Forum Starając się - ogólne Homocysteina i kwas foliowy
Odpowiedz

Homocysteina i kwas foliowy

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Rzepulek Nowa
    Postów: 2 6

    Wysłany: 15 listopada 2018, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam pytanko odnośnie moich wyników które dzisiaj odebrałam. Homocysteina - 5. Norma 5-15. Czyli dolna granica. Kwas foliowy normy 3-17 , ja mam informację: "powyżej 20" . Co takie wyniki mogą mówić? W przyszłym miesiącu będziemy próbować z mężem zajść w ciąże. Od miesiąca biore kwas foliowy FEMIBION 0.

  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6768 6056

    Wysłany: 16 listopada 2018, 15:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepulek jaki kwas bralas i w jakiej dawce? Prawdopodobnie nie przyswajasz zwyklego.Ja sama zrobilam sobie badanie na poziom kwasu i wyszlo 36 a norma do 18 .3 tygodnie nie bralam pozniej ,zeby sie ,,oczyscić'' i doszlam do 21 .U Ciebie nie wiadomo dokladnie ile jest.Jak masz niedlugo wizyte u gina to ja bym narazie odstawiła ten kwas.Poczytaj o tym,ze nadmiar kwasu w naszym przypadku jest toksyczny i wcale nie jest zdrowy.Co do homocysteiny sie nie wypowiem ja mialam 8,6 .Powinno byc troszke mniej ,wiec wydaje mi sie ,ze 5 bedzie ok ale moze sie myle.

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 21 listopada 2018, 08:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przypadku nierzyswajania zwykłego kwasu to norma nie byłaby przekroczona tak mało tylko znacznie wyskoczyła poza.
    Taki wynik przy codziennym przyjmowaniu kwasu w połączeniu z homocysteina o dawce 0.4 sugeruje aby przyjmować go co 2 dni.
    Nie trzeba doszukiwać się modnego ostatnio nietolerowania zwykłego kwasu ;-)

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6768 6056

    Wysłany: 21 listopada 2018, 08:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Informacja o tym,ze kwas foliowy jest pow 20 nic nam nie daje...Bo to moze byc 21 a moze tez 50.Zalezy gdzie sie robi badanie.Ja robilam w szpitalu i podali mi tez wlasnie taka wartosc ,ze pow 20.Powtorzyłam gdzie indziej i wyszlo 36 .Wiec tak naprawde nie wiemy jaki wynik ma Rzepulek...

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • naia Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 21 listopada 2018, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co sądzicie o tych wynikach:
    Homocysteina 10,20
    Kwas foliowy 23,92 ng/ml (norma 4,60-18,70 ng/ml)
    Witamina B12 513,80 pg/ml (norma 191-663 pg/ml)
    Obecnie biorę suple (DuphaVit Pregna- w składzie 400 qg zwykłego kwasu i 400qg metylowanego, bez B12), dzięki nim w pół roku zbiłam homocysteinę z 18,05 do obecnego wyniku. Tylko ten kwas...
    Pół roku temu był w dolnej granicy normy (ok 7 ng/ml), a teraz to.
    B12 i B6 w czerwcu w normach, bliżej górnych granic, więc poziom ok.
    Co jeszcze mogę zrobić żeby zbić ta homocysteinę?

    Badanie na mutację MTHFR zrobione, czekam na wynik.

    Starania od 2013, 33l
    macica jednorożna
    31.08.18 - 1 IUI :(
    03.10.18 - 2 IUI :(
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7912 11225

    Wysłany: 21 listopada 2018, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwas foliowy bierz tylko metylowany, a zwykły lepiej odstawić. W badaniach wyszedł nieco podwyższony, więc możesz zwykłego nie przyswajać. Po co ma się później odkładać w organizmie.

    Homocysteinę można zbijać metylowaną B12. Ja biorę jeszcze TMG który pomaga w procesie metylacji (do kupienia w necie albo w sklepach dla sportowców).

    Jak wolisz rozwiązania kompleksowe, to moja lekarka poleca też:
    https://biogo.pl/pl/p/Bicaps-Witamina-B-complex-293mg-60-porcji-120-kapsulek-ForMeds/30547

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 20:57

    Beti82 lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    żeby wiarygodnie zbadać np. taki kwas foliowy trzeba by go odstawić na kilka dni; odstawiłaś?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego