Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Hiperprolaktynemia czynnościowa - przyczyna niepowodzeń?
Odpowiedz

Hiperprolaktynemia czynnościowa - przyczyna niepowodzeń?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kasiulek89 Koleżanka

Wysłany: 13 marca 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    od niespełna 2 lat staramy się z mężem o maleństwo. Pierwszy rok staranek był ciężki, zwłaszcza ostatnie kilka miesięcy, łapałam już strasznego doła z powodu niepowodzeń :( W drugim roku staramy się podejść do wszystkiego bardziej na luzie, na głowie mamy również przeprowadzkę więc myśli staramy się skupić na tym :)
    3 miesiące temu zmieniłam lekarza i pod jego okiem rozpoczęłam badania :)
    Hormony płciowe wyszły ok, prolaktyna zwykła również w normie, natomiast
    - po obciążeniu (w 23 d.c.) przed obciążeniem 30.7, po obciążeniu - 408.5.
    - Witamina D3 - 18 (norma od 30).
    - TSH, FT3, FT4 oraz Anty TPO - w normie.
    - Anty TG - 136 (norma do 115).

Do lekarza wybieram się dopiero we wtorek a ja już umieram z niecierpliwości :(
    Czy uważacie, że w tych wynikach może tkwić problem naszych wielomiesięcznych starań?
    Dodam, że jesteśmy jeszcze przez badaniami Męża.

Kasiulek89
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy może być przyczyną to nie wiem, ale powiem Ci że zaszłam w ciążę po roku starań gdy tylko zbiłam prolaktynę i TSH (powinno bybyć poniżej 2). I to w pierwszym cyklu starań. Mój mąż nie zdążył "stracić honoru" (w jego mniemaniu) na badaniach nasienia bo szybciej ja zaszłam w ciążę :) więc trzymam kciuki aby u Ciebie bylo podobnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemem może być Witamina D3 . ja jestem po poronieniu i wyłyżeczkowaniu i mój poziom to 16 więc jeszcze mniej niż Ty. a czytałam na różnych forach, że to bardzo wpływa na ciąża i na płód. a jej niedobór powoduje obumarcie zarodka. po badaniu histopatologicznym nic nie wykryto jak mogła być przyczyna, ale ja czuję, że w dużej mierze zadziała ta witamina. Może w Twoim przypadku jest podobnie? Mi gin przepisała Vigentoletten, ale biorę go ok. tyg więc jeszcze nie będe robła badań. No ale przyczyna może być jeszcze inna.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemem moze byc prolaktyna, ale nie martw sie, mozna ja zbic :-) ja biore bomergon 6 msc, a jest to nasz 2cs, badalam prolaktyne ostatnio wynosi 20,2 :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore bromergon 1/2 tabl i spadla mi z 24 na 14 - czyli jest w normie :) jednak ostatnio robilam ponownie badania prl, tym razem z obciazeniem i wynik byl nastepujacy :

- przed obciążeniem : 258.5 mIU/l
    - po obciążeniu : 4270.0 mIU/l

Wartość na czczo: Kobiety 40 - 530 mIU/l
    Wartość po podaniu leku: 3 - 6 - krotny wzrost prolaktynemii w stosunku do poziomu wyjściowego. (u mnie jest ok 16 - krotny wzrost)

Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l
    258,5/20 = 12,93 ng/ml

wychodzi na to, ze tez mam ten sam rpoblem - ale czy jest to przyczyna? ciezko stwierdzic. Niektorzy lekarze uwazaja, ze bez sensu jest badanie prl z obciazeniem, ze to stara metoda i nic z niej nie wynika, inni zas nadal ja praktykuja, sama nie wiem co na ten temat myslec :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po obciążeniu miałam prl podwyższoną chyba 35krotnie. Wit D też mam bardzo niską. We wtorek idę na wizytę do Invicty, mam nadzieję, że ustalimy plan działania.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    invicta - w jakim miescie?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ