X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziwne miesiączki
Odpowiedz

Dziwne miesiączki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • wandapanda Nowa

Wysłany: 7 października, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, chciałabym napisać krótko ale nie wiem czy tak się da.

2020 pierwsza ciąża, starania trwały dwa tygodnie, wszystko książkowo i bezproblemowo.
    2024 druga ciąża, nieplanowana, niestety nie udało się, skończyła się w 5 tc, wtedy nie wnikałam czemu tak się stało.
    Maj 2025, podjęcie decyzji o staraniach o drugie dziecko, dwa tygodnie później pozytywny test ciążowy, niestety kilka dni potem przyszła miesiączka.
    Od tej pory intensywne starania i nic.
    Byłam u mojego ginekologa, zajmuje się naprotechnologią, mówią, że cudotwórca 🙃 zlecone badania i co z nich wynikło? Podwyższona prolaktyna, homocysteina i insulina. Natomiast cykle u mnie są regularne, jak w zegarku, owulację na 100% są, ładny progesteron po owulacji. Od początku zeszłego miesiąca biorę metforminę, dostinex i mam zwiększoną dawkę kwasu foliowego. Natomiast wydaje mi się, że nie tutaj jest problem.
    W marcu i kwietniu miałam dwie bardzo dziwne miesiączki, mega obfite. Od maja skąpe i zmieniło sie zupełnie odczuwanie bólu w trakcie. Zamiast takich normalnych bóli miesiączkowych czuje, że są takie piekące? Palące? Znacie to uczucie jak zjecie coś bardzo ostrego i potem czujecie takie palenie w żołądku i jelitach? To ja tak odczuwam miesiaczke. W USG wszystko ok, mała torbielka endometrialna, skierowanie na laparoskopie i przy okazji drożność jak nie uda się do końca roku.
    Ale ja czuję, że z tą macicą coś jest nie tak, coś się zmieniło. Czy któraś z Was tak miała? Czy miałyście takie dziwne bóle? Chociaż właściwie nie wiem czy można nazwać to bólem, to jest po prostu takie pieczenie. We wrześniu miałam już normalną miesiączke, teraz spóźnia mi się jeden dzień ale nie mam ochoty robić tego chlolernego testu, znowu czuję takie palenie i myślę, że ten okres przyjdzie…
    Zastanawiam się czy tak się nie obławia jakoś stan zapalny endometrium? Czy nie powinnam być skierowana na jakąś histeroskopie? Już mnie zaczyna męczyć na sytuacja :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października, 17:16

• Pfry Autorytet

Wysłany: 7 października, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie masz AMH i wiek? Nie jestem pewna, czy laparoskopia i ruszanie tej torbielki to dobry pomysł. 🥺Endometriomy na jajnikach się raczej nie rusza - to właśnie takie małe torbielki endometrialne. Zasada jest jedna: jeśli operacja endometriozy to najlepiej jedna w ciągu całego życia. Wszystkie operacje na jajnikach drastycznie zmniejszają rezerwę jajanikową 😬 a tym samym spada wtedy opcja na ciążę. Więc to naprawdę jest do konkretnego przemyślenia i zweryfikowania czy jest taka potrzeba w ogóle (laparoskopia i zabieg).
    Wg mnie jeśli masz tą zmianę to powinnaś iść na USG w protokole endometriozy, aby określić stan choroby i stopień zaawansowania. Przy Endo I i II stopnia raczej się nie operuje. Znacząca ilość pacjentek z Endo cierpi też na adenomiozę. Jeśli byłaś w ciąży to zawsze warto zrobić histeroskopię z biopsją endometrium. Ja przy przewlekłym stanie zapalnym endometrium nie miałam praktycznie żadnych objawów, może jedynie ciemniejsze krwawienie, a nie żywa krew, ale to tak naprawdę też zależy od tego czy krew się zdazyła już utlenić. Dużo dziewczyn również nie ma objawów zapalenia.
    Prolaktyna faktycznie może zaburzyć zajście w ciążę, jeśli niedawno zaczęłaś ją regulować wraz z IO to organizm potrzebuje czasu na stabilizację, to często więcej niż miesiąc.
    Czy partner przebadany? Nic o nim nie piszesz, a jego badania też są kluczowe.

👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020

09.2019 polip w jamie macicy
    21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
    31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
    11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
    Powrót do starań od 12.2022
    02.03.2023 HyCoSy ✅
    14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
    27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
    Endometrioza II i adenomioza ❌
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅
    Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
    29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨🩷
    preg.png
  • wandapanda Nowa

Wysłany: 7 października, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pfry wrote:
    Jakie masz AMH i wiek? Nie jestem pewna, czy laparoskopia i ruszanie tej torbielki to dobry pomysł. 🥺Endometriomy na jajnikach się raczej nie rusza - to właśnie takie małe torbielki endometrialne. Zasada jest jedna: jeśli operacja endometriozy to najlepiej jedna w ciągu całego życia. Wszystkie operacje na jajnikach drastycznie zmniejszają rezerwę jajanikową 😬 a tym samym spada wtedy opcja na ciążę. Więc to naprawdę jest do konkretnego przemyślenia i zweryfikowania czy jest taka potrzeba w ogóle (laparoskopia i zabieg).
    Wg mnie jeśli masz tą zmianę to powinnaś iść na USG w protokole endometriozy, aby określić stan choroby i stopień zaawansowania. Przy Endo I i II stopnia raczej się nie operuje. Znacząca ilość pacjentek z Endo cierpi też na adenomiozę. Jeśli byłaś w ciąży to zawsze warto zrobić histeroskopię z biopsją endometrium. Ja przy przewlekłym stanie zapalnym endometrium nie miałam praktycznie żadnych objawów, może jedynie ciemniejsze krwawienie, a nie żywa krew, ale to tak naprawdę też zależy od tego czy krew się zdazyła już utlenić. Dużo dziewczyn również nie ma objawów zapalenia.
    Prolaktyna faktycznie może zaburzyć zajście w ciążę, jeśli niedawno zaczęłaś ją regulować wraz z IO to organizm potrzebuje czasu na stabilizację, to często więcej niż miesiąc.
    Czy partner przebadany? Nic o nim nie piszesz, a jego badania też są kluczowe.

32 lata, 3,5. Tą torbielke mam od kilku lat i do tej pory każdy lekarz mówił, że nie ma potrzeby nic z nią robić bo jest mała, temat wrócił przy nieudanych staraniach.
    Badań partnera też póki co nikt nie zlecał, bo jednak te ciąże były, a sprawa jest dość świeża, natomiast mąż mówi, że nie ma żadnego problemu, żeby takie badania zrobić.
    Ja wewnętrznie czuję, że problem w tych dziwnych bólach macicy, nie wiem co się stało na wiosnę, że te miesiączki zaczęły tak świrować i że zupełnie zmieniło się odczuwanie bólu. Przy tych skąpych miesiączkach też była bardzo ciemna krew i trwały dosłownie dwa dni. Miesiączka we wrześniu była już normalna, czekam na tą, która powinna przyjść wczoraj i wtedy chyba będę dalej działać. Ale zupełnie nie wiem w jakim kierunku 😵‍💫

• Pfry Autorytet

Wysłany: 7 października, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja sugeruję badanie nasienia partnera plus ewentualnie to USG w protokole dla endometriozy, histeroskopię + biopsję i np. drożność HyCoSy. Ale realnie, jeśli staracie się od maja 2025 - to nie jest długo i nie wiem czy te bardziej inwazyjne badania są już konieczne. Tak naprawdę zazwyczaj standardowo diagnostykę poszerza się przy roku regularnych starań, przy wieku <35 lat 🤔 Biorąc pod uwagę biochem i poronienie na wczesnym etapie - być może to kwestia po prostu słabszych zarodków w tych cyklach, bo w ciążę zachodzicie raczej bez problemu. Ponadto cykl jak w zegarku to jedno, ale trochę hormonów Ci się rozjeżdża - sama napisałaś o prolaktynie, cukrach - to bardzo miesza przy ciąży. Dlatego warto być pod opieką specjalisty, ale nie warto wg mnie pchać się już w laparoskopię na tak wczesnym etapie starań. Na pewno zajście w ciążę to temat PARY, więc zanim pójdziesz pod nóż to koniecznie partner powinien wykonać przynajmniej podstawowe badania...

02.03.2023 HyCoSy ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅

preg.png
  • wandapanda Nowa

Wysłany: 7 października, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pfry wrote:
    No to ja sugeruję badanie nasienia partnera plus ewentualnie to USG w protokole dla endometriozy, histeroskopię + biopsję i np. drożność HyCoSy. Ale realnie, jeśli staracie się od maja 2025 - to nie jest długo i nie wiem czy te bardziej inwazyjne badania są już konieczne. Tak naprawdę zazwyczaj standardowo diagnostykę poszerza się przy roku regularnych starań, przy wieku <35 lat 🤔 Biorąc pod uwagę biochem i poronienie na wczesnym etapie - być może to kwestia po prostu słabszych zarodków w tych cyklach, bo w ciążę zachodzicie raczej bez problemu. Ponadto cykl jak w zegarku to jedno, ale trochę hormonów Ci się rozjeżdża - sama napisałaś o prolaktynie, cukrach - to bardzo miesza przy ciąży. Dlatego warto być pod opieką specjalisty, ale nie warto wg mnie pchać się już w laparoskopię na tak wczesnym etapie starań. Na pewno zajście w ciążę to temat PARY, więc zanim pójdziesz pod nóż to koniecznie partner powinien wykonać przynajmniej podstawowe badania...
    Dziękuję za poświęcenie czasu, sporo mi rozjaśniłaś :)
    Jeszcze dopytam, o jakie badania partnera chodzi? Od razu nasienie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października, 20:06

• Pfry Autorytet

Wysłany: 7 października, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie podstawowe dla mężczyzn to seminogram (czyli podstawowe badanie nasienia) ponadto warto iść do urologa i na USG, aby wykluczyć żylaki powrózka nasiennego. Seminogram warto robić w klinikach leczenia niepłodności - jest najtaniej i najbardziej rzetelnie.

02.03.2023 HyCoSy ✅
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ