Dziewczyny potrzebuje Waszej pomocy ...PROLAKTYNA
-
nick nieaktualnyTydzień temu robiłam badanie prolaktyny ,wynik wyszedł 39,8 przy normie 28,93. Z wynikami badań udałam się do endokrynologa ,a Pani doktor stwierdziła ,ze taki wynik prolaktyny nie nadaj się do leczenia ,dodam ze od roku staramy się z mężem o dziecko-bezskutecznie . Pani doktor wystawiła mi jednak skierowanie na ponowne badanie prolaktyny oraz prolaktyny po obciążeniu . Wyobraźcie sobie ,ze dziś mój wynik prolaktyny do 65,9 przy takiej samej normie jak poprzednio ,a po obciążeniu >200 . Doradźcie mi co myślicie o tych wynikach ? Dodam ,ze badałam progesteron i w 23 dniu cyklu wynosi 13 .Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
-
nick nieaktualnyNie znam się zbytnio na badaniach ale ja miałam prolaktyne podwyższona do wartości 60 przy normie do 25. Moja gin przepisała mi bromergon na zbicie mimo i owulację miałam normalnie, po pół roku gdy prolaktyna w miarę się unormowała tzn była na górnej granicy ale w normie pani doktor zmieniła dawkę na niego niższa. Po kontroli ok 3 mięs okazało się że prolaktyna znowu wzrosła. . Poszłam do Endo w sumie z innymi wynikami ale to też jej pokazałam i stwierdziła że już przy takim wyniku(tym pierwszym) powinnam mieć zrobiony rezonans glowy i gin trochę źle zaczęła. W chwili obecnej zaproponowała mi albo podwyższenie dawki albo odstawienie tabletek na 3 miesiące ( ale wtedy obniżają się szanse na ciążę) i zrobienie rezonansu.
-
Ja miałam prolaktyne na granicy normy i dostałam skierowanie na badanie pod obciążeniem. Podniosło nie się po obciążeniu 16 razy w porównaniu do normalnego badania. Od tamtej pory biorę bromergon. Mój lekarz z kliniki powiedział że jego interesuje wynik normalny a nie po obciążeniu i że ten ma być w normie.
Taki wzrost może wynikać że stresu jaki teraz masz. Albo ewentualnej ciąży bo prolaktyna rośnie w ciąży. Porozmawiaj z ginekklkgiem może on coś wymyśli.Synek 2020 r
Córcia 2022 r -
Miałam w normie poziom prolaktyny,po obciążeniu wzrósł ponad dwudziestokrotnie, cykle miałam stymulowanie letrozolem. Dostałam bromergon od ginekologa, nawet nie skończyłam brać całego opakowania i okazało się,że jestem w ciąży ( wcześniej bezskutecznie staraliśmy się prawie 5 lat, mam też endometrioze ).♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Karolina2230 wrote:Tydzień temu robiłam badanie prolaktyny ,wynik wyszedł 39,8 przy normie 28,93. Z wynikami badań udałam się do endokrynologa ,a Pani doktor stwierdziła ,ze taki wynik prolaktyny nie nadaj się do leczenia ,dodam ze od roku staramy się z mężem o dziecko-bezskutecznie . Pani doktor wystawiła mi jednak skierowanie na ponowne badanie prolaktyny oraz prolaktyny po obciążeniu . Wyobraźcie sobie ,ze dziś mój wynik prolaktyny do 65,9 przy takiej samej normie jak poprzednio ,a po obciążeniu >200 . Doradźcie mi co myślicie o tych wynikach ? Dodam ,ze badałam progesteron i w 23 dniu cyklu wynosi 13 .Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Odchodzi się od badania z obciążeniem. Bromergon nie jest niestety obojętny dla starań. Miałam podwyższona prolaktyne (55, norma do 23). Jadłam ten bromergon bez sensu. W końcu lekarz kazał sprawdzić makroprolaktyne i okazało się, ze mój organizm nie wydala tego hormoni jak należy, a nie ze jest on w nadmiarze produkowany. Przestałam brać leki, prolaktyna utrzymuje się w normach.
Bardzo ważne: nie należy leczyć podwyższonej prolaktyny gdy występują normalne owulacje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 09:04
-
Moja prolaktyna zawsze była powyżej normy ze względu na złe przygotowanie do badania. Ważne, by zrobić je między godziną 8-10 oraz mniej wiecej 2 godziny po przebudzeniu, a przez 2 dni poprzedzające nie mieć dużego wysiłku fizycznego. Dopiero wtedy jest miarodajne.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET 22 czerwca FET 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -