Endometrioza
-
W jakim kontekscie? 😉 badan? Ile sie staraly?
Ja mam endo II stopnia, wyciety lewy jajnik z przydatkami. Po operacji mialam 5 letnie leczenie hormonami (vissane rok a potem anty). Bałam sie staran bo bardzo zle sie czulam bez hormonow. Bol caly miesiac. Nie wazne jaki dzien cyklu... Ale zaryzykowalam. Odstawilam.
Przebadalam tarczyce (tsh, ft3, ft4, anty tpo + usg), usg piersi, usg ginekologiczne, morfologia, hormony, fsh, lh, estriadol, prolaktyna, 17-oh progesteron, testosteron, androgeny, proby watrobowe, amh, inhibina b, shgb, dheas, w 7 dpo badalam tez progesteron. Z racji, ze jeden jajnik jest i pracowal za dwoje to wygladal na pco i zlecono mi krzywa cukrowa i insulinowa (3pkt).
Zaszlam w 7 cyklu staran ;p czyli nie tak zle.
Za to teraz po porodzie... Jest masakra. Dostalam okres 4 miesiace po i bole byly takie jak na poczatku leczenia. Chcielismy isc za ciosem i postarac sie o drugie ale fizycznie nie wytrzymuje bez hormonow...sylabrzeska67 lubi tę wiadomość
-
Bo tak mi dzisiaj kolezanka zasugerowala, ze moze powinnam zrobic diagnostyke w kierunku endometriozy, poniewaz czesto przed miesiaczka mam bole krzyza i rwe kulszowa, dolegliwosci gastryczne typu zgaga wzdecia zaparcia zasami biegunki towarzysza mi przez caly miesiac, a przed @ sa nasilone. Staramy sie juz 4 cykl. USG przezpochwowe mialam kilka razy robione i nigdy zaden lekarz nie wspomnial nawet o tym. Jedynie znalazl u mnie w maju miesniaka na tylnej scianie macicy o srednicy 2 cm. Miesiaczek nie mam jakos specjalnie bolesnych, pierwszy dzien wadomo... ale kilka dni przed czuje jak mi wszystko puchnie w srodku... nie wiem czy tez mialas takie objawy...?
-
Mam ednometroze III stopnia jestem po laparoskopi która odkryła wiele zrostów na otrzewnej jelitach i chugo wie gdzie jeszcze. Jajniki uwolnione i jakowody drożne staram się od sierpnia. Na razie wszystko dobrze jest i bardzo bym chciał aby tak zostało. Ból jaki miała przez jelita powodował gorączkę. Moja ginekolog aby potwierdzić diagnozę poprosiła o badanie CA125 które podwyższone może wskazywać ednometroze.
sylabrzeska67 lubi tę wiadomość
-
Ca125 podwyzszone mialam tylko przy duzej torbieli, tak normalnie to bylo ok.
Dolegliwosci moga byc rozne, ale endometrioze i jej ogniska moze pokazac rezonans z kontrastem albo laparoskopia. Na usg nie widac stanow zapalnych. -
Hejka dziewczyny odświeżam temat.
Ja w tym miesiącu jestem po laparo obu jajników. Planowany był tylko jeden ale w trakcie okazalo się że i na drugim jest już torbiel. W dniu zabiegu byłam w 9dc. Dzisiaj mam już 21dc i wykres temp tak lichy że ciężko stwierdzić czy owulacja miała miejsce. Mam stwierdzona endometrioze ale jeszcze nie wiem którego stopnia. Wiem że dziewczyny w cyklu z laparo zachodzily w ciążę, ale czy też miały jak ja ze nie odnotowały owulacji a ciąża była totalnym zaskoczeniem? Dajcie znać jak było z WamiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 06:11
JA 34l, starania 2lata.
11.2019 laparo torbieli endom. obu jajników
19.12.2020 - 12dpo ⏸️
21.12.2020 - 14dpo - beta 60,74 prog. 28,880
23.12.2020 - 16dpo - beta 147,41 prog. 16,630 (kropek 2mm)
28.12.2020 - 21 dpo - beta 1447,12 🤩🤩🤩 prog. 26,830
07.01.2021 - fasolka 4,7mm i mamy ♥
03.07.2020 INV 😔
23.07.2020 HSG
AMH 0,5
MTHFR_667C>T hetero
MTHFR_1298A>C hetero
PAI-1 4G hetero
ANA,ASA.AOA ujemne
KOAGULANT TOCZNIA ujemny
KIRy Genotyp AA.
HLA-C meża C2 homoz.
Komórki NK: 18,42%, 315 ul (liczba)
Aktywność NK: 25,4%
-
Ja do sierpnia po laparoskopi brałam proszki. I staram się 3 cykl.
-