HSG, jak się przygotować?
-
Cześć dziewczyny. Jakie badania wykonywałyście przed HSG?
W jednym szpitalu wymagają tylko biocenozę pochwy. W innym biocenozę crp i chlamydię z krwi. Mój lekarz nie zlecił mi żadnego z tych badań. Jestem zdezorientowana. Liczyłam, że uda mi się w przyszłym cyklu wykonać badanie, ale nie wiem czy zdążą przyjść wyniki z krwi. Jesli wybiorę szpital, w którym wymagają mniej badań to będzie bezpieczne dla mnie? Jak to u was wyglądało?29 cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
Powinnaś mieć wykonana biocenoze i wymazy MUCHa, Mycoplasma, Ureaplasma i Chlamydia. Przy HSG istnieje ryzyko przetransportowania tych bakterii dalej co moze wiązać sie z złymi konsekwencjami. Zadbalabym również o to żeby mieć ważna cytologie.
Ja sama jestem przypadkiem że mamy jednego partnera całe życie a miałam ureaplasme bez żadnych objawów. Biocenoza I cytologia zawsze ok. Warto przesunąć HSG o cykl ale mieć pewność że wszystko jest ok.Starania od 06.2022
👦
ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
👩
torbiele w piersiach 🔴
cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB -
Malamia wrote:Cześć dziewczyny. Jakie badania wykonywałyście przed HSG?
W jednym szpitalu wymagają tylko biocenozę pochwy. W innym biocenozę crp i chlamydię z krwi. Mój lekarz nie zlecił mi żadnego z tych badań. Jestem zdezorientowana. Liczyłam, że uda mi się w przyszłym cyklu wykonać badanie, ale nie wiem czy zdążą przyjść wyniki z krwi. Jesli wybiorę szpital, w którym wymagają mniej badań to będzie bezpieczne dla mnie? Jak to u was wyglądało?👱♀️ 28 👨💼29 🐰🐰
12.2022 - rozpoczęcie starań
02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u naprotechnologa
02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, dieta, HSG - jajowody drożne
08.2024 - immunologia ok (KIR, HLA-C)
09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
02.01.2025 - lipiodol
18.01.2025 - ⏸️ 30cs
19.01.2025 - 💔😥
02.2025 - 💔😥
14.04.2025 - histeroskopia zabiegowa - wycięcie mikro polipów
5.05.2025 - wynik biopsji - przewlekłe zapalenie endometrium, pierwsza seria antybiotyków: Moxifloxacin i Metronidazol
7.2025 - druga seria antybiotyków: Doxycylina i Sulfametoksazol + Trimetoprim
8.2025 - naprotechnolog się poddaje, wg niego powinnam być już w ciąży
11.08.2025 - wizyta w klinice leczenia endometriozy
9.2025 - rozpoczęcie wyciszania endometriozy
Aktualnie 39cs
Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, przewlekłe zapalenie endometrium -
Ja miałam HSG w klinice. Najpierw miałam pobierane wymazy na bakterie tlenowe i beztlenowe oraz MUCHa. I lekarka liczył czy zdążą przyjść wyniki, żeby ewentualnie wyleczyć jakby coś znaleźli.👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138- czekamy na wyniki
09/25 kolejny cykl stymulowany -
U mnie wymagano posiewu z kanału szyjki macicy, chlamydii z krwi, morfologii i crp.Starania o pierwszego 👶🏻
08.2023r.
03.2024 💔💔 8tc
👩
✖️Hashimoto, trombofilia wrodzona
✔️HSG, AMH, hormony i witaminy, progesteron, ferrytyna, homocysteina, potwierdzone owulacje, wymazy, glukoza i insulina, cytologia, kariotyp
🧑🏻
✖️Oligoteratozoospermia
✔️USG, hormony, posiewy, kariotyp
⏳ CFTR, AZF
♂ Clostilbegyt + suple 💊
🔜 badanie nasienia (11.2025)
Wszystko to, co mam
to ta nadzieja, że życie mnie poskleja -
Dotipik wrote:Podobnie, ale i tak z tego co pamiętam, dzień przed i po doksycyklina.Starania o pierwszego 👶🏻
08.2023r.
03.2024 💔💔 8tc
👩
✖️Hashimoto, trombofilia wrodzona
✔️HSG, AMH, hormony i witaminy, progesteron, ferrytyna, homocysteina, potwierdzone owulacje, wymazy, glukoza i insulina, cytologia, kariotyp
🧑🏻
✖️Oligoteratozoospermia
✔️USG, hormony, posiewy, kariotyp
⏳ CFTR, AZF
♂ Clostilbegyt + suple 💊
🔜 badanie nasienia (11.2025)
Wszystko to, co mam
to ta nadzieja, że życie mnie poskleja -