X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne hirsutyzm
Odpowiedz

hirsutyzm

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was się może z tym zmaga? I ma jakieś sposoby?

M&M
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie zmagam, ale mogę Ci polecić laserowe usuwanie owłosienia, kremy spowalniające wzrost włosa (po goleniu), pastę cukrową a jeśli masz pojedyncze włoski to pęseta ;)
    Kilku lekarzy sprawdzało podczas diagnoz czy nie mam tej dolegliwości, ale właściwie poza większym owłosieniem na rękach i kilkoma pojedynczymi włoskami nie mam problemu.

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam cale cialo we włosach i nie wiem co robić.

M&M
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jest najlepszy czas na epilację laserową, ale to kosztowny zabieg. Możesz zacząć chodzić na pastę cukrową (usuwa krótsze włoski niż wosk) + preparat opóźniający wzrost włosków, no i zacznij co miesiąc odkładać pieniądze na laser to będziesz mogła rozpocząć serię już w następną jesień/zimę. Możesz też wybrać elektrokoagulację, rozjaśnianie włosków a jeśli masz włoski na twarzy naucz się usuwać je za pomocą nitkowania.

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Maczek Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest żmudne i upierdliwe... Jak masz kasę, to laser podobno najlepiej.
    A tak to... no cóż... ja sobie radzę tak: wosk - w domu lub u kosmetyczki, depilator (wg mnie bardziej upierdliwy, niż plastry woskowe), na niektóre miejsca może być maszynka - np. na nogach albo przedramionach, tyle że to odrasta w mgnieniu oka.
    Na twarz do zastosowania w domu wchodzi w grę wosk - tylko ostrożnie - i pęseta, z daleka od maszynki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2014, 21:51

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • Paragonik_93 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pojedyncze włoski na brodzie. Kiedyś usuwałam je pensetą, ale po jakimś czasie odrastały i do tego wrastały mi w skórę. Wtedy rozdrapywałam i wychodziło na to, że miałam cały czas rozdrapaną brodę. Jakieś 3 lata temu miałam usuwane laserowo, ale kilkukrotnie. Jeden zabieg nie wystarczy. Niestety teraz znowu się pojawiają, ale w związku z tym, że się staramy odkładam udanie się na laser (nie chce, żeby to miało wpływ na starania i wolę dmuchać na zimne).

Miałam też badania hormonalne, bo mnie te włoski na twarzy trochę niepokoiły, ale badania wyszły ok. Lekarz powiedział, że kobiety o ciemniej karnacji tak mają! I tyle. Chociaż włosy i brwi mam ciemne (wyrastające włoski na twarzy też) a skórę mam naprawdę bladą i to u mnie strasznie widać.

Z moich doświadczeń polecam laser. No i jeden zabieg nie pomoże. U mnie po jakimś czasie (ok 3 lata) ponownie wyrastają. Ale za to ten czas bez wyrastających włosków BEZCENNY!

• Fatim Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paragonik masz idealne warunki do usuwania owłosienia laserem (ciemne włoski i jasną karnację)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • MagdaMuminek Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2014, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na hirsutyzm chyba nie ma jakiegoś wspaniałego sposobu. Pasty, woski ogólnie wyrywanie ich jest średnie, pęseta musi być zawsze pod ręką. Rozjaśniać też można, ale to krótkotrwały efekt i można stosować dopóki skóra się nie zbuntuje.
    Laser? Też mam za sobą, pierwsze kilka miesięcy po zabiegach wszytko było pięknie, fajnie, ale część włosków zaczęła odrastać, teraz w ciąży wróciły prawie wszystkie.
    Pewnie zaraz ktoś powie, że to nie możliwe, że cebulki są zniszczone i nie ma prawa odrosnąć. Odrastają, znam mnóstwo takich przypadków.
    Walka kosmetyczna to jedyne wyjście, laser wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, trzeba mieć nadzieję, że zadziała i przynajmniej połowa włosków zostanie usunięta :)

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2014, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba dam sobie spokoj z tymi wlosami.

M&M
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie lasera i usuwania włosków.
    Wzrost włosa dzieli się na trzy fazy
    -anagen
    -katagen
    -telogen
    Nie będę już się rozpisywać, która co oznacza i ile trwa, bo chcę przejść do sedna sprawy. Usuwane są włoski TYLKO będące w fazie wzrostu tzn. te które już widać ponad powierzchnią skóry. Pozostałe włoski powoli rosnące pod powierzchnią skóry nie są usuwane dlatego zabieg powtarza się kilka razy średnio co 4 tygodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2014, 09:06

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ