HCG vs Beta-HCG
-
Cześć, jaka jest różnica pomiędzy HCG całkowitym a beta HCG?
W 30dc przy cyklach 31 dniowych, wg mnie 14 dpo zrobiłam test z krwi. Powiedziałam na pewno, że chce badanie beta HCG, ale na paragonie i w wynikach jest HCG całkowite. Są podane normy, nieco inne niż przy beta HCG. Mój wynik to 20,66, wskazuje na ciąże. Czy to nie za nisko? Jak to odnieść do beta HCG? Czy lepiej zrobić wynik beta HCG i powtórzyć za dwa dni, żeby sprawdzić przyrost? Czy jakoś da się odnieść do siebie beta HCG i HCG całkowite? Już głupieje. Dziękuje za pomoc! -
Ja opowiem na swoim przykladzie
Poszlam w grudniu na 1 w zyciu bete po zobaczeniu cienia na tescie.
Powiedzialam w diagnostyce ,ze chce beta hcg .Pani mi namieszala bo powiedziala ,ze 1 badanie dla potwierdzenia ciąży robi sie hcg a nie beta hcg ,nie wiedzialam co zrobic posluchalam
Wynik 10,5
Poszlam powtorzyc za 48 h ( juz wtedy wiedzac na 99 % ,ze zle mi powiedziala )
I mowie do niej co mam teraz zrobic ,musze sprawdzic przyrost a jak mam go sprzawdzic ja zrobie inne badanie.?
A po 2 przeciez drugiego samego hcg sie nie robi skoro to tylko za pierwszym razem.
Pani sie zmieszala zaczela gdzies dzwonic .No i dostalam odpowiedz ,ze mam zrobic beta hcg no ale porownac z pierwszym wynikiem nie moge
Nie pytaj jak sie wkurzyłam
Zrobilam 2 badania beta hcg i hcg stracilam kupe kasy .ALe to bylo kilka dni przed swietami wiec chcialam sobie zafundowac swiety spokoj a nie martwienie sie czy dobrze licze przyrost.
Historia ta nie ma szczesliwego zakonczenia bo to byla niestety cb ale dzieki temu moge ci powiedziec ,ze samo hcg wyjdzie zawsze mniej niz beta hcg
To drugie badanie dostalam wynik po TYGODNIU dopiero
beta hcg 9
hcg -7
Roznica duza nie byla ale tez male wartosci ,Nie wiem jak to by wygladalo przy wiekszychWiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2019, 14:58
Magdlenass lubi tę wiadomość
-
Jak jeszcze cos moge od siebie dodac to polecam szukac miejsc gdzie robią bete w tym samym dniu.Diagnostyka u nas w miescie to porazka ( Kalisz).Napisalam wtedy skarge ,ze babka w rejestracji nie miala prawa mi sie wtracac w badania prywatne i sugerowac cos innego co chcialam.Bo przez to ,ze zrobilam w tym samym labie hcg i beta hcg ( w tym samym dniu)
Oni mi przekierowali to badanie gdzies indziej a wyniki przyszly po tygodniu.POnoc wslasnie dlatego ,ze wzielam 2 .
To byly najgorsze swieta w moim zyciu.A wyniki tydzien po to sobie mogli wsadzic.
W szpitalu robią w ciagu 2 h i o wiele taniej -
Jeszcze rok temu beta hcg i hcg calkowite w diagnostyce bylo pomieszane. Widze, ze na stronie poprawili. Tez mialam problem z tym robi sie beta hcg i powinno byc ponad 5, poza tym nie wazna jest wielkosc wyniku a przyrost. Ja mialam 22 a potem 80 😁 nie zaluje, ze zbadalam. Mialam tez sytuacje, ze piekne krechy na tescie a ciazy brak, beta 0. Testy sikane oszukuja czasem, badanie z krwi jest wiarygodne.
-
Zaniepokojona wrote:Uff, czyli jest szansa, że beta będzie trochę wyższa niż te 20,66. Jutro i za kolejne 2 dni zrobię betę, mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze. U mnie też Diagnostyka, do bani.
Powodzenia za kolejne przyrosty.Oby druga beta hcg byla na tyle juz duza i nie było żadnych wątpliwosci .U mnie diagnostyka to porazka .Ceny podrozaly beta 41 zł a czekac na wynik trzeba 4 dni hahaha
Chyba bym umarła czekając -
Dziewczyny moja beta wzrosla o 147% . Wyniki w opisie . Jutro mam pierwsza wizytę czy wszystko jest ok skoro beta ładnie wzrosła ? Jutro będzie tydzień 5+5 a ja nie mam objawów i się martwię . Oprócz tego że ciągle sikam i chcę mi się spać .Starania od maja 2018.
Czekam na II kreseczki
06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
09/19 - dwie kreski na teście
18/09-Beta hcg 1388 😊
20/09- Beta hcg 3497 🙂 -
Cześć dziewczyny jestem tu nowa:)
Staram się o dzidziusia dopiero miesiąc i wiem ze może to jeszcze potrwać.
Okres miałam 2.10, owulacje najprawdopodobniej 17.10 ( za każdym razem to czuje wiec jestem stu procentowo pewna ) w dni okoloowulacyjne staraliśmy się o maleństwo. Wczoraj ( czyli 8 dni po owulacji) poszłam zrobić betę i wyszła <2.30, czy jest jeszcze szansa ze się udało ? Czy raczej po 8 dniach od owulacji powinna wyjść już beta powyżej 5 ?
Dodam jeszcze ze od owulacji temperaturę mam 37 lub 37,5, takie skoki 🤷🏽♀️
Jestem zielona w tym wszystkim 🐝 -
nick nieaktualny
-
Ewayak wrote:Cześć, ponoć najlepiej zrobić 11 dni po owulacji. Ja bym zrobiła jeszcze za dwa dni:)
Ja robiłam 9 dni po i biel a 11 już krecha.AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
nasienie - ok
Ona: 36 lat, On: 36 lat
12.05.2021 start 1 IVF ICSI
08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥
23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍
23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍 -
Hej ☺️ jestem po stymulacji lametta ☺️ i po zastrzyku ovitrelle ☺️ 7 dni po zatrzyku progresteron wynosil 25 przy normie do 20 ☺️ 12 dni po zatrzyku test ciaziowy blada kreska a beta z krwi 1,5 ☺️ czy mozliwe jest ze jeszcze urosnie czy cykl straciny?
-
nick nieaktualny
-