Hormony przy staraniu się
-
Ja zbijam od końca grudnia z 4,7 aktualnie mam 2,0 ale prolaktyna również caly czas przy górnej granicy i od stycznia jestem na bromergonie... niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemia mogą skutecznie utrudniac zajscie w ciaze... ja jestem teraz na pierwszym cyklu z clo I duphastonen i mam nadzieję, że to pomoże 🙂13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
30.11 Jest ❤
14.12 19,4mm szczęścia 🥰
07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
11 01 CRL 6,25 cm 🥰
08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
08.03 374g 💞
05.04 754g💞
10.05
13.05 III prenatalne -
Z takim tsh nie ma co myśleć o ciąży, ja przy 3,8 poroniłam w 7 tygodniu. Dostałam mała dawkę letrox i już po 6 tygodniach miałam 1,2. Normal laboratoryjna 4,2 nijak się ma do kobiet planujących ciąże - wtedy tsh najlepiej koło 1-1,5 a już na pewno nie więcej niż 2.
MyŚliwa lubi tę wiadomość
-
Mi kiedyś endokrynolog powiedział, że wpływ działania leku na tarczycę można zobaczyć po 2-3 tygodniach (np. przy zmianie dawek). Raczej zawsze zaczyna się od mniejszej dawki, stopniowo ją zwiększając.
Każdy reaguje inaczej na leki tarczycowe - czyli u różnych osób przy tej samej dawce może opadać w innym tempie.
Jednak - gdyby okazało się, że zaciążyłaś - to po prostu trzeba byłoby zwiększyć tą dawkę szybciej, żeby zapobiec poronieniu.
Prolaktyna jeszcze Ci się mieści w zakresie i może być tak, że jest pobudzana przez tarczycę (więc przy podleczeniu tarczycy może opaść).
A, jeszcze taka jedna rada - czytałam, że wchłanianie lewotyroksyny z przewodu pokarmowego może być zahamowane przez węglowodany, więc najlepiej brać ją ok. 40 minut przed śniadaniem (na czczo) i popijać czystą wodą. -