X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza, PCOS - diagnostyka
Odpowiedz

Endometrioza, PCOS - diagnostyka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Allthatnats Debiutantka

Wysłany: 29 stycznia, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane staraczki,

Chciałabym poprosić o waszą pomoc w temacie diagnostyki endometriozy oraz PCOS. Pierwszy raz ginekolog podczas wizyty i wywiadu zaczął podejrzewać u mnie PCOS oraz endometriozę w czerwcu 2024. Oczywiście byłam jeszcze u kilku ginekologów, którzy również rzucili takie podejrzenie, ALE do tej pory nic dalej się nie zadziało, nikt mnie nie pokierował…. Chciałabym wziąć to w swoje ręce i szukać pomocy dalej.

Niestety od początku miesiączki nie były dla mnie łaskawe… od zawsze towarzyszyły temu okropne bóle, wymioty, omdlenia i ból promieniujący do placów, pośladków i nóg, biegunki. Pierwszy raz trafiłam z takimi objawami do ginekologa w wieku 16 lat, gdzie usłyszałam „taka Pani uroda”, wręczono mi tabletki antykoncepcyjne i zalecono nimesil 3 razy dziennie. Nigdy to nie przynosiło efektów. Później gdy zaczęłam współżyć, okazało się, że zbliżenia są niesamowicie bolesne, byłam z tym u wielu lekarzy i słyszałam w kółko, że no niestety taka moja uroda, bo mam tylozgiecie macicy i póki nie urodzę to tak będzie. Z czasem bóle zaczęły pojawiać się nie tylko podczas miesiączki, współżycia, ale również w innych momentach cyklu. Pracuje na bardzo odpowiedzialnym stanowisku, a niestety bywają momenty, że nie jestem w stanie normalnie pracować, bo paraliżuje mi nogi, dochodzą migreny i normalne funkcjonowanie staje się problemem. Rok 2024 jeśli chodzi o miesiączkowanie był dla mnie bardzo srogii… do kwietnia potrafiłam mieć miesiaczke nawet 3 razy w ciągu jednego miesiąca, potem nagle cykle potrafiły wynosić nawet 65 dni, stopniowo się skracały i od kilku miesięcy wynoszą mniej więcej 32-36 dni.

W wakacje 2024 roku zaczęłam starania o dziecko. Niestety do tej pory nieudane, jednak nie zrażam się tym. Martwi mnie jedynie fakt, że żaden lekarz do tej pory nie zlecił mi żadnych badań, ani w kierunku ciąży, aby sprawdzić hormony, ani w kierunku diagnozy podejrzewanej endometriozy i PCOS. Wielu lekarzy bagatelizuje diagnostykę ze względu na mój wiek, mam 23 lata i prosząc o pomoc wiecznie słyszę, że jestem młoda, więc mam czas. Ale czy wiek ma tutaj znaczenie?

Dlatego kieruje prośbę do Was, o podpowiedzenie jakie badania mogę zrobić? Co w ogóle mogę zrobić, aby ktoś udzielił mi w końcu pomocy…

Mieszkam niestety w województwie, gdzie specjalistów w zakresie endometriozy za bardzo nie ma - warmińsko-mazurskie. Zapisałam się do kliniki Artemida w Olsztynie na konsultacje ginekologiczną w kierunku endometriozy. Niestety nie znam żadnych opinii (a może któraś staraczka leczy się w tej klinice?), ale szukam pomocy już jak się da…

Przepraszam za tak długi post i wylewanie swoich żali, jednak czuję się bezsilna…

• Bellinda Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Bardzo mi przykro, że w tak młodym wieku borykasz się z tymi objawami i jesteś zbywana przez lekarzy. Jeśli chodzi o diagnostykę endometriozy, to zdecydowanie warto wybrać się do specjalisty w tej dziedzinie, są oni w stanie zobaczyć wiele już na zwykłym usg, taki specjalista na pewno nie zbagatelizuje Twojego stanu. Na Twoim miejscu jednak rozważyłabym wycieczkę poza swoje województwo. Na stronie endopolki znajduje się lista polecanych lekarzy, ze swojej strony mogę polecić lekarzy z województwa pomorskiego, byłam u obojga i to bardzo empatyczni, doswiadczeni specjaliści. Ściskam, powodzenia ;*

👫😸31&32

Starania od 2021

⚠️Niedoczynność tarczycy
    ⚠️Polip endometrialny (histeroskopia)
    ⚠️Torbiele endometrialne => Endometrioza+adenomioza😑

11.2022-03.2023 Diemono

05.07.2023 ⏸️😲

23.03.2024 witaj, synku 🩵

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ