WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kar_oliv wrote:
    A czy te szczepienie na krztusiec jest konieczne? Czy któraś tego nie robiła?

Ja olałam to szczepienie, bo byłam już w za późnym TC,im wcześniej tym lepiej się szczepić (w zalecanym terminie).

kar_oliv, casteam lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo, Inaa gratuluję nowych tygodni 💪😘

Kic, taka wyprawka to ja rozumiem!! U mnie w mieście chyba nie ma nic 😂

Zulu, ja do labo i na to szczepienie poszłam po mega ciężkiej nocy, bardzo krótko i bardzo źle spałam, więc jak wróciłam do domu to było mi zimno, bardzo chciało mi się spać i ta ręka tak bolała, że nie mogłam jej dotknąć, spałam w dzień 2,5 h i do końca dnia byłam taka jakaś niemrawa, nie było też szans się też położyć na tym boku co była podana szczepionka, ale nie wiem czy tak kiepsko się czułam po niej czy ogólnie po ciężkiej nocy. Wczoraj dużo lepiej spałam, ale w ciągu dnia i tak musiałam zrobić drzemkę 1,5 h, byłam trochę przymulona ale nieźle się czułam, a ręka nie bolała już aż tak bardzo. Dzisiaj, jak na razie czuję się normalnie, ręka jest trochę tkliwa, ale myślę, że już będzie ok 😉

Moi teściowie byli przeciwni szczepieniu, bo nie byli pewni czy to nie zaszkodzi dziecku i powiedzieli, że nie mam pewności czy mały zachoruje, bo nie wszystkie dzieci chorują itd.
    A moja mama znowu była bardzo za szczepieniem, mówiła że pamięta jak tragicznie z bratem przechodziliśmy krztusiec i to chyba jako maluszki, w wieku 2 miesięcy i gdyby mogła, to zrobiłaby wszystko żeby temu zapobiec 👍 więc jak poczytałam sporo, to bez wahania się zdecydowałam 👌

Inaa89, Zulugula, edyciak. lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Maniaaa. Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dawają kocyk z napisem szczęście i nazwa miasta 😂 więc też bez rewelacji 😂

Co do szczepienia to powiem wam szczerze że mój gin nawet nic nie wspominał o żadnym szczepieniu, a ja nie wiedziałam o nim więc nie pytałam 😂🙈

kar_oliv, doomi03 lubią tę wiadomość

preg.png

13 CS o rodzeństwo

Poronienie 5t6d 06.19 💔👼🏼
    27.11.20 Mamy Córeczke 🩷🩷🩷
    Strata w 11tc 12.01.23 💔👼🏼

28.10 ⏸️
    04.11 mamy pęcherzyk ciążowy
    18.11 podejrzenie ciąży obumarłej
    20.11.24 wydarzył się cud
    1.10 cm kijanki z ❤️
    28.12 prenatalne USG idealne
    08.01 95% zdrowego synka 🩵👣
    05.02 100 % zdrowego synka 248g🩵 🥹
    25.02 połówkowe . 408g idealnego chłopca 🩵👣🥹
    05.03 489g małego Misia 🩵🐻
    02.04 850g Skrzata 🩵👣
    30.04 1507g chłopaka 🥹🩵

👩🏼28l
    👨🏼34l
  • kar_oliv Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które przyjmują/przyjmowały luteinę - w którym tc kazano wam przestać ją brać? Chodzi mi o koniec ciąży, do którego tc brałyście?

atdcgu1rjappkskg.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kar_oliv wrote:
    Dziewczyny które przyjmują/przyjmowały luteinę - w którym tc kazano wam przestać ją brać? Chodzi mi o koniec ciąży, do którego tc brałyście?

Ja mam odstawić w 37 tc :)

kar_oliv, edyciak. lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:
    Patologia ciąży 😛 oni tu co chwile cos sprawdzają. 3 razy dziennie ktg, doppler nawet nie zlicze ile razy - dużo, Obchód jeden, drugi, cisnienie, warzenie, temperatura. Będę lepiej zbadana przez te niecałe 2 dni niz przez ostatni miesiąc 😛
    Jak mnie wypisza i się dopadnę wieczorem do swojego łóżka, to chyba bede spala do poludnia następnego dnia xD
    Chyba co kraj to obyczaj. Nas na patologii nie budzili w nocy. Miałam tylko o 6 sluchaneserduszka, temperatura + ciśnienie, podawać pomiary cukru i ktg 2x dziennie

Nikaa92, straszny leń z tej baby. Moja położna ma 2x więcej pacjentek niż pozostałe ale do wszystkich przychodzi. Tylko jak przychodziła to szybko załatwiała co miało być zrobione i leciała dalej a jeśli mi się coś przypomniało to miałam dzwonić. Jak bym nie dała rady jeździć w połogu. Szkoda, że nie powiedziałaś, że źle sie czujesz od nie dasz rady jeździć.

doomi03 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kic woooow super macie ta wyprawkę! Taki kosz Mojżesza to by mi się przydał, chyba muszę się przeprowadzić do Warszawy, mam jeszcze kilka miesięcy 😂 a tak poważnie to moim zdaniem to jest super jak miasto tak wspiera młode mamy, wiem ze niektóre miasta dają np segregatory ciążowe od mamyginekolog itp. U mnie nie dostaje się nic...

kic83, edyciak. lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku daj znać jak Matyldzia dzisiaj! Udało się P załatwić jakieś wolne?

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kic woow naprawde wyprawka od miasta niesamowita 😯
    U nas kompletnie nic nie dają 😅

kic83 lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • kar_oliv Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęła mi się śpiączka 3 trym. Dosłownie padam na twarz... 😭

atdcgu1rjappkskg.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też nic nie dają 🤷 ale ja mieszkam na prowincji więc pewnie dlatego 😂

Kar, ja się też nie szczepiłam. Lekarz nic nie mówił więc nie wybiegałam przed szereg. A jak widziałam co się dzieje u mnie w przychodni POZ to już w ogóle dałam sobie spokój. I przybijam piątkę za śpiączkę, mam identycznie, śpię więcej niż w pierwszym trymestrze 😂

Dziewczyny ostatnio jestem taka głodna, że nie mogę 🤦 Ja nigdy nie jadłam jakoś dużo a teraz mam wrażenie że mam żołądek bez dna. Zjadłam właśnie jajecznicę z dwóch jajek z pomidorem, do tego bułkę z masłem i czuję że mogłabym zjeść drugie tyle, ale nie zrobię tego bo przecież bez przesady. Piję właśnie kawę żeby się trochę oszukać 😶

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2020, 09:28

kar_oliv lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Doomi, to chyba nie Doppler tylko detektor tętna płodu. Doppler pokazuje przepływy na czerwono i niebiesko, a to wykrywa tylko tętno.
    Ja miałam chyba 9 razy na dobę. O 23 ostatnie i rano koło 6 pierwsze.

Dziewczyny, a jeśli wasze maluszki śpią ciągiem 5 godzin, to jak wygląda pielucha po takim długim spaniu? Nie jest przesiąknięta na maksa?

Bo przy wielopielo niektóre dziewczyny przebierają na śpiocha, chyba że ewidentnie dziecku nie przeszkadza spać w wilgoci. Więc te 5 godzin u tak małego dziecka w jednej pieluszce wydaje mi się długo.
    Choć są hipotezy, że dziecko nie sika przez sen, tylko gdy się wybudza... 🤔
    Detektor tętna to Doppler tylko bez obrazu ultrasonograficznego ;)

Dziecko jak śpi to nie sika. Sika jak się przebudzi. Ale... Może być takowe, że zaczyna się kręcić, nie płacze ale już wybudzilo siec delikatnie, puści bąka, wysika się i spi dalej. Więc dla Ciebie prześpi 5h ale pieluchę zasika.

Kic, mega ta wyprawka! U nas nic nie ma. A jak było to tylko dla tych które urodziły u nas w mieście. A u nas jest fatalna porodówka. Poważnie dostaliście voucher na Legię czy to żart?

edyciak., doomi03 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Maggie, jeszcze jedno, dlaczego już za 3 tygodnie masz odstawić Luteinę? Nie za wcześnie?

Lalia, podpowiedz mi, bo się szczepiłaś na krztusiec. W jakich to tygodniach najlepiej zrobić? I gadać o tym raczej z lekarzem rodzinnym niż z ginekologiem?

Jak będę miała skończony 34tc (lekarze chyba liczą skonczone tyg) to mam już luteinę odstawić i acard. Nawet w książeczce ciąży mam taką adnotację. W ogóle już mi całą pomazał, tyle że mało mogę odczytać🤭
    Luteinę biorę, żeby szyjka się trzymała i żeby mniej tych "dziwnych bóli, skurczy" macicy mniej było. Na razie cały czas ma ponad 3cm więc jest dobrze, może to bierze pod uwagę. Ogólnie powiedział, że od 35tc mogę zaczynać normalniej funkcjonować, znaczy chodzić więcej niż do WC🤭. Ja mam od 29tc do 28.12 wizyty już co 2 tyg (fotel, usg dopochwowo i brzuszka), więc dość mnie pilnuje. Morfologie, tsh i mocz muszę robić co 2 tyg, posiew teraz też 2 razy w miesiącu wychodzi. On strasznie ostrożny jest jeśli chodzi o infekcje pęcherza i intymne. A dlaczego akurat jak zacznę 35tc mam już odstawić to nie wiem, nie wnikałam, widocznie wg. lekarza będzie już bezpiecznie. To przez luteinę miałam infekcje, a najlepsze że nawet nie wiedziałam że mam, bo ani pęcherza nie czułam, ani żadnego pieczenia, a upławy miałam minimalne, nawet nie zwróciłam uwagi na nie, bo luteina też brudzi.
    Sratam się ufać lekarzowi i nie wyszukiwać i się nie nakręcać. Ostanio mówił mi żeby był relax, bo stres powodować bedzie skurcze tylko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2020, 09:39

edyciak. lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kar_oliv wrote:
    Do donoszonej

kar_oliv lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny doradźcie mi.
    Zawsze w święta rodzinnie spotykaliśmy się u mnie.. przyjeżdżało moje rodzeństwo, rodzice itp. I co roku siostra z góry narzucała ze spotykamy się u nas, nawet nie pytała itp. Wszystko było na naszej głowie z mezem. Każdy siedzial tylko jadł itp, nawet nie pomagał w niczym.
    W tym roku siostra znow odgórnie mowi mi ze spotkanie u nas. Ja nie umiem się sprzeciwić. A teraz bede na ostatnich nogach, ciaza wiadomo jest tym razem jaka jest, trochę zagrozona. Chciałabym choc raz pojechac np do niej, żebym to ja tym razem siedziała i sie lenila. Niechce zeby maz został ze wszystkim sam i latal nad nimi wszystkimi.
    Jak to powiedzieć zebym nie wyszła na jakąś zla ktora nie chce rodziny ugościć u siebie?

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Ja jestem na nie. W wielu krajach został wycofany ze względu na możliwe powikłania.

Co do Wit. k cały czas się waham. Trochę się boję ją podać, gdy wiem, że całą ciążę biorę leki p/zakrzepowe, a dziecko mogło odziedziczyć po mnie mutacje. Muszę zgłębić temat. Natomiast szczepić na pewno będziemy.

Ja coś czytałam, że możesz o formę doustną poprosić też, podobno jest słabsza i krócej działa

O ❤️
    Z ❤️
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    U nas też nic nie dają 🤷 ale ja mieszkam na prowincji więc pewnie dlatego 😂

Kar, ja się też nie szczepiłam. Lekarz nic nie mówił więc nie wybiegałam przed szereg. A jak widziałam co się dzieje u mnie w przychodni POZ to już w ogóle dałam sobie spokój. I przybijam piątkę za śpiączkę, mam identycznie, śpię więcej niż w pierwszym trymestrze 😂

Dziewczyny ostatnio jestem taka głodna, że nie mogę 🤦 Ja nigdy nie jadłam jakoś dużo a teraz mam wrażenie że mam żołądek bez dna. Zjadłam właśnie jajecznicę z dwóch jajek z pomidorem, do tego bułkę z masłem i czuję że mogłabym zjeść drugie tyle, ale nie zrobię tego bo przecież bez przesady. Piję właśnie kawę żeby się trochę oszukać 😶

Suszarko jajecznica z dwóch jajek i bułka to jest MAŁO a nie dużo 😅 nie dziwne, że jesteś cały czas głodna, każdy by był 😀😚 tożto jak dla wrobelka a mówię to ja, która też mało je (jedno jajko więcej 😅)

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • kar_oliv Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka, właśnie czuje się taka bezużyteczna. Spać i spać. W domu to już nie mam siły nic robić i brzuszek przeszkadza 😊 Mała się jakoś wierci i wypina jakby w poprzek albo skośnie leżała 🤷‍♀️

atdcgu1rjappkskg.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Dziewczyny doradźcie mi.
    Zawsze w święta rodzinnie spotykaliśmy się u mnie.. przyjeżdżało moje rodzeństwo, rodzice itp. I co roku siostra z góry narzucała ze spotykamy się u nas, nawet nie pytała itp. Wszystko było na naszej głowie z mezem. Każdy siedzial tylko jadł itp, nawet nie pomagał w niczym.
    W tym roku siostra znow odgórnie mowi mi ze spotkanie u nas. Ja nie umiem się sprzeciwić. A teraz bede na ostatnich nogach, ciaza wiadomo jest tym razem jaka jest, trochę zagrozona. Chciałabym choc raz pojechac np do niej, żebym to ja tym razem siedziała i sie lenila. Niechce zeby maz został ze wszystkim sam i latal nad nimi wszystkimi.
    Jak to powiedzieć zebym nie wyszła na jakąś zla ktora nie chce rodziny ugościć u siebie?

Oczywiście możesz się nie zgodzić, tym bardziej że co roku jest u Ciebie. Jakąś rotacja też musi być. A jak się uprą że u Ciebie to każda osoba niech coś przyniesie do jedzenia, u mojej koleżanki tak jest. Zawsze przed świtami rozdzielają kto co robi, tak że osoba która gości mam na głowie posprzątanie po tylko.

Lalia, suzi1994 lubią tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2020, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kar_oliv wrote:
    A czy te szczepienie na krztusiec jest konieczne? Czy któraś tego nie robiła?

Nie jest konieczne, jest zalecane. A jak to bywa ze szczepieniami, są przeciwnicy i zwolennicy, więc to indywidualny wybór:)

kar_oliv, Lalia lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
‹‹ 2167 2168 2169 2170 2171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ