WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Hormony a starania ?
Odpowiedz

Hormony a starania ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Jesica Znajoma

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    jakoś w marcu miałam wywołane poronienie ( tabletkami arthrotec ) z powodu pustego jaja. Po poronieniu bardzo szybko wróciły mi normalne cykle i są one w miarę regularnie zazwyczaj 28-30 dni, raz zdarzyło się 35 dni. Przed tamtą ciąża, gdy odstawiłam tabletki antykoncepcyjne o ciążą staraliśmy się ponad rok i ciągle miałam brązowe plamienia przed okresem ( nawet do ponad tygodnia przed ), na początku ciąży miałam również brązowe plamienia jak te przed okresem, które lekarz zwalił na progesteron który miałam w normie i dał luteinę. Teraz po poronieniu pustego jaja plamienia zniknęły i cykle się unormowały ( myślę że te 5 dni spóźnienia jednorazowo to nie tragedia ).
    Chcemy się znów starać, ale mam pewne obawy.
    Ponieważ nie znam się za bardzo na powodach występowania pustego jaja, liczę że któraś z was mi pomoże ?
    Przed tamtą ciążą miałam robione przeróżne badania hormonalne, znalazłam sobie lekarkę która pracuje w centrum leczenia niepłodności, poszłam do niej prywatnie i twierdziła, że wszystko hormonalnie jest w porządku, a jak było delikatnie poza normą coś to mówiła, żeby się nie przejmować.

Poza normami powychodziło mi wtedy :
    DHEA ( norma 1,20 - 6,30 ) mój wynik to 8,67 ng/ml
    17-hydroprogesteron ( wykonywane 4 dc, norma 0,2 - 1,3 ) mój wynik 1,47 ng/ml
    oraz zastanawia mnie wynik Prolaktyny ( wykonane 25 dc, norma 5,18-26,53 ) mój wynik 22,44 ng/ml, wynik mnie zastanawia bo natknęłam się w internecie na informację że prolaktyna nie powinna przekraczać 20,0 ng/ml, bo powyżej tej wartości już jest uznawana łagodna prolaktynemia ?

I teraz moje pytanie czy po poronieniu pustego jaja powinnam te trzy hormony co tutaj podaję ponownie zbadać ? Czy one w tak małym przekroczeniu norm podanych w laboratorium mogą sprawiać problem przy ponownych staraniach ?
    Oraz najważniejsze czy DHEA, 17-OH prog. oraz ta prolaktyna w takich wartościach jakie mi wyszły mogły być powodem pustego jaja ? Bardzo proszę o odpowiedź.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ