X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne HSG, jak się przygotować?
Odpowiedz

HSG, jak się przygotować?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jakie badania wykonywałyście przed HSG?
    W jednym szpitalu wymagają tylko biocenozę pochwy. W innym biocenozę crp i chlamydię z krwi. Mój lekarz nie zlecił mi żadnego z tych badań. Jestem zdezorientowana. Liczyłam, że uda mi się w przyszłym cyklu wykonać badanie, ale nie wiem czy zdążą przyjść wyniki z krwi. Jesli wybiorę szpital, w którym wymagają mniej badań to będzie bezpieczne dla mnie? Jak to u was wyglądało?

29 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinnaś mieć wykonana biocenoze i wymazy MUCHa, Mycoplasma, Ureaplasma i Chlamydia. Przy HSG istnieje ryzyko przetransportowania tych bakterii dalej co moze wiązać sie z złymi konsekwencjami. Zadbalabym również o to żeby mieć ważna cytologie.

Ja sama jestem przypadkiem że mamy jednego partnera całe życie a miałam ureaplasme bez żadnych objawów. Biocenoza I cytologia zawsze ok. Warto przesunąć HSG o cykl ale mieć pewność że wszystko jest ok.

Starania od 06.2022

👦
    ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
    I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB

Transfer 4BA 💚
    6dpt beta 35 prog 29
    8dpt beta 112 prog 35,5
    12dpt Beta 513 prog 36,7

"Żelazo trzeba kuć
    Co miałeś robić - rób
    Nie czekaj już na cud"

🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • beautifullady Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia wrote:
    Cześć dziewczyny. Jakie badania wykonywałyście przed HSG?
    W jednym szpitalu wymagają tylko biocenozę pochwy. W innym biocenozę crp i chlamydię z krwi. Mój lekarz nie zlecił mi żadnego z tych badań. Jestem zdezorientowana. Liczyłam, że uda mi się w przyszłym cyklu wykonać badanie, ale nie wiem czy zdążą przyjść wyniki z krwi. Jesli wybiorę szpital, w którym wymagają mniej badań to będzie bezpieczne dla mnie? Jak to u was wyglądało?
    Ja miałam robioną biocenozę i w szpitalu tylko tego wymagali. HSG robił mi lekarz, u którego się leczę i wszystko było dobrze.

👱‍♀️ 28 🧑‍💼 30🐰🐰
    12.2022 - rozpoczęcie starań
    02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u naprotechnologa
    02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, dieta, HSG - jajowody drożne
    08.2024 - immunologia ok (KIR, HLA-C)
    09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
    02.01.2025 - lipiodol
    18.01.2025 - ⏸️ 30cs
    19.01.2025 - 💔😥
    02.2025 - 💔😥
    14.04.2025 - histeroskopia zabiegowa - wycięcie mikro polipów
    5.05.2025 - wynik biopsji - przewlekłe zapalenie endometrium, pierwsza seria antybiotyków: Moxifloxacin i Metronidazol
    7.2025 - druga seria antybiotyków: Doxycylina i Sulfametoksazol + Trimetoprim
    8.2025 - naprotechnolog się poddaje, wg niego powinnam być już w ciąży
    11.08.2025 - wizyta w klinice leczenia endometriozy

Aktualnie 40cs

Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, przewlekłe zapalenie endometrium
  • PA Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam HSG w klinice. Najpierw miałam pobierane wymazy na bakterie tlenowe i beztlenowe oraz MUCHa. I lekarka liczył czy zdążą przyjść wyniki, żeby ewentualnie wyleczyć jakby coś znaleźli.

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
    09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
    10/25 wyciszenie jajników
    11/25 inseminacja?
  • aszin Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wymagano posiewu z kanału szyjki macicy, chlamydii z krwi, morfologii i crp.

Starania od 2023r.
    03.24 💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona
    ♂ Oligoteratozoospermia
  • aszin Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Podobnie, ale i tak z tego co pamiętam, dzień przed i po doksycyklina.
    Ja miałam doksycykline przez 7 dni po badaniu 😄

Starania od 2023r.
    03.24 💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona
    ♂ Oligoteratozoospermia
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ