X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Faza lutealna
Odpowiedz

Faza lutealna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2013, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sie zastanawiam. Bo u mnie faza lutealna to tylko 12 dni. Niby w normie, ale to ta dolna norma. Jaka moze byc przyczyna? Niski progesteron?

• ulek Autorytet

Wysłany: 1 września 2013, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też do tej pory byłam przekonana że to wina za niskiego progesteronu ale znalazłam coś takiego:
    Słaby wzrost okołoowulacyjnej temperatury ciała niekoniecznie musi być wywołany niedoborem progesteronu. Może być także wynikiem związanej na przykład z silnym stresem szczególnie intensywnej aktywności estrogenów w pęcherzykowej fazie cyklu. Wolno wzrastająca temperatura nie zawsze będzie oznaką niepłodności. (na tej stronie było też napisane ze krótka faza lutealna to taka 10-cio dniowa, więc Twoja 12 wydaje się ok)
    Źródło: http://www.prolife.com.pl/nr/natura_plodnosc_zycie/faza_lutealna_warto_wiedziec.html

• ulek Autorytet

Wysłany: 1 września 2013, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, te hormony są tak skomplikowane, że chyba nawet lekarze ich nie ogarniają :/ a przynajmniej ja jeszcze nie trafiłam na takiego obcykanego w tym temacie

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2013, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E no, nie strasz. Ja sie wybieram tu w Niemczech za 9 dni. Obym nie trafila na konowala! W sumie znam juz ta ginekolozke, bylam pare razy, ale nigdy z problemem, zawsze tyko po recepte na anty.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2013, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Słabej fazie lutealnej w okresie premenopauzy może także towarzyszyć nietypowy objaw: kilkudniowe plamienie o brunatnym zabarwieniu pojawiające się, kiedy temperatura jest wciąż podwyższona i nie rozpoczęła się jeszcze typowa miesiączka. Czy takie plamienia powinniśmy traktować jako początek nowego cyklu? Odpowiedź brzmi: nie. Za początek kolejnego cyklu uznajemy pierwszy dzień mocnego krwawienia, choćby temperatura nadal pozostawała na poziomie wyższym."

Jestem przerazona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja nie chce jeszcze menopauzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

MisiaMisia lubi tę wiadomość

• ulek Autorytet

Wysłany: 1 września 2013, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nabroiłam, trzeba było nie wklejać linka do tej strony :/ a tak serio, okres przedmenopauzalny charakteryzuje się również tym, że zanika śluz rozciągliwy a tego u siebie na pewno nie stwierdzasz :P (to o śluzie znalazłam w książce Rotzera "sztuka planowania rodziny").

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2013, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff... Zreszta jakby sie uprzec, to i te plamienia mozna do normy wrzucic. To dopiero drugi cykl z taka przygrywka! ;-) Za to jak sie potem rozkreci, to jak w rzezni! :-P

• MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 1 września 2013, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to ja jestem w okresie prepenopauzy. Najpierw się upiję, potem pomarudzę a na koniec się podniosę i coś wymyślę :)

lawenda, maximka84, ulek lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2013, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wariatki ;-)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ