X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Hiperprolaktynemia czynnościowa - przyczyna niepowodzeń?
Odpowiedz

Hiperprolaktynemia czynnościowa - przyczyna niepowodzeń?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kasiulek89 Koleżanka

Wysłany: 13 marca 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    od niespełna 2 lat staramy się z mężem o maleństwo. Pierwszy rok staranek był ciężki, zwłaszcza ostatnie kilka miesięcy, łapałam już strasznego doła z powodu niepowodzeń :( W drugim roku staramy się podejść do wszystkiego bardziej na luzie, na głowie mamy również przeprowadzkę więc myśli staramy się skupić na tym :)
    3 miesiące temu zmieniłam lekarza i pod jego okiem rozpoczęłam badania :)
    Hormony płciowe wyszły ok, prolaktyna zwykła również w normie, natomiast
    - po obciążeniu (w 23 d.c.) przed obciążeniem 30.7, po obciążeniu - 408.5.
    - Witamina D3 - 18 (norma od 30).
    - TSH, FT3, FT4 oraz Anty TPO - w normie.
    - Anty TG - 136 (norma do 115).

Do lekarza wybieram się dopiero we wtorek a ja już umieram z niecierpliwości :(
    Czy uważacie, że w tych wynikach może tkwić problem naszych wielomiesięcznych starań?
    Dodam, że jesteśmy jeszcze przez badaniami Męża.

Kasiulek89
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy może być przyczyną to nie wiem, ale powiem Ci że zaszłam w ciążę po roku starań gdy tylko zbiłam prolaktynę i TSH (powinno bybyć poniżej 2). I to w pierwszym cyklu starań. Mój mąż nie zdążył "stracić honoru" (w jego mniemaniu) na badaniach nasienia bo szybciej ja zaszłam w ciążę :) więc trzymam kciuki aby u Ciebie bylo podobnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemem może być Witamina D3 . ja jestem po poronieniu i wyłyżeczkowaniu i mój poziom to 16 więc jeszcze mniej niż Ty. a czytałam na różnych forach, że to bardzo wpływa na ciąża i na płód. a jej niedobór powoduje obumarcie zarodka. po badaniu histopatologicznym nic nie wykryto jak mogła być przyczyna, ale ja czuję, że w dużej mierze zadziała ta witamina. Może w Twoim przypadku jest podobnie? Mi gin przepisała Vigentoletten, ale biorę go ok. tyg więc jeszcze nie będe robła badań. No ale przyczyna może być jeszcze inna.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemem moze byc prolaktyna, ale nie martw sie, mozna ja zbic :-) ja biore bomergon 6 msc, a jest to nasz 2cs, badalam prolaktyne ostatnio wynosi 20,2 :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore bromergon 1/2 tabl i spadla mi z 24 na 14 - czyli jest w normie :) jednak ostatnio robilam ponownie badania prl, tym razem z obciazeniem i wynik byl nastepujacy :

- przed obciążeniem : 258.5 mIU/l
    - po obciążeniu : 4270.0 mIU/l

Wartość na czczo: Kobiety 40 - 530 mIU/l
    Wartość po podaniu leku: 3 - 6 - krotny wzrost prolaktynemii w stosunku do poziomu wyjściowego. (u mnie jest ok 16 - krotny wzrost)

Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l
    258,5/20 = 12,93 ng/ml

wychodzi na to, ze tez mam ten sam rpoblem - ale czy jest to przyczyna? ciezko stwierdzic. Niektorzy lekarze uwazaja, ze bez sensu jest badanie prl z obciazeniem, ze to stara metoda i nic z niej nie wynika, inni zas nadal ja praktykuja, sama nie wiem co na ten temat myslec :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po obciążeniu miałam prl podwyższoną chyba 35krotnie. Wit D też mam bardzo niską. We wtorek idę na wizytę do Invicty, mam nadzieję, że ustalimy plan działania.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    invicta - w jakim miescie?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ