X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza, adenomioza
Odpowiedz

Endometrioza, adenomioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • Magdawu99 Nowa

Wysłany: 19 października 2024, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 19 października 2024, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam endometrioze III stopnia, która została potwierdzona dopiero kilka miesięcy temu operacyjnie (wcześniej oprócz obfitych miesiączek i umiarkowanego bólu nie miałam innych objawów). Podejrzewam, że mam ją od lat - może gdy byłam młodsza to miałam 1 lub 2 stopnia. Do tego choruję od 24 lat na cukrzyce typu 1 (na pompie insulinowej) i mam hashimoto.

W październiku 2019 roku urodziłam synka ;) Miesiączki miałam zawsze regularne (owulacje raczej też były, ale nie monitorowałam ich nigdy u gin - jedynie paski). Zajście w ciąże zajęło nam 7 cykli (a mam całą kaskadę chorób autoimmunologicznych). Gdy zaszłam w ciążę miałam 27 lat. Wydaje mi się, że to co mi pomogło to dieta ? Zmieniłam ją w 5cs, dodałam trochę supli i nie wiem czy to to, czy coś innego ;) Jak masz jakieś pytania to śmiało ! ;)

🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
    MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (❌️ 4cs - 7dpo - prog 13, estradiol 95),
    (❌️ 5cs - 7dpo - progn 5,5)
    (❌️ 7cs z lamettą 💉 - 7dpo - prog 27)
    (❌️ 8 cs z lamettą 💉)
    Przed nami 9cs ! 💉

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️34 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia (a+b = 5%, morfo 3%, il. 148mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 19 października 2024, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdawu99 wrote:
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔
    A partner przebadany? U mnie historia w stopce - trzymam kciuki

👩 33 | 🧑 34 - starania od 11.2020
    11.09.2022 - brak akcji 💔 poronienie samoistne 9t+4d
    27.12.2023 - kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ cytologia ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    16.02.2024 - AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92 😊
    Endometrioza II i adenomioza ❌ niepłodność idiopatyczna
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 - histeroskopia: usunięte mikropolipy, zrosty; przewlekły stan zapalny ❌
    2025 - bądź tym szczególnym i szczęśliwym 🤞

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

Lecę na oparach... 🫠
    Plan: dieta, fizjo uro-gin, ćwiczenia, relaks 🧘
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🤗.
    Czy ktoś przy diagnozach endometriozy i adenomiozy miał też szczęście "sklejenia" jajnika z macicą (prawdopodobnie zrost)? 😓. U mnie stwierdzono, że jest nieruchomy i za wysoko umiejscowiony...
    Chyba zniosę 🥚 zanim wybije 05/02 i będę mogła pójść na konsultacje w tej sprawie 🙄.

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛1 IUI ✖️

Plan:
    ✨ 09/04/25 konsultacja u specjalistki od endometriozy (ocena stopnia zaawansowania oraz ew. konieczności operacji)
    🔜 2 IUI (Lametta+ Menopur)

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza otrzewnowa
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
    ➖ IO, BMI 24.1 📉(Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Cześć dziewczyny 🤗.
    Czy ktoś przy diagnozach endometriozy i adenomiozy miał też szczęście "sklejenia" jajnika z macicą (prawdopodobnie zrost)? 😓. U mnie stwierdzono, że jest nieruchomy i za wysoko umiejscowiony...
    Chyba zniosę 🥚 zanim wybije 05/02 i będę mogła pójść na konsultacje w tej sprawie 🙄.
    Hej, przy zaawansowanym stadium endometriozy (3/4 stopień) jest to bardzo częste zjawisko. Dokładniejsze od usg jest moim zdaniem rezonans magnetyczny z wlewką doodbytniczą i kontrastem w kierunku endometriozy- widać dokładnie pozostałe narządy i gdzie endo już zrobila swoje. Niestety często oprócz jajnikow, jajowodow, wybiera sobie także jelita, nerki, moczowody :(( w rezonansie jest wtedy wszystko dokładnie opisane.

• Ninoczka Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pamiętam było podejrzenie, ze mogę mieć endometrioze. Pamiętam jak miałam wypalaną nadżerkę i lekarz kazał mi przyjść zaraz po miesiączce. Byłam może tydzień. Drugi okres dostałam bardzo szybko i z tak zdwojoną siłą, że ani nie mówię. do tego mega ból. Endo wybiera sobie też płuca. O takim przypadku też już słyszałam. U mnie tez jest to, ze jestem po dwóch porodach, mam problem np. przy ćwiczeniach na skakance, problem z trzymaniem moczu. Myślałam swego czasu, żeby się wybrać np na jakąś rehabilitacje uroginekologiczną https://koszla.pl/kursy/fizjoterapia-uroginekologiczna-fizjoterapia-dna-miednicy/ w sensie do uroginekologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 10:00

• Zizu952 Nowa

Wysłany: 24 lutego, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rezonans jest mega dokładnym badaniem jeśli chodzi o endo. Na USG u mnie było widać tylko jedną zmianę na ścianie pochwy, zdecydowałam się na MR przez mega bolesne miesiączki i plamienia.
    To co trzeba wiedzieć przez MR, to że nawet jak masz skierowanie to nie jest to badanie finansowane z NFZ i chyba tylko dwa ośrodki w Polsce je wg wykonują. Ja płaciłam 1650zł i robiłam we Wrocławiu. Przygotowanie jest podobne jak do kolonoskopii, też się pije te preparaty przeczyszczające. Na badaniu oprócz wlewki doodbytniczej dostaje się żel i tampon do pochwy. Płytka z obrazami jest od razu wydawana, opis dostałam po ok. 2 tygodniach.

Endometrioza głęboko naciekająca - MR 06.2024 - ENZIAN P0 O1/1 T2/1 A2 B3/1 C2 FI - esica, więzadło szerokie lewe, przymacicza
    AMH 09 2024 - 2,16 (29 l.)
    Cytologia 09.2024 - ok
    TSH 09.2024 - ok
    Kolonoskopia 11.2024 - ok
    Morfologia 11.2024 - ok

BIRADS-3 - kolejne MR 04.2025, USG 05.2025
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ