Hiperprolaktynemia czynnościowa - przyczyna niepowodzeń?
-
Dziewczyny,
od niespełna 2 lat staramy się z mężem o maleństwo. Pierwszy rok staranek był ciężki, zwłaszcza ostatnie kilka miesięcy, łapałam już strasznego doła z powodu niepowodzeń W drugim roku staramy się podejść do wszystkiego bardziej na luzie, na głowie mamy również przeprowadzkę więc myśli staramy się skupić na tym
3 miesiące temu zmieniłam lekarza i pod jego okiem rozpoczęłam badania
Hormony płciowe wyszły ok, prolaktyna zwykła również w normie, natomiast
- po obciążeniu (w 23 d.c.) przed obciążeniem 30.7, po obciążeniu - 408.5.
- Witamina D3 - 18 (norma od 30).
- TSH, FT3, FT4 oraz Anty TPO - w normie.
- Anty TG - 136 (norma do 115).
Do lekarza wybieram się dopiero we wtorek a ja już umieram z niecierpliwości
Czy uważacie, że w tych wynikach może tkwić problem naszych wielomiesięcznych starań?
Dodam, że jesteśmy jeszcze przez badaniami Męża.Kasiulek89 -
nick nieaktualnyCzy może być przyczyną to nie wiem, ale powiem Ci że zaszłam w ciążę po roku starań gdy tylko zbiłam prolaktynę i TSH (powinno bybyć poniżej 2). I to w pierwszym cyklu starań. Mój mąż nie zdążył "stracić honoru" (w jego mniemaniu) na badaniach nasienia bo szybciej ja zaszłam w ciążę więc trzymam kciuki aby u Ciebie bylo podobnie
-
nick nieaktualnyproblemem może być Witamina D3 . ja jestem po poronieniu i wyłyżeczkowaniu i mój poziom to 16 więc jeszcze mniej niż Ty. a czytałam na różnych forach, że to bardzo wpływa na ciąża i na płód. a jej niedobór powoduje obumarcie zarodka. po badaniu histopatologicznym nic nie wykryto jak mogła być przyczyna, ale ja czuję, że w dużej mierze zadziała ta witamina. Może w Twoim przypadku jest podobnie? Mi gin przepisała Vigentoletten, ale biorę go ok. tyg więc jeszcze nie będe robła badań. No ale przyczyna może być jeszcze inna.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyja biore bromergon 1/2 tabl i spadla mi z 24 na 14 - czyli jest w normie jednak ostatnio robilam ponownie badania prl, tym razem z obciazeniem i wynik byl nastepujacy :
- przed obciążeniem : 258.5 mIU/l
- po obciążeniu : 4270.0 mIU/l
Wartość na czczo: Kobiety 40 - 530 mIU/l
Wartość po podaniu leku: 3 - 6 - krotny wzrost prolaktynemii w stosunku do poziomu wyjściowego. (u mnie jest ok 16 - krotny wzrost)
Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l
258,5/20 = 12,93 ng/ml
wychodzi na to, ze tez mam ten sam rpoblem - ale czy jest to przyczyna? ciezko stwierdzic. Niektorzy lekarze uwazaja, ze bez sensu jest badanie prl z obciazeniem, ze to stara metoda i nic z niej nie wynika, inni zas nadal ja praktykuja, sama nie wiem co na ten temat myslec -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-