Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza, adenomioza
Odpowiedz

Endometrioza, adenomioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magdawu99 Nowa

Wysłany: 19 października, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 19 października, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam endometrioze III stopnia, która została potwierdzona dopiero kilka miesięcy temu operacyjnie (wcześniej oprócz obfitych miesiączek i umiarkowanego bólu nie miałam innych objawów). Podejrzewam, że mam ją od lat - może gdy byłam młodsza to miałam 1 lub 2 stopnia. Do tego choruję od 24 lat na cukrzyce typu 1 (na pompie insulinowej) i mam hashimoto.

W październiku 2019 roku urodziłam synka ;) Miesiączki miałam zawsze regularne (owulacje raczej też były, ale nie monitorowałam ich nigdy u gin - jedynie paski). Zajście w ciąże zajęło nam 7 cykli (a mam całą kaskadę chorób autoimmunologicznych). Gdy zaszłam w ciążę miałam 27 lat. Wydaje mi się, że to co mi pomogło to dieta ? Zmieniłam ją w 5cs, dodałam trochę supli i nie wiem czy to to, czy coś innego ;) Jak masz jakieś pytania to śmiało ! ;)

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 19 października, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdawu99 wrote:
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔
    A partner przebadany? U mnie historia w stopce - trzymam kciuki

👩 33 | 🧑 34 - starania od 11.2020
    11.09.2022 - brak akcji 💔 poronienie samoistne 9t+4d
    27.12.2023 - kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ BMI zawsze w normie (teraz 19,27), cytologia ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań zaproponowany Accofil
    16.02.2024 - AMH 1,28, Endometrioza II i adenomioza ❌ niepłodność idiopatyczna
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 - histeroskopia: usunięte mikropolipy, zrosty, wycinki do badań ⏳

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

Lecę na oparach... 🫠
    Plan: dieta, fizjo uro-gin, ćwiczenia, zaopiekowanie relaksu i trawienia🧘
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ