Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza / Adenomioza
Odpowiedz

Endometrioza / Adenomioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • LisaM Znajoma

Wysłany: 14 kwietnia, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Gdzie we Wrocławiu iść, aby sprawdzić czy nie ma się endometriozy / adenomiozy? Bezskutecznie staram się o ciąże od ok 3 lat, żaden gin mi nie wykrył tych chorób, nie mam też jakichś objawów sugerujących, ale z tego co czytam wcale nie trzeba mieć. Bywają u mnie bolesne i obfite miesiączki, niekiedy mam problem z noszeniem tamponu, stąd moje przypuszczenia, że może być jednak coś na rzeczy, ale kto we Wrocławiu potrafi to zdiagnozować? Jestem pod opieką lekarza z Invimed, ale on nie skoncentrował się na tym.

• Cari09 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, we Wrocławiu usg specjalistyczne pod kątem endometriozy i adenomiozy robią w Instytucie Endometriozy oraz w Endoart. W podanych placówkach naprawde znają się na rzeczy, a to ważne żeby trafić do lekarza, który wie "gdzie szukać i jak badać". Jesli wykryją jakies zmiany w usg to najcześciej jeszcze trzeba wykonać rezonans magnetyczny w protokole endometriozy i tutaj jest polecana tez tylko jedna placowka, ktora robi to solidnie: Skanmex we Wrocławiu. Oczywiście wszystko prywatnie.

• LisaM Znajoma

Wysłany: 14 kwietnia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cari09 wrote:
    Cześć, we Wrocławiu usg specjalistyczne pod kątem endometriozy i adenomiozy robią w Instytucie Endometriozy oraz w Endoart. W podanych placówkach naprawde znają się na rzeczy, a to ważne żeby trafić do lekarza, który wie "gdzie szukać i jak badać". Jesli wykryją jakies zmiany w usg to najcześciej jeszcze trzeba wykonać rezonans magnetyczny w protokole endometriozy i tutaj jest polecana tez tylko jedna placowka, ktora robi to solidnie: Skanmex we Wrocławiu. Oczywiście wszystko prywatnie.
    Cześć, dziękuję za odpowiedź. Czy w tym miejscu zaczynają od sonovaginografii, czy jakieś inne badanie na początek? Wiesz coś może więcej jak wygląda tam diagnostyka?

• Cari09 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    Cześć, dziękuję za odpowiedź. Czy w tym miejscu zaczynają od sonovaginografii, czy jakieś inne badanie na początek? Wiesz coś może więcej jak wygląda tam diagnostyka?
    Tak, najpierw przeprowadzają taki dluzszy wywiad i pozniej badanie, z tym, że trwa ona znacznie dluzej niz takie rutynowe na fotelu u gin. Sprawdzaja dokladnie czy sa jakies zmiany na jajnikach, w miesniu macicy, ale tez na innych narzadach np. ogladaja nerki, moczowody, jelita, pecherz.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ