Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Hormony przy staraniu się
Odpowiedz

Hormony przy staraniu się

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kolonia Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2021, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, zrobiłam badania. Wyszło mi tsh 5,2 ft3 4,5 ft4 18,5 prolaktyna 25,63. Co myślicie o tych wynikach? Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję :) są dla cenna informacją :D staramy się 8 cykl.

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze byłoby, gdybyś podała normy, bo każde laboratorium ma swoje. Generalnie zdecydowanie za wysokie TSH, na pewno jest do zbicia. Udaj się do dobrego endokrynologa.

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • Kolonia Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft3 norma jest 3,13-6,76 ft4 norma jest 12-22 tsh jest norma 0,27-4,2 A prolaktyna 5,18-26,53

• Kolonia Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2021, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na ft3 i ft4 to jak się patrzy? Ile czasu trwania zbijanie tsh?

• Domistr Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zbijam od końca grudnia z 4,7 aktualnie mam 2,0 ale prolaktyna również caly czas przy górnej granicy i od stycznia jestem na bromergonie... niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemia mogą skutecznie utrudniac zajscie w ciaze... ja jestem teraz na pierwszym cyklu z clo I duphastonen i mam nadzieję, że to pomoże 🙂

13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
    30.11 Jest ❤
    14.12 19,4mm szczęścia 🥰
    07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
    11 01 CRL 6,25 cm 🥰
    08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
    03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
    08.03 374g 💞
    05.04 754g💞
    10.05
    13.05 III prenatalne
  • Edkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2021, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takim tsh nie ma co myśleć o ciąży, ja przy 3,8 poroniłam w 7 tygodniu. Dostałam mała dawkę letrox i już po 6 tygodniach miałam 1,2. Normal laboratoryjna 4,2 nijak się ma do kobiet planujących ciąże - wtedy tsh najlepiej koło 1-1,5 a już na pewno nie więcej niż 2.

MyŚliwa lubi tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2021, 02:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kiedyś endokrynolog powiedział, że wpływ działania leku na tarczycę można zobaczyć po 2-3 tygodniach (np. przy zmianie dawek). Raczej zawsze zaczyna się od mniejszej dawki, stopniowo ją zwiększając.
    Każdy reaguje inaczej na leki tarczycowe - czyli u różnych osób przy tej samej dawce może opadać w innym tempie.
    Jednak - gdyby okazało się, że zaciążyłaś - to po prostu trzeba byłoby zwiększyć tą dawkę szybciej, żeby zapobiec poronieniu.
    Prolaktyna jeszcze Ci się mieści w zakresie i może być tak, że jest pobudzana przez tarczycę (więc przy podleczeniu tarczycy może opaść).

A, jeszcze taka jedna rada - czytałam, że wchłanianie lewotyroksyny z przewodu pokarmowego może być zahamowane przez węglowodany, więc najlepiej brać ją ok. 40 minut przed śniadaniem (na czczo) i popijać czystą wodą.

• Kolonia Znajoma

Wysłany: 10 czerwca 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ogromnie za odpowiedzi. Byłam z wynikami wczoraj u ginekologa i dostałam letrox 50. Mam nadzieję że będzie mi dobrze z tym lekiem :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ