X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Hormony przy staraniu się
Odpowiedz

Hormony przy staraniu się

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kolonia Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2021, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, zrobiłam badania. Wyszło mi tsh 5,2 ft3 4,5 ft4 18,5 prolaktyna 25,63. Co myślicie o tych wynikach? Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję :) są dla cenna informacją :D staramy się 8 cykl.

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze byłoby, gdybyś podała normy, bo każde laboratorium ma swoje. Generalnie zdecydowanie za wysokie TSH, na pewno jest do zbicia. Udaj się do dobrego endokrynologa.

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • Kolonia Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft3 norma jest 3,13-6,76 ft4 norma jest 12-22 tsh jest norma 0,27-4,2 A prolaktyna 5,18-26,53

• Kolonia Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2021, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na ft3 i ft4 to jak się patrzy? Ile czasu trwania zbijanie tsh?

• Domistr Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zbijam od końca grudnia z 4,7 aktualnie mam 2,0 ale prolaktyna również caly czas przy górnej granicy i od stycznia jestem na bromergonie... niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemia mogą skutecznie utrudniac zajscie w ciaze... ja jestem teraz na pierwszym cyklu z clo I duphastonen i mam nadzieję, że to pomoże 🙂

13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
    30.11 Jest ❤
    14.12 19,4mm szczęścia 🥰
    07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
    11 01 CRL 6,25 cm 🥰
    08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
    03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
    08.03 374g 💞
    05.04 754g💞
    10.05
    13.05 III prenatalne
  • Edkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2021, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takim tsh nie ma co myśleć o ciąży, ja przy 3,8 poroniłam w 7 tygodniu. Dostałam mała dawkę letrox i już po 6 tygodniach miałam 1,2. Normal laboratoryjna 4,2 nijak się ma do kobiet planujących ciąże - wtedy tsh najlepiej koło 1-1,5 a już na pewno nie więcej niż 2.

MyŚliwa lubi tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2021, 02:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kiedyś endokrynolog powiedział, że wpływ działania leku na tarczycę można zobaczyć po 2-3 tygodniach (np. przy zmianie dawek). Raczej zawsze zaczyna się od mniejszej dawki, stopniowo ją zwiększając.
    Każdy reaguje inaczej na leki tarczycowe - czyli u różnych osób przy tej samej dawce może opadać w innym tempie.
    Jednak - gdyby okazało się, że zaciążyłaś - to po prostu trzeba byłoby zwiększyć tą dawkę szybciej, żeby zapobiec poronieniu.
    Prolaktyna jeszcze Ci się mieści w zakresie i może być tak, że jest pobudzana przez tarczycę (więc przy podleczeniu tarczycy może opaść).

A, jeszcze taka jedna rada - czytałam, że wchłanianie lewotyroksyny z przewodu pokarmowego może być zahamowane przez węglowodany, więc najlepiej brać ją ok. 40 minut przed śniadaniem (na czczo) i popijać czystą wodą.

• Kolonia Znajoma

Wysłany: 10 czerwca 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ogromnie za odpowiedzi. Byłam z wynikami wczoraj u ginekologa i dostałam letrox 50. Mam nadzieję że będzie mi dobrze z tym lekiem :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ