X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza, adenomioza
Odpowiedz

Endometrioza, adenomioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magdawu99 Nowa

Wysłany: 19 października 2024, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 19 października 2024, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam endometrioze III stopnia, która została potwierdzona dopiero kilka miesięcy temu operacyjnie (wcześniej oprócz obfitych miesiączek i umiarkowanego bólu nie miałam innych objawów). Podejrzewam, że mam ją od lat - może gdy byłam młodsza to miałam 1 lub 2 stopnia. Do tego choruję od 24 lat na cukrzyce typu 1 (na pompie insulinowej) i mam hashimoto.

W październiku 2019 roku urodziłam synka ;) Miesiączki miałam zawsze regularne (owulacje raczej też były, ale nie monitorowałam ich nigdy u gin - jedynie paski). Zajście w ciąże zajęło nam 7 cykli (a mam całą kaskadę chorób autoimmunologicznych). Gdy zaszłam w ciążę miałam 27 lat. Wydaje mi się, że to co mi pomogło to dieta ? Zmieniłam ją w 5cs, dodałam trochę supli i nie wiem czy to to, czy coś innego ;) Jak masz jakieś pytania to śmiało ! ;)

🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
    MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    ❌️ 1-6 cs
    ❌️ 7, 8 (cb ?), 9 cs z lamettą 💉
    🍀 10cs !

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️34 lata (a+b = 5/36 %, morfo 3/4%, il. 148 /55 mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 19 października 2024, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdawu99 wrote:
    Hej, czy ciąża z endometriozą i adenomiozą jest możliwa? Odczuwam owulacje praktycznie co miesiąc, co niejednokrotnie potwierdziło się na monitoringu, a ciąży brak już od 4 lat 🥺 Nie mam już siły, bardzo się boję, że nigdy nie uda mi się zajść w ciążę 😔
    A partner przebadany? U mnie historia w stopce - trzymam kciuki

👩 33 | 🧑 34 - starania od 11.2020
    11.09.2022 - brak akcji 💔 poronienie samoistne 9t+4d
    27.12.2023 - kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ cytologia ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    16.02.2024 - AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92 😊
    Endometrioza II i adenomioza ❌
    wciąż jednak niepłodność idiopatyczna ❔
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 - histeroskopia: usunięte mikropolipy, zrosty; przewlekły stan zapalny ❌
    2025 - bądź tym szczególnym i szczęśliwym 🤞

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ ?? 🧘
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🤗.
    Czy ktoś przy diagnozach endometriozy i adenomiozy miał też szczęście "sklejenia" jajnika z macicą (prawdopodobnie zrost)? 😓. U mnie stwierdzono, że jest nieruchomy i za wysoko umiejscowiony...
    Chyba zniosę 🥚 zanim wybije 05/02 i będę mogła pójść na konsultacje w tej sprawie 🙄.

💃'95🕴️'90
    Starania od 04/2024.
    2 IUI ✖️

Plan:
    06/05 Histeroskopia + biopsja
    + w międzyczasie KIR
    07/25 IVF: Stymulacja i punkcja

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
    ➖ IO, BMI 23,6 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Cześć dziewczyny 🤗.
    Czy ktoś przy diagnozach endometriozy i adenomiozy miał też szczęście "sklejenia" jajnika z macicą (prawdopodobnie zrost)? 😓. U mnie stwierdzono, że jest nieruchomy i za wysoko umiejscowiony...
    Chyba zniosę 🥚 zanim wybije 05/02 i będę mogła pójść na konsultacje w tej sprawie 🙄.
    Hej, przy zaawansowanym stadium endometriozy (3/4 stopień) jest to bardzo częste zjawisko. Dokładniejsze od usg jest moim zdaniem rezonans magnetyczny z wlewką doodbytniczą i kontrastem w kierunku endometriozy- widać dokładnie pozostałe narządy i gdzie endo już zrobila swoje. Niestety często oprócz jajnikow, jajowodow, wybiera sobie także jelita, nerki, moczowody :(( w rezonansie jest wtedy wszystko dokładnie opisane.

• Ninoczka Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pamiętam było podejrzenie, ze mogę mieć endometrioze. Pamiętam jak miałam wypalaną nadżerkę i lekarz kazał mi przyjść zaraz po miesiączce. Byłam może tydzień. Drugi okres dostałam bardzo szybko i z tak zdwojoną siłą, że ani nie mówię. do tego mega ból. Endo wybiera sobie też płuca. O takim przypadku też już słyszałam. U mnie tez jest to, ze jestem po dwóch porodach, mam problem np. przy ćwiczeniach na skakance, problem z trzymaniem moczu. Myślałam swego czasu, żeby się wybrać np na jakąś rehabilitacje uroginekologiczną https://koszla.pl/kursy/fizjoterapia-uroginekologiczna-fizjoterapia-dna-miednicy/ w sensie do uroginekologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 10:00

• Zizu952 Nowa

Wysłany: 24 lutego, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rezonans jest mega dokładnym badaniem jeśli chodzi o endo. Na USG u mnie było widać tylko jedną zmianę na ścianie pochwy, zdecydowałam się na MR przez mega bolesne miesiączki i plamienia.
    To co trzeba wiedzieć przez MR, to że nawet jak masz skierowanie to nie jest to badanie finansowane z NFZ i chyba tylko dwa ośrodki w Polsce je wg wykonują. Ja płaciłam 1650zł i robiłam we Wrocławiu. Przygotowanie jest podobne jak do kolonoskopii, też się pije te preparaty przeczyszczające. Na badaniu oprócz wlewki doodbytniczej dostaje się żel i tampon do pochwy. Płytka z obrazami jest od razu wydawana, opis dostałam po ok. 2 tygodniach.

Endometrioza głęboko naciekająca - MR 06.2024 - ENZIAN P0 O1/1 T2/1 A2 B3/1 C2 FI - esica, więzadło szerokie lewe, przymacicza
    AMH 09 2024 - 2,16 (29 l.)
    Cytologia 09.2024 - ok
    TSH 09.2024 - ok
    Kolonoskopia 11.2024 - ok
    Morfologia 11.2024 - ok

BIRADS-3 - kolejne MR 04.2025, USG 05.2025
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ