X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza, adenomioza
Odpowiedz

Endometrioza, adenomioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magdawu99 Nowa

Wysłany: 19 października 2024, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 19 października 2024, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam endometrioze III stopnia, która została potwierdzona dopiero kilka miesięcy temu operacyjnie (wcześniej oprócz obfitych miesiączek i umiarkowanego bólu nie miałam innych objawów). Podejrzewam, że mam ją od lat - może gdy byłam młodsza to miałam 1 lub 2 stopnia. Do tego choruję od 24 lat na cukrzyce typu 1 (na pompie insulinowej) i mam hashimoto.

W październiku 2019 roku urodziłam synka ;) Miesiączki miałam zawsze regularne (owulacje raczej też były, ale nie monitorowałam ich nigdy u gin - jedynie paski). Zajście w ciąże zajęło nam 7 cykli (a mam całą kaskadę chorób autoimmunologicznych). Gdy zaszłam w ciążę miałam 27 lat. Wydaje mi się, że to co mi pomogło to dieta ? Zmieniłam ją w 5cs, dodałam trochę supli i nie wiem czy to to, czy coś innego ;) Jak masz jakieś pytania to śmiało ! ;)

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb
    7cs - naturals - ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
    (5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
    Przed nami 7cs ! (z lamettą)

FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️33 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia

Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, metformina, tardyferon (plus dieta prawie-bezglutenowa)

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 19 października 2024, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdawu99 wrote:
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔
    A partner przebadany? U mnie historia w stopce - trzymam kciuki

👩 33 | 🧑 34 - starania od 11.2020
    11.09.2022 - brak akcji 💔 poronienie samoistne 9t+4d
    27.12.2023 - kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ cytologia ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    16.02.2024 - AMH 1,28, Endometrioza II i adenomioza ❌ niepłodność idiopatyczna
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 - histeroskopia: usunięte mikropolipy, zrosty; przewlekły stan zapalny ❌
    2025 - bądź tym szczególnym i szczęśliwym 🤞

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

Lecę na oparach... 🫠
    Plan: dieta, fizjo uro-gin, ćwiczenia, relaks 🧘
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🤗.
    Czy ktoś przy diagnozach endometriozy i adenomiozy miał też szczęście "sklejenia" jajnika z macicą (prawdopodobnie zrost)? 😓. U mnie stwierdzono, że jest nieruchomy i za wysoko umiejscowiony...
    Chyba zniosę 🥚 zanim wybije 05/02 i będę mogła pójść na konsultacje w tej sprawie 🙄.

💃'95🕴️'90
    🍀 Aktualnie 11cs o pierwsze bobo! 👶

🗓️ Plan działania:
    🌼 07/02/25 wizyta w klinice u nowego lekarza prowadzącego!
    🌼 12-18/02/25 Sono- HSG
    🌼 21/02/25 dodatkowa konsultacja planu z innym specjalistą
    🌼 Koniec lutego- powtórka seminogramu + HBA + fragmentacja DNA

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza otrzewnowa
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
    ➖ IO, BMI 24.9 🥳🥳(-> metformina + dieta)
    ✔️ U partnera wyniki ok (morfologia 4%, obniżony ruch postępowy, ale dużą ilością nadrabia).
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Cześć dziewczyny 🤗.
    Czy ktoś przy diagnozach endometriozy i adenomiozy miał też szczęście "sklejenia" jajnika z macicą (prawdopodobnie zrost)? 😓. U mnie stwierdzono, że jest nieruchomy i za wysoko umiejscowiony...
    Chyba zniosę 🥚 zanim wybije 05/02 i będę mogła pójść na konsultacje w tej sprawie 🙄.
    Hej, przy zaawansowanym stadium endometriozy (3/4 stopień) jest to bardzo częste zjawisko. Dokładniejsze od usg jest moim zdaniem rezonans magnetyczny z wlewką doodbytniczą i kontrastem w kierunku endometriozy- widać dokładnie pozostałe narządy i gdzie endo już zrobila swoje. Niestety często oprócz jajnikow, jajowodow, wybiera sobie także jelita, nerki, moczowody :(( w rezonansie jest wtedy wszystko dokładnie opisane.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ