X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endo+adeno, niska ferrytyna a starania się o ciążę
Odpowiedz

Endo+adeno, niska ferrytyna a starania się o ciążę

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • EVK Ekspertka

Wysłany: 11 lipca, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    Mam endo i adenomioze- nie jakieś rozchulane ale miesiączki mam bardzo obfite i stąd ferrytyne na poziomie 11. Staram się o ciążę już 7 msc- bez skutku. AMH super, partner OK.
    Czy taka ferrytyna może utrudnić zachodzenie w ciążę?
    Czy z adeno to w ogóle możliwe?
    Mam 31 lat i tracę nadzieję :(

👧30 👦31
    starania od 01/2025
    Od 5-6 miesiączki AH 🙈

🤒Endometrioza IV st, adenomioza

💉Badania/ zabiegi:
    AMH: 6.8 ✅
    Histeroskopia (polipy macicy): 2015r, 2017 🚩
    FSH, LH, Prolaktyna ✅
    Progesteron (8dc)= 6.2 🚩, 13.2 oraz 10.5
    Nasienie męża ✅

💊Leki:
    Pueria Uno
    NAC, kurkumina, olej TRIO GLA, olej z wiesiołka, ashwaganda, koenzym Q10, magnez, selen
    Progesteron (od 2-10dpo)

⭐️08.10.2025 ⏸️, betaHCG=234
    ⭐️10.10.2025 betaHCG=633

preg.png
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak z adenomiozą bo nie jestem na 100% czy ją mam, ale mam endometriozę (aktualnie 3 stopień) i mam jedno dziecko (naturals). Mozesz przeczytać moją stopkę ;) Jak masz jakieś pytania - śmiało pisz ;)

✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
    ✨️19.09.25 punkcja🤞

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ✅️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ✅️ (6 🥚)
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ✅️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ✅️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ✅️ (3❄️ - 4AB, 4BA, 4BB)
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40, nk 1% cd56
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • Treaclynat Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EVK wrote:
    Hej Dziewczyny,
    Mam endo i adenomioze- nie jakieś rozchulane ale miesiączki mam bardzo obfite i stąd ferrytyne na poziomie 11. Staram się o ciążę już 7 msc- bez skutku. AMH super, partner OK.
    Czy taka ferrytyna może utrudnić zachodzenie w ciążę?
    Czy z adeno to w ogóle możliwe?
    Mam 31 lat i tracę nadzieję :(

Tak, tak niska ferrytyna może utrudniać zajście w ciążę, a co więcej - jak już zajdziesz, to jest to niebezpieczne dla rozwijającego się płodu i dla Ciebie, bo ciąża bardzo zużywa żelazo tworząc nowe życie. Najpierw zadbaj o niedobory - ferrytyna powinna wynosić tyle ile ważysz, witamina D - 50-60ng/ml, witamina b12 min 500, kwas foliowy idealnie około 15ng/ml. Zaobserwuj sobie dietetyków klinicznych na insta, tam można znaleźć masę porad jak wyrównać niedobory. Ja sama się borykam z dokładnie tym samym problemem

1993 👱🏻‍♀️🧔🏻🐶
    Starania od 04.2024

💊euthyrox 25, b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod

prolaktyna 19
    TSH 1,65✅
    ferrytyna -38 (maj) ->25(lipiec)‼️ -> 30 ( sierpień)
    Witamina b12- 512 pg/ml✅
    Kwas foliowy - 19 ng/ml✅
    Witamina D -26 ng/ml (luty) -> 43 ng/ml (maj) -> 47 ng/ml (lipiec) -> 54,5 ( sierpień)✅
    Glukoza 77✅
    Insulina 10,6 ⚠️
    Homa-ir 2,02⚠️
    Homocysteina 8,6 ⚠️
    Lipidogram ✅
    Próby wątrobowe ✅
    7dpo (grudzień):
    Estradiol 285 pg/ml⚠️
    Progesteron 16,50 ng/ml
    7dpo (sierpień)
    Estradiol 248 pg/ml
    Progesteron 12,40 ng/ml
    4 dc (styczeń)
    LH:FSH 0,91
    Estradiol 55
    AMH 3,080 ng/ml
    Drożność ✅
    2.09 konsultacja u dietetyka 🔜

Badanie nasienia ✅ morfologia 4%
    Cykle regularne 27-29 dni
  • Foxy_Lady Znajoma

Wysłany: 16 lipca, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Jakby suplementami i dieta nie udało się podnieść ferrytyny to warto rozważyć diagnostykę, w kierunku, co ta ferrytyne zjada. Bakterie, pasożyty. Dużo o tym mówi dr Tadeusz Oleszczuk. Można na YouTubie posłuchać wywiadów z nim :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ