Herbata, kawa, co można a co nie?
-
"Porada dnia
Podczas starania się o dziecko, nie przesadzaj z ilością wypijanej zielonej herbaty. Pomimo swoich wielu benefitów, może ona zmniejszać wchłanianie kwasu foliowego, który jest teraz potrzebny w Twoim organizmie, aby zapobiegać wadom genetycznym płodu. Postaraj się zatem wypijać nie więcej niż jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie."
Dziś znalazłam taką poradę na ovufriend. I zaczęłam się zastanawiać, jak to jest. Ok, rozumiem, że kawy za dużo pić nie można, ale herbaty?? Wiem, że zielona herbata ma podobne właściwości jak kawa, ale to w takim razie (głupie pytanie:P) co można pić? Czarną/białą herbatę?Ostatnio chce mi się bardzo dużo pić. I piję ok 1 l. wody dziennie, do tego ok 3 dzbanki herbaty (właśnie zielonej).
-
nick nieaktualnyczarna herbata też ma kofeinę, więc teoretycznie też powinno się ograniczać. nawet zielona ma, ale już mniej, niż czarna
Ale wszystko w granicach rozsądku, skoro mówi się, że 1 kawa nie powinna mieć negatywnego wpływu, to 2-3 herbaty, które kofeiny mają odpowiednio mniej, też nie powinny zrobić wielkiej różnicy -
nick nieaktualny
-
ej no bez przesady z tą herbatą w Chinach piją sporo zielonej herbaty a na brak dzieci nie narzekają tak samo hindusi ) więc akurat tę poradę na serio nie odbieram
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 19:59
Cytrynka_ lubi tę wiadomość
Ps. Zanim coś powiesz - posłuchaj. Zanim skrytykujesz - poczekaj. Zanim się pomodlisz - wybacz. Zanim coś napiszesz - pomyśl. Zanim zrezygnujesz - spróbuj.
Laparoskopia 19.07.2016 - macica jednorożna, jajowód prawy drożny
1 IUI 4.04.... -
kocham takie porady w Japonii czy innych krajach ludzie bazują głównie na zielonej herbacie i jakoś te populacje jeszcze nie wyginęły jeśli kogoś razi zawartość teiny w zielonej herbacie to może zalać liście, potrzymać w wodzie 0,5 minuty, wylać wodę i zaparzyć ponownie, teina uwalnia się na początku parzenia więc jest to łatwy sposób pozbycia się jej... ja z litr albo i więcej zielonej/białej herbaty wypijam dziennie, co prawda dzieci nie mam (może i ta herbata jest przyczyną) ale uważam, że nie ma co wariować, mam ochotę to piję, nie jest to żadna trucizna, rozumiem jakby napisali żeby nie wpier****ć chipsów, czekolad, batonów, coli i innych badziewnych zapychaczy a się czepili tej zielonej herbaty zapominając, że ona ma masę dobrych właściwości dla organizmu
z napojów w ciągu dnia wypijam: wodę z miodem i cytryną lub z wit. C, wodę zwykłą albo gazowaną, herbatę zieloną/białą/rooibosa, soki wyciskane owocowe/warzywne, zioła np. pokrzywę, czystek
raz na jakiś czas kawę czarną (czasem raz dziennie, czasem raz na dwa tygodnie), mojito, colę oraz rosółewelinka2210, Cytrynka_ lubią tę wiadomość
-
W Azji zielona herbata jest zalewana kilka razy, 3-4 to norma. Wypijasz, zalewasz te same fusy kolejna porcją wody o temperaturze 80 stopni. Przy czym pierwszy napar jest uznawany za najgorszy, niektórzy go wręcz wylewają
Także to nie do końca tak, że wypijają straszne ilości teiny.
Ale to prawda, porady na Ovu są czasem wyjęte z "d", podczas gdy nie natrafiłam przez rok chyba na taką, żeby unikać cukrów prostych i generalnie dużej ilości przetworzonej węglowodanowej żywności, bo to w ogromnej ilości przypadków powód problemów z owulacją- z jej brakiem lub kiepską jakością. Bardziej przerażająca jest nasza współczesna dieta z pólek hipermarketów, niż te 4 kubki herbaty.ewelinka2210, Cytrynka_ lubią tę wiadomość
-
Nie wiem czemu mi nie pokazuje mojej wcześniejszej wiadomoci tylko jest pustka. W skrócie napisałam tam, że dziękuję Wam za wyjaśnienie. Wiem, że to głupie, ale wszystko co jest związane z ciążą, zapłodnieniem traktuję bardzo poważnie, bo tak bardzo mi zależy. Dziękuję i idę się napić herbaty
-
W sumie nigdy nie zwracałam uwagę na to co piiję. Jak miałąm ochotę na kawę to piłam kawę. Jak miałam ochotę na herbatę to piłam herbatę.
Zreszta w ostatnim czasie unikam picia z rana kawy. Wołę zdecydowanie bardziej sięgnąć po aromatyczną herbatę.
jeśli szukałybyście dobrych mieszanek herbat na wzmocnienie, czy na oczyszczenie organizmu, warto zajrzeć sobie na stronę Ojców Bonifratrów:
https://produktybonifraterskie.pl/kategoria-produktu/herbaty-ziolowe/
I przejrzeć sobie herbaty na niej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2023, 12:36
-
Do 20 roku życia kawa beee... Urodziłam pierwszego syna i od tamtej pory kawa to mój nałóg.. Serio! (3 lata mój syn prawie w ogóle nie spał teraz ma 7 i dobudzić się nie da!!) przy drugim to inna bajka... W każdym bądź razie kofeina górą.
A i zdecydowanie lepiej smakuje mi serwowana w ładnej ceramice:
https://andyceramika.pl/czajniki
Cudne czajniki ma ceramika z Bolesławca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 08:29
-