X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Estradiol tarczyca i inne- prośba o pomoc
Odpowiedz

Estradiol tarczyca i inne- prośba o pomoc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Amargo Nowa

Wysłany: 5 lutego, 02:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ;) To mój pierwszy post na forum więc witam się z Wami bardzo serdecznie i przepraszam z góry jeśli się okaże że założyłam temat w nie tym wątku co trzeba.
    Zdecydowałam się napisać ponieważ potrzebuje racjonalnego spojrzenia i być może trochę otuchy a niestety moi bliscy bagatelizują problem. :(
    Zastanawiam się czy któraś z Was miała podobnie albo jest w stanie ocenić te wyniki i całą sytuację.

Mam 35 lat. Mniej więcej rok temu w badaniach wyszło mi podwyższone TSH: 4.4. Reszta hormonów w normie
    brak przeciwciał Lekarz kazał monitorować.
    Pół roku później zrobiłam ponownie cały panel tarczycy który wyszedł bardzo dobrze ( TSH 1.3) Niestety po miesiącu skoczyło znów na 3.1.
    W między czasie poszłam kontrolnie do ginekologa który zlecił badania hormonów. W wynikach poza wahaniami TSH uwagę zwrócił niski estradiol. Wyniki w lipcu wyglądały tak ( 4 dzień cyklu):

Estradiol: 40.90 PG/ml ( norma: 30.9-90.4 PG/ml)
    LH: 5.02 mlU/ml ( norma:2.4-12.6mIU/ml)
    FSH:6.07 mIU/ml ( norma 3.5-12.5 mIU/ml)
    TSH: 3.110 uIU/ml ( norma 0.270-4.200 uIU/ml)
    Prolaktyna: 483mlU/l ( norma 102-496 mlU)

Lekarka zaleciła celowana suplementacje by uzupełnić niedobory które wyszły obok tych badan ( witamina D, zelazo, Omega, Wit.B cynk, selen)
    Pod koniec października powtórzyłam badania hormonalne ( 4 dzień cyklu) w innym labie, które wyszły tak:

Estradiol: 38.2 pg/ml ( norma; 21.00-251.00 pg/ml)
    LH: 3.88 mIU/ml ( norma; 1.80-11.78 mIU/ml)
    FSH: 5.20 mIU/ml ( norma 3.03-8.08 mIU/ml)
    TSH: 2.136 uIU/ml ( norma: 0.350-4.940 uIU/ml).

W grudniu 2024 wyniki taczycy wyglądały następująco:
    TSH; 3.1 uIU/ml ( norma: 0.35-4.9 )
    FT3: 3.35 pg/ml ( norma: 1.58-3.91)
    FT4: 0.95 ng/ do ( norma: 0.70-1.48)

Moje ogólne objawy od jakiegoś czasu: zmęczenie, zaparcia, sucha skóra obniżony nastrój, lęk depresja, trudności z utrzymaniem wagi, a dodatkowo regularny ale stosunkowo skąpy okres, suchość miejsc intymnych, wybudzanie się w nocy.
    Lekarka w styczniu przepisała mi Eutyrox 25 mg i Femoston ( na poprawę Estradiolu). Jej zdaniem zaburzenia hormonów to u mnie kwestia stresu, głowy i zamartwiania się na zapas.

I teraz najlepsze :Postanowiłam sprawie skonsultować dodatkowo z innym lekarzem. Drugi ( renomowany specjalista) po dość pobieżnym i krótkim wywiadzie zasugerował całkowite odstawienie Eutyroxu który biorę od kilkunastu dni stwierdzając że to niepotrzebne a jedynie rozleniwia mi tarczycę. Jeśli chodzi o estradiol to dostałam skierowanie na badania na początku cyklu i 24 dnia oraz AMH.

Czuje się ogółem mega skołowana. Druga konsultacja była dość krótka, pobieżna, nie rozmawialiśmy o moich objawach za dużo, ani o historii chorób w rodzinie a lekarz zasugerował odstawienie leku.
    Martwię się. Szczególnie tym obniżonym estradiolem. Dlatego być może któraś z Was jest w stanie ocenic jego poziom ? Z czego to może wynikać ?
    Ogromnie także boje się badania AMH głównie przez wzgląd na to że bardzo zależy mi na zajściu w ciążę ale obecnie nie mam na to perspektyw żadnych ( brak partnera) ;(
    Będę wdzięczna za spojrzenie na moją sytuację być może z innej perspektywy Jak oceniacie te wyniki i ogólną sytuację. Co robić dalej gdzie szukać pomocy?
    Dobija mnie to wszystko. Czuje ogromny lęk, zagubienie i strach. tym bardziej że w rodzinie mam przypadki zaburzeń hormonalnych i boje się że sytuacja u mnie się powtórzy.

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 5 lutego, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Amargo, ja postaram ci się opisać mój przypadek.

Mam tylko 3 lata mniej niż Ty i podobne wyniki.

Na początek mogłabyś sprawdzić swoją tarczycę - z czego wynikają takie badania.
    Czy to jest hashimoto czy zwykła niedoczynność. Twoje TSH trochę skacze - czasami to jest objaw niedoboru jodu. Jeżeli masz zwykłą niedoczynność czasami suplementacja pod okiem endokrynologa może sporo pomóc.

Jeżeli zrobisz przeciwciała na hashimoto ATG i ATPO i ci wyjdą dodanie to Twoje problemy są spowodowane chorobą autoimmunologiczną- ja właśnie to mam.

Do tego zrób USG tarczycy, sprawdź jej objętości, stany zapalne.

Jeżeli to Hashimoto to można próbować wielu sposobów aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie, co pozytywnie wpływa na samopoczucie, na przykład suplementacja cynk, selen, witamina D. Dieta - odrzucenie pokarmów które być może powodują u Ciebie nasilenie problemów, czasami jest to gluten albo nabiał. Ja jestem już jakiś czas na diecie niskowęglowodanowej i unikam glutenu, jem nabiał. Moje samopoczucie i wyniki sie poprawiły. Mi bardzo pomogły ćwiczenia siłowe, nie cardio którego strasznej nie lubię ale ciężkie ciężarki.

Masz prolaktyne przy górnej normie. Może ona powodować obniżenie estradiolu i progesteronu.

Czasami jak zaczniesz brać hormony tarczycy to prolaktyna spada, cykl się reguluje i wzrasta poziom estradiolu. U mnie tak nie było, więc musiałam zbić prolaktyne lekami przez miesiąc i mam teraz przy niskiej granicy. TSH powinno być okolo 1 jak masz hashimoto i wyniki hormonów FT3 i FT4 około 70% normy.

Ja zaczęłam dawkę 25 na tarczyce i TSH mi spadło z 6 na 2.5. Teraz zwiększyłam na 50 (po 3 miesiącach) bo chcę mieć w okolicach 1.

Możesz też zrobić USG dopochwowe - na początku cyklu żeby zobaczyć czy nie ma torbieli na jajnikach, potem około 11 dnia i po owulacji np. 16-20 dnia. Zobaczysz czy masz owulacje, jakie jest endomendriun, czy nie masz polipów.

Mnie też żaden lekarz nie kieruje, wszystko szukam sama, czytam i proszę o wykonanie konkretnych badań. Wizyty u lekarza najczęściej wygląda tak że ja mu mówię co chce a on przytakuje. Moje wyniki się poprawiły, niedawno miałam pierwszą owulację potwierdzoną monitoringiem, samopoczucie też.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 16:11

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ