hormon AMH
-
Czy któraś z Was robiła ten hormon albo potrafi wstępnie zinterpretować wynik ? Z tego co już wyczytałam , wychodzi że wynik między 1.4 - 3 jest ok.Pozostaje pytanie która granica,dolna czy górna świadczy o tym że czasu jest jeszcze sporo. Jutro odbieram swój wynik , do ginekologa idę dopiero 22 lipca , a oczywiście odpowiedź znać chciałabym już teraz
MisiaMisia lubi tę wiadomość
"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz" -
Podobno wynik jest raczej umowny. Nawet jak masz teoretycznie niska rezerwe jajnikowa, nie oznacza to, ze szanse zajascia w ciaze sa niskie. Lekarze nie wypowiadaja sie jednoznacznie w tej materii. Staram sie o dziecko juz 6 lat, wiec troche wiem w tej materii - konsultowalam sie z kilkunastoma lekarzami.
-
Wynik AMH jest dość pomocny. Jest na pewno lepszym markerem dla określenia rezerwy niż estradiol czy FSH.
Warto go powtarzać jeżeli jest na granicy norm albo je przekracza itp. Ja mam ciut za niski wynik. U każdej kobiety zmienia wartości w latach w różnym tempie. To dość ważne, żeby nie sugerować się wynikami innych osób. U każdej będzie inaczej.
Jeżeli diagnosta dysponuje dobrym USG, to jest w stanie policzyć pęcherzyki antralne. U mnie właśnie w ten sposób lekarz wypatrzył, że jest ich za mało. Mniej niż 5 takich pęcherzyków oznacza niską rezerwę jajnikową.
-
nick nieaktualnyNo ja dziewczynki robiłam badanie AMH w sierpniu. Niestety mój wynik jest bardzo niski, zaledwie 0,6. Zdeecydowaliśmy się z mężem na in vitro, udało nam się zakwalifikować do refundowanego i od nowego cyklu zaczynam stymulację. Mimo, że mam tak niski wynik co miesiąc mam owulację i przeważnie po 2 pęcherzyki, ale niestety czas mam ograniczony ze wzgledu na wynik i zdaję sobie z tego sprawę, dlatego też decyzja o in vitro. Musimy działać.
MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
ale stary post hehe .. już zapomniałam nawet jak się stresowałam tym wynikiem .. wyszedł ok 2.44 ale co z tego jak dzidzi jak nie było tak nie ma .."Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
-