Endometrioza / Adenomioza
-
Cześć dziewczyny,
Gdzie we Wrocławiu iść, aby sprawdzić czy nie ma się endometriozy / adenomiozy? Bezskutecznie staram się o ciąże od ok 3 lat, żaden gin mi nie wykrył tych chorób, nie mam też jakichś objawów sugerujących, ale z tego co czytam wcale nie trzeba mieć. Bywają u mnie bolesne i obfite miesiączki, niekiedy mam problem z noszeniem tamponu, stąd moje przypuszczenia, że może być jednak coś na rzeczy, ale kto we Wrocławiu potrafi to zdiagnozować? Jestem pod opieką lekarza z Invimed, ale on nie skoncentrował się na tym. -
Cześć, we Wrocławiu usg specjalistyczne pod kątem endometriozy i adenomiozy robią w Instytucie Endometriozy oraz w Endoart. W podanych placówkach naprawde znają się na rzeczy, a to ważne żeby trafić do lekarza, który wie "gdzie szukać i jak badać". Jesli wykryją jakies zmiany w usg to najcześciej jeszcze trzeba wykonać rezonans magnetyczny w protokole endometriozy i tutaj jest polecana tez tylko jedna placowka, ktora robi to solidnie: Skanmex we Wrocławiu. Oczywiście wszystko prywatnie.
-
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Czy w tym miejscu zaczynają od sonovaginografii, czy jakieś inne badanie na początek? Wiesz coś może więcej jak wygląda tam diagnostyka?Cari09 wrote:Cześć, we Wrocławiu usg specjalistyczne pod kątem endometriozy i adenomiozy robią w Instytucie Endometriozy oraz w Endoart. W podanych placówkach naprawde znają się na rzeczy, a to ważne żeby trafić do lekarza, który wie "gdzie szukać i jak badać". Jesli wykryją jakies zmiany w usg to najcześciej jeszcze trzeba wykonać rezonans magnetyczny w protokole endometriozy i tutaj jest polecana tez tylko jedna placowka, ktora robi to solidnie: Skanmex we Wrocławiu. Oczywiście wszystko prywatnie.
-
Tak, najpierw przeprowadzają taki dluzszy wywiad i pozniej badanie, z tym, że trwa ona znacznie dluzej niz takie rutynowe na fotelu u gin. Sprawdzaja dokladnie czy sa jakies zmiany na jajnikach, w miesniu macicy, ale tez na innych narzadach np. ogladaja nerki, moczowody, jelita, pecherz.LisaM wrote:Cześć, dziękuję za odpowiedź. Czy w tym miejscu zaczynają od sonovaginografii, czy jakieś inne badanie na początek? Wiesz coś może więcej jak wygląda tam diagnostyka?
-