanie letrozolem. Dostałam bromergon od ginekologa, nawet nie skończyłam brać całego opakowania i okazało się,że jestem w ciąży ( wcześniej bezskutecznie staraliśmy się prawie 5 lat, mam też endometrioze ).

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • szona Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina2230 wrote:
    Tydzień temu robiłam badanie prolaktyny ,wynik wyszedł 39,8 przy normie 28,93. Z wynikami badań udałam się do endokrynologa ,a Pani doktor stwierdziła ,ze taki wynik prolaktyny nie nadaj się do leczenia ,dodam ze od roku staramy się z mężem o dziecko-bezskutecznie . Pani doktor wystawiła mi jednak skierowanie na ponowne badanie prolaktyny oraz prolaktyny po obciążeniu . Wyobraźcie sobie ,ze dziś mój wynik prolaktyny do 65,9 przy takiej samej normie jak poprzednio ,a po obciążeniu >200 . Doradźcie mi co myślicie o tych wynikach ? Dodam ,ze badałam progesteron i w 23 dniu cyklu wynosi 13 .Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Odchodzi się od badania z obciążeniem. Bromergon nie jest niestety obojętny dla starań. Miałam podwyższona prolaktyne (55, norma do 23). Jadłam ten bromergon bez sensu. W końcu lekarz kazał sprawdzić makroprolaktyne i okazało się, ze mój organizm nie wydala tego hormoni jak należy, a nie ze jest on w nadmiarze produkowany. Przestałam brać leki, prolaktyna utrzymuje się w normach.

Bardzo ważne: nie należy leczyć podwyższonej prolaktyny gdy występują normalne owulacje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 09:04

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

3.10.2021 r. Detonacja! ❤️

Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Angie1985 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w którym dniu cyklu w końcu robić bo tu dziewczyny piszą że 3-5dc na stronach że w 21 dc lub że nie ma to znaczenia?

mhsvej28dzyxqzel.png
  • ata88 Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi endo zaleca robić w 2-3 dniu cyklu

• Angie1985 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata88 wrote:
    Mi endo zaleca robić w 2-3 dniu cyklu
    Bardzo dziękuję wszytko jasne poczekam z badaniem do tych dni cyklu.

Anet.kaa lubi tę wiadomość

mhsvej28dzyxqzel.png
  • ata88 Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam też, że mój wynik prolaktyny to 38 przy normie 23 , ale endo powiedziała, że będziemy schodzić do wyniku w okolicach 10-15 do starań.

• Bee Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja prolaktyna zawsze była powyżej normy ze względu na złe przygotowanie do badania. Ważne, by zrobić je między godziną 8-10 oraz mniej wiecej 2 godziny po przebudzeniu, a przez 2 dni poprzedzające nie mieć dużego wysiłku fizycznego. Dopiero wtedy jest miarodajne.

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ