Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza
Odpowiedz

Endometrioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • sylabrzeska67 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czy mogłyby się tutaj wypowiedzieć dziewczyny które zmagają się z ta przypadłością?

• Seli Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jakim kontekscie? 😉 badan? Ile sie staraly?

Ja mam endo II stopnia, wyciety lewy jajnik z przydatkami. Po operacji mialam 5 letnie leczenie hormonami (vissane rok a potem anty). Bałam sie staran bo bardzo zle sie czulam bez hormonow. Bol caly miesiac. Nie wazne jaki dzien cyklu... Ale zaryzykowalam. Odstawilam.
    Przebadalam tarczyce (tsh, ft3, ft4, anty tpo + usg), usg piersi, usg ginekologiczne, morfologia, hormony, fsh, lh, estriadol, prolaktyna, 17-oh progesteron, testosteron, androgeny, proby watrobowe, amh, inhibina b, shgb, dheas, w 7 dpo badalam tez progesteron. Z racji, ze jeden jajnik jest i pracowal za dwoje to wygladal na pco i zlecono mi krzywa cukrowa i insulinowa (3pkt).
    Zaszlam w 7 cyklu staran ;p czyli nie tak zle.

Za to teraz po porodzie... Jest masakra. Dostalam okres 4 miesiace po i bole byly takie jak na poczatku leczenia. Chcielismy isc za ciosem i postarac sie o drugie ale fizycznie nie wytrzymuje bez hormonow...

sylabrzeska67 lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • sylabrzeska67 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo tak mi dzisiaj kolezanka zasugerowala, ze moze powinnam zrobic diagnostyke w kierunku endometriozy, poniewaz czesto przed miesiaczka mam bole krzyza i rwe kulszowa, dolegliwosci gastryczne typu zgaga wzdecia zaparcia zasami biegunki towarzysza mi przez caly miesiac, a przed @ sa nasilone. Staramy sie juz 4 cykl. USG przezpochwowe mialam kilka razy robione i nigdy zaden lekarz nie wspomnial nawet o tym. Jedynie znalazl u mnie w maju miesniaka na tylnej scianie macicy o srednicy 2 cm. Miesiaczek nie mam jakos specjalnie bolesnych, pierwszy dzien wadomo... ale kilka dni przed czuje jak mi wszystko puchnie w srodku... nie wiem czy tez mialas takie objawy...?

• Anamaya Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ednometroze III stopnia jestem po laparoskopi która odkryła wiele zrostów na otrzewnej jelitach i chugo wie gdzie jeszcze. Jajniki uwolnione i jakowody drożne staram się od sierpnia. Na razie wszystko dobrze jest i bardzo bym chciał aby tak zostało. Ból jaki miała przez jelita powodował gorączkę. Moja ginekolog aby potwierdzić diagnozę poprosiła o badanie CA125 które podwyższone może wskazywać ednometroze.

sylabrzeska67 lubi tę wiadomość

Endometrioza III stopień -laparoskopia styczeń 2019
    Sierpień (2018) do sierpnia 2019 antykoncepcja Sylvie 30
    Stymulacje nieudane brak ciąży.
    7.01.21 usunięcie jajowodu lewego (wodniak jajowodu)

974532d3a26eb3f9b5b86c28ae07c10c.png

Staranie o maluszka- 15 miesięcy

0206caf120fd2a0ab1bb18d9cbf93fd3.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ca125 podwyzszone mialam tylko przy duzej torbieli, tak normalnie to bylo ok.
    Dolegliwosci moga byc rozne, ale endometrioze i jej ogniska moze pokazac rezonans z kontrastem albo laparoskopia. Na usg nie widac stanow zapalnych.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Pchelka Znajoma

Wysłany: 18 listopada 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również zmagam się z endometriozą , zdiagnozowana 2 lata temu podczas laparoskopii. Miałam torbiele na jajnikach .

Staramy się z mężem od roku...

• Kamcia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny odświeżam temat.
    Ja w tym miesiącu jestem po laparo obu jajników. Planowany był tylko jeden ale w trakcie okazalo się że i na drugim jest już torbiel. W dniu zabiegu byłam w 9dc. Dzisiaj mam już 21dc i wykres temp tak lichy że ciężko stwierdzić czy owulacja miała miejsce. Mam stwierdzona endometrioze ale jeszcze nie wiem którego stopnia. Wiem że dziewczyny w cyklu z laparo zachodzily w ciążę, ale czy też miały jak ja ze nie odnotowały owulacji a ciąża była totalnym zaskoczeniem? Dajcie znać jak było z Wami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 06:11

JA 34l, starania 2lata.
    11.2019 laparo torbieli endom. obu jajników

19.12.2020 - 12dpo ⏸️
    21.12.2020 - 14dpo - beta 60,74 prog. 28,880
    23.12.2020 - 16dpo - beta 147,41 prog. 16,630 (kropek 2mm)
    28.12.2020 - 21 dpo - beta 1447,12 🤩🤩🤩 prog. 26,830
    07.01.2021 - fasolka 4,7mm i mamy ♥

03.07.2020 INV 😔
    23.07.2020 HSG

AMH 0,5
    MTHFR_667C>T hetero
    MTHFR_1298A>C hetero
    PAI-1 4G hetero
    ANA,ASA.AOA ujemne
    KOAGULANT TOCZNIA ujemny
    KIRy Genotyp AA.
    HLA-C meża C2 homoz.
    Komórki NK: 18,42%, 315 ul (liczba)
    Aktywność NK: 25,4%

3jvzj48a47aj4h5r.png
  • Anamaya Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do sierpnia po laparoskopi brałam proszki. I staram się 3 cykl.

Endometrioza III stopień -laparoskopia styczeń 2019
    Sierpień (2018) do sierpnia 2019 antykoncepcja Sylvie 30
    Stymulacje nieudane brak ciąży.
    7.01.21 usunięcie jajowodu lewego (wodniak jajowodu)

974532d3a26eb3f9b5b86c28ae07c10c.png

Staranie o maluszka- 15 miesięcy

0206caf120fd2a0ab1bb18d9cbf93fd3.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ