X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Estradiol tarczyca i inne- prośba o pomoc
Odpowiedz

Estradiol tarczyca i inne- prośba o pomoc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Amargo Nowa

Wysłany: 5 lutego, 02:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ;) To mój pierwszy post na forum więc witam się z Wami bardzo serdecznie i przepraszam z góry jeśli się okaże że założyłam temat w nie tym wątku co trzeba.
    Zdecydowałam się napisać ponieważ potrzebuje racjonalnego spojrzenia i być może trochę otuchy a niestety moi bliscy bagatelizują problem. :(
    Zastanawiam się czy któraś z Was miała podobnie albo jest w stanie ocenić te wyniki i całą sytuację.

Mam 35 lat. Mniej więcej rok temu w badaniach wyszło mi podwyższone TSH: 4.4. Reszta hormonów w normie
    brak przeciwciał Lekarz kazał monitorować.
    Pół roku później zrobiłam ponownie cały panel tarczycy który wyszedł bardzo dobrze ( TSH 1.3) Niestety po miesiącu skoczyło znów na 3.1.
    W między czasie poszłam kontrolnie do ginekologa który zlecił badania hormonów. W wynikach poza wahaniami TSH uwagę zwrócił niski estradiol. Wyniki w lipcu wyglądały tak ( 4 dzień cyklu):

Estradiol: 40.90 PG/ml ( norma: 30.9-90.4 PG/ml)
    LH: 5.02 mlU/ml ( norma:2.4-12.6mIU/ml)
    FSH:6.07 mIU/ml ( norma 3.5-12.5 mIU/ml)
    TSH: 3.110 uIU/ml ( norma 0.270-4.200 uIU/ml)
    Prolaktyna: 483mlU/l ( norma 102-496 mlU)

Lekarka zaleciła celowana suplementacje by uzupełnić niedobory które wyszły obok tych badan ( witamina D, zelazo, Omega, Wit.B cynk, selen)
    Pod koniec października powtórzyłam badania hormonalne ( 4 dzień cyklu) w innym labie, które wyszły tak:

Estradiol: 38.2 pg/ml ( norma; 21.00-251.00 pg/ml)
    LH: 3.88 mIU/ml ( norma; 1.80-11.78 mIU/ml)
    FSH: 5.20 mIU/ml ( norma 3.03-8.08 mIU/ml)
    TSH: 2.136 uIU/ml ( norma: 0.350-4.940 uIU/ml).

W grudniu 2024 wyniki taczycy wyglądały następująco:
    TSH; 3.1 uIU/ml ( norma: 0.35-4.9 )
    FT3: 3.35 pg/ml ( norma: 1.58-3.91)
    FT4: 0.95 ng/ do ( norma: 0.70-1.48)

Moje ogólne objawy od jakiegoś czasu: zmęczenie, zaparcia, sucha skóra obniżony nastrój, lęk depresja, trudności z utrzymaniem wagi, a dodatkowo regularny ale stosunkowo skąpy okres, suchość miejsc intymnych, wybudzanie się w nocy.
    Lekarka w styczniu przepisała mi Eutyrox 25 mg i Femoston ( na poprawę Estradiolu). Jej zdaniem zaburzenia hormonów to u mnie kwestia stresu, głowy i zamartwiania się na zapas.

I teraz najlepsze :Postanowiłam sprawie skonsultować dodatkowo z innym lekarzem. Drugi ( renomowany specjalista) po dość pobieżnym i krótkim wywiadzie zasugerował całkowite odstawienie Eutyroxu który biorę od kilkunastu dni stwierdzając że to niepotrzebne a jedynie rozleniwia mi tarczycę. Jeśli chodzi o estradiol to dostałam skierowanie na badania na początku cyklu i 24 dnia oraz AMH.

Czuje się ogółem mega skołowana. Druga konsultacja była dość krótka, pobieżna, nie rozmawialiśmy o moich objawach za dużo, ani o historii chorób w rodzinie a lekarz zasugerował odstawienie leku.
    Martwię się. Szczególnie tym obniżonym estradiolem. Dlatego być może któraś z Was jest w stanie ocenic jego poziom ? Z czego to może wynikać ?
    Ogromnie także boje się badania AMH głównie przez wzgląd na to że bardzo zależy mi na zajściu w ciążę ale obecnie nie mam na to perspektyw żadnych ( brak partnera) ;(
    Będę wdzięczna za spojrzenie na moją sytuację być może z innej perspektywy Jak oceniacie te wyniki i ogólną sytuację. Co robić dalej gdzie szukać pomocy?
    Dobija mnie to wszystko. Czuje ogromny lęk, zagubienie i strach. tym bardziej że w rodzinie mam przypadki zaburzeń hormonalnych i boje się że sytuacja u mnie się powtórzy.

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Amargo, ja postaram ci się opisać mój przypadek.

Mam tylko 3 lata mniej niż Ty i podobne wyniki.

Na początek mogłabyś sprawdzić swoją tarczycę - z czego wynikają takie badania.
    Czy to jest hashimoto czy zwykła niedoczynność. Twoje TSH trochę skacze - czasami to jest objaw niedoboru jodu. Jeżeli masz zwykłą niedoczynność czasami suplementacja pod okiem endokrynologa może sporo pomóc.

Jeżeli zrobisz przeciwciała na hashimoto ATG i ATPO i ci wyjdą dodanie to Twoje problemy są spowodowane chorobą autoimmunologiczną- ja właśnie to mam.

Do tego zrób USG tarczycy, sprawdź jej objętości, stany zapalne.

Jeżeli to Hashimoto to można próbować wielu sposobów aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie, co pozytywnie wpływa na samopoczucie, na przykład suplementacja cynk, selen, witamina D. Dieta - odrzucenie pokarmów które być może powodują u Ciebie nasilenie problemów, czasami jest to gluten albo nabiał. Ja jestem już jakiś czas na diecie niskowęglowodanowej i unikam glutenu, jem nabiał. Moje samopoczucie i wyniki sie poprawiły. Mi bardzo pomogły ćwiczenia siłowe, nie cardio którego strasznej nie lubię ale ciężkie ciężarki.

Masz prolaktyne przy górnej normie. Może ona powodować obniżenie estradiolu i progesteronu.

Czasami jak zaczniesz brać hormony tarczycy to prolaktyna spada, cykl się reguluje i wzrasta poziom estradiolu. U mnie tak nie było, więc musiałam zbić prolaktyne lekami przez miesiąc i mam teraz przy niskiej granicy. TSH powinno być okolo 1 jak masz hashimoto i wyniki hormonów FT3 i FT4 około 70% normy.

Ja zaczęłam dawkę 25 na tarczyce i TSH mi spadło z 6 na 2.5. Teraz zwiększyłam na 50 (po 3 miesiącach) bo chcę mieć w okolicach 1.

Możesz też zrobić USG dopochwowe - na początku cyklu żeby zobaczyć czy nie ma torbieli na jajnikach, potem około 11 dnia i po owulacji np. 16-20 dnia. Zobaczysz czy masz owulacje, jakie jest endomendriun, czy nie masz polipów.

Mnie też żaden lekarz nie kieruje, wszystko szukam sama, czytam i proszę o wykonanie konkretnych badań. Wizyty u lekarza najczęściej wygląda tak że ja mu mówię co chce a on przytakuje. Moje wyniki się poprawiły, niedawno miałam pierwszą owulację potwierdzoną monitoringiem, samopoczucie też.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 16:11

✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
    • Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:
    – Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
    – Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥

🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅

🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖

🟡 Faza lutealna: 12 dni
    – Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕

📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
    – Estradiol: 40 pg/ml 💧
    – FSH: 6 mIU/ml 🌱
    – LH: 6 mIU/ml 🔁
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ