X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza / Adenomioza
Odpowiedz

Endometrioza / Adenomioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • LisaM Debiutantka

Wysłany: 14 kwietnia, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Gdzie we Wrocławiu iść, aby sprawdzić czy nie ma się endometriozy / adenomiozy? Bezskutecznie staram się o ciąże od ok 3 lat, żaden gin mi nie wykrył tych chorób, nie mam też jakichś objawów sugerujących, ale z tego co czytam wcale nie trzeba mieć. Bywają u mnie bolesne i obfite miesiączki, niekiedy mam problem z noszeniem tamponu, stąd moje przypuszczenia, że może być jednak coś na rzeczy, ale kto we Wrocławiu potrafi to zdiagnozować? Jestem pod opieką lekarza z Invimed, ale on nie skoncentrował się na tym.

• Cari09 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, we Wrocławiu usg specjalistyczne pod kątem endometriozy i adenomiozy robią w Instytucie Endometriozy oraz w Endoart. W podanych placówkach naprawde znają się na rzeczy, a to ważne żeby trafić do lekarza, który wie "gdzie szukać i jak badać". Jesli wykryją jakies zmiany w usg to najcześciej jeszcze trzeba wykonać rezonans magnetyczny w protokole endometriozy i tutaj jest polecana tez tylko jedna placowka, ktora robi to solidnie: Skanmex we Wrocławiu. Oczywiście wszystko prywatnie.

• LisaM Debiutantka

Wysłany: 14 kwietnia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cari09 wrote:
    Cześć, we Wrocławiu usg specjalistyczne pod kątem endometriozy i adenomiozy robią w Instytucie Endometriozy oraz w Endoart. W podanych placówkach naprawde znają się na rzeczy, a to ważne żeby trafić do lekarza, który wie "gdzie szukać i jak badać". Jesli wykryją jakies zmiany w usg to najcześciej jeszcze trzeba wykonać rezonans magnetyczny w protokole endometriozy i tutaj jest polecana tez tylko jedna placowka, ktora robi to solidnie: Skanmex we Wrocławiu. Oczywiście wszystko prywatnie.
    Cześć, dziękuję za odpowiedź. Czy w tym miejscu zaczynają od sonovaginografii, czy jakieś inne badanie na początek? Wiesz coś może więcej jak wygląda tam diagnostyka?

• Cari09 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    Cześć, dziękuję za odpowiedź. Czy w tym miejscu zaczynają od sonovaginografii, czy jakieś inne badanie na początek? Wiesz coś może więcej jak wygląda tam diagnostyka?
    Tak, najpierw przeprowadzają taki dluzszy wywiad i pozniej badanie, z tym, że trwa ona znacznie dluzej niz takie rutynowe na fotelu u gin. Sprawdzaja dokladnie czy sa jakies zmiany na jajnikach, w miesniu macicy, ale tez na innych narzadach np. ogladaja nerki, moczowody, jelita, pecherz.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna to poważny stan, w którym zarodek zagnieżdża się poza macicą, najczęściej w jajowodzie. Chociaż początkowo może przypominać prawidłową ciążę, kluczowymi sygnałami ostrzegawczymi są ból podbrzusza, krwawienie oraz nieprawidłowy przyrost hormonu HCG. Poznaj przyczyny tego zjawiska oraz metody diagnostyki i leczenia, które pozwalają chronić zdrowie i przyszłą płodność kobiety.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ